Η Ελληνίδα μυθιστοριογράφος Έρση Σωτηροπούλου έλαβε σήμερα το βραβείο Mediterranee (Μεσόγειος), για το μυθιστόρημα της «Τι μένει από τη νύχτα» (Ce qui reste de la nuit). Επίσης, με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε ο Ελβετός μυθιστοριογράφος Μετίν Αρντιτί για το μυθιστόρημα του «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» (L' enfant qui mesurait le monde) που έχει για πρωταγωνιστή του ένα μικρό Ελληνόπουλο. 

 

Η ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Έρση Σωτηροπούλου έλαβε το βραβείο «Mediterranee» στην κατηγορία ξένου μυθιστορήματος για το «Τι μένει από τη νύχτα», ένα βιβλίο που αφηγείται τρεις ημέρες από τη ζωή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Το μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί, το «Παιδί που μετρούσε τον κόσμο» αφηγείται την ιστορία του Γιάννη, ενός αυτιστικού παιδιού που είναι μεγαλοφυΐα στα μαθηματικά και ζει σ' ένα ελληνικό νησί ρημαγμένο από την κρίση.


Η συνάντηση του παιδιού, που μεγαλώνει με τη μητέρα του, η οποία βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας σκληρά με παραγάδι, με έναν ηλικιωμένο αρχιτέκτονα θα είναι η ευκαιρία για τον τουρκικής καταγωγής συγγραφέα από τη Γενεύη να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με τον κόσμο.

 

Στην κατηγορία «δοκίμιο» το βραβείο δόθηκε στον Αντρέ Τουμπέφ για το «L' Orient derriere soi», ενώ ο Ανρί Ντρογκέ έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «ποίηση» για το «Desordre du jour».


Τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια μιας δεξίωσης που οργανώνεται στο Παρίσι.


Το βραβείο Mediterranee, που ιδρύθηκε το 1985 στο Περπινιάν, απονέμεται από το Μεσογειακό Κέντρο Λογοτεχνίας και τους εταίρους του (την Πόλη του Περπινιάν, το διαμερισματικό Συμβούλιο Ανατολικών Πυρηναίων, την Περιοχή Οξιτανί και το Ταμιευτήριο Λανγκεντόκ - Ρουσιγιόν).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ