Γεωργία και Περιβάλλον

Γεωργία και Περιβάλλον Facebook Twitter
0

Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρεται ότι μετά τους υγροβιότοπους, τα γεωργικά αγρο-οικοσυστήματα, δηλαδή οι καλλιέργειες, στηρίζουν τους πληθυσμούς των πουλιών περισσότερο απ’ ό,τι τα δάση και τα άλλα «φυσικά οικοσυστήματα».

Ωστόσο, αυτή η επισήμανση έχει αγνοηθεί στη χώρα μας, όπου οι φαντασιώσεις κυριαρχούν και όλες οι αναφορές στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος παραπέμπουν στην υποβάθμιση την οποία προκαλεί, μολονότι εδώ και δεκαετίες ο διάσημος ορνιθολόγος Χάλμαν, που εργάστηκε στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί στουςορυζώνες της Μακεδονίας τους οποίους χαρακτήρισε «παράδεισους της ορνιθοπανίδας».

Άλλα στοιχεία αφορούν τους ελαιώνες που χαρακτηρίζονται, από απόψεως βιοποικιλότητας, ως το καλύτερο μεσογειακό δάσος μακράν των πευκοδασών. Στον ελαιώνα έχουν καταμετρηθεί 102 είδη πουλιών, όταν το σύνολο των ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είναι 420 είδη. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, θα πρέπει να αναφερθεί και σειρά άλλων παρατηρήσεων. Οι καφέ αρκούδες, αν και όλοι αναφέρονται στην προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος, επιβιώνουν και επειδή τρέφονται με καλαμπόκι, το οποίο καλλιεργούν στην ορεινή Ελλάδα, με μέλι, το οποίο τρώνε ανοίγοντας κυψέλες, και με φρούτα, όπως τα μήλα. Αλλά και σειρά εντόμων επιβιώνει με την επικονίαση που κάνει στα οπωροφόρα δένδρα (αμυγδαλιές, αχλαδιές, μηλιές, κυδωνιές, κερασιές κ.λπ.) και στα ετήσια φυτά με άνθη, όπως το βαμβάκι. Έντομα τα οποία, με τη σειρά τους, δίνουν τροφή κι εξασφαλίζουν την επιβίωση στα εντομοφάγα -κυρίως μεταναστευτικά-πουλιά, τα οποία συνιστούν, τουλάχιστον για μία περίοδο, χαρακτηριστική ορνιθοπανίδα των οπωρώνων. Αλλά και οι καστανεώνες και οι καρυδεώνες στηρίζουν πληθυσμούς τρωκτικών, όπως οι σκίουροι, αλλά και μεγαλύτερων ζώων, όπως οι αγριόχοιροι, και τα σιτηρά μεγάλους πληθυσμούς γερακιών, τα οποία τρέφονται επίσης από τρωκτικά, με παραδείγματα στη Θεσσαλία και στον κάμπο της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς. Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, το γεγονός ότι στους ελαιώνες πηγαίνουν πολύ περισσότεροι κυνηγοί απ’ ό,τι στα πευκοδάση. Ακόμη, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τη σχέση που έχουν πουλιά με επιμέρους καλλιέργειες και είδη φυτών, όπως ο συκοφάγος με τη συκιά, το αμπελοπούλι με τα αμπέλια, τα ψαρόνια και τα κοτσύφια με τις ελιές - άλλωστε, υπάρχει και η παροιμία: «η ελιά δεν φυτρώνει, αν δεν τη φάει ο κότσυφας». Φυσικά, αναφέρεται στην επίδραση των οξέων του στομαχιού του κότσυφα στο σπέρμα-κουκούτσι της ελιάς.

Στα τουριστικά φυλλάδια της Τουρκίας αναφέρεται η βιοποικιλότητα ήμερων ειδών, όπως η κερασιά και η φιστικιά, για τα οποία έλαβε χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM