Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ανθός
0

Αγάνι

  • To Αγάνι μεταφέρεται στην Κηφισιά. Την κουζίνα του Στάθη Κουτέρη που μυρίζει θάλασσα την είχα πρωτοδοκιμάσει στo εστιατόριό του Αγάνι στην Αλσούπολη. Τα νέα είναι ότι το Αγάνι άλλαξε στέκι και τώρα το βρίσκουμε σε μια ήσυχη γειτονιά στον Παράδεισο Αμαρουσίου και σε μεγαλύτερο χώρο. Ο Στάθης μαγειρεύει με κέφι και δεν χαλάει χατίρι στους συνδαιτυμόνες. Το θέμα «φρέσκο ψάρι και θαλασσινά» είναι από τα αγαπημένα στην κουζίνα του, χωρίς να σημαίνει ότι παραμελεί το κρέας. Πίνοντας ένα δροσερό αρωματικό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου του Μίγα από τον Τύρναβο δοκιμάζω και απολαμβάνω τη γεύση του καλοφτιαγμένου, φρέσκου, μαριναρισμένου σολομού, κομμένου σε κυβάκια πάνω σε ψιλοκομμένο λάχανο σαλάτα (€11). Ακολούθησε μια συμπαθητική μελιτζάνα καπνιστή με κατίκι Δομοκού (€6), που θα μου άρεσε να έχει περισσότερη ένταση στο κάπνισμα. Εξαιρετικές αποδείχτηκαν οι αχνιστές ροδαλές γαρίδες, αρωματισμένες με λίγο σκόρδο και μαϊντανό πάνω σε ψιλοκομμένο λάχανο σαλάτα (€15). Σχεδόν ζωντανές, αποκάλυπταν με την πρώτη μπουκιά τη φρεσκάδα τους. Ντελικάτο και το μελανούρι περασμένο στον ατμό, που συνόδευαν πατάτες (€9). Το φαγητό του Στάθη είναι μια χαρά, αλλά θα ήθελα να μην έχω την ίδια γαρνιτούρα στα δύο από τα τρία πιάτα. Βράδυ καθημερινής και η σάλα ξεχειλίζει από κόσμο, πιστοί πελάτες που ο σεφ, περνώντας από τα τραπέζια, τους χαιρετάει και τους προτείνει τα πιάτα ημέρας. Μου αρέσει που η φιλοξενία του εκφράζεται και μέσα από μια καράφα με γκράπα και αποξηραμένα σταφύλια με μια μινιόν κουτάλα για σερβίρισμα στα σφηνάκια. ☛ Αγάνι, Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 210 2777065.
  • Ταβέρνα για master. Ο Γιώργος Γεράρδος, από επαγγελματίας φωτογράφος, έκανε στροφή στη μαγειρική και μας συστήθηκε μέσα από το φετινό «Master Chef» στο οποίο ξεχώρισε, φτάνοντας την τελική τριάδα. Αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο του και επίσημα στη σκηνή της εστίασης με το εστιατόριο Ανθός στην Καλλιθέα, έναν μικρό ατμοσφαιρικό χώρο που υπήρξε οικογενειακό μπακάλικο του συνεταίρου του. Βρέθηκα εκεί την προηγούμενη Πέμπτη για να δοκιμάζω την κουζίνα του Γιώργου στα πρώτα του βήματα στην εστίαση. Η κομψή σάλα ήταν γεμάτη από φίλους που ήρθαν να πάρουν γεύση και να σημειώσουν πάνω στα λευκά χάρτινα σουπλά –μετά από παράκληση του σεφ– τις εντυπώσεις τους από τα φαγητά του μενού. Ο Γιώργος Γεράρδος, με πρόσχαρη διάθεση, και αφού σύστησε την ομάδα του, παρουσίασε το μενού της βραδιάς, εξηγώντας ότι «πρόθεσή μου είναι να μαγειρεύω με τα προϊόντα της εποχής και να χρησιμοποιώ πρώτες ύλες από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς». Δοκίμασα πιάτα με σπιτική νοστιμάδα. Εδώ, η πρόθεση είναι να σερβίρουν απλό και νόστιμο φαγητό. Επίσης, θα βρίσκεις και μεζέδες που θα συνοδεύουν το ούζο σε ένα μεσημεριανό τσιμπολόγημα. Υπήρξαν και πιάτα που θέλουν δουλειά ακόμα, αλλά είναι αρχή και χρειάζεται η κουζίνα τον χρόνο της μέχρι να βρει τον ρυθμό της. Οι τιμές είναι φιλικές, όπως και το σέρβις από νέα κεφάτα παιδιά.  ☛ Ανθός, Ευαγγελιστρίας 96, Καλλιθέα, 213 0271631.
  • Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον

    Όταν το μέγεθος μετράει. Ως «Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον» αυτοσυστήνεται και αυτοπροσδιορίζεται το νέο μεζεδοπωλείο που άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες στη Νέα Σμύρνη. Το νέο είναι σχετικό, καθώς ο Κεραμιδόγατος «φωλιάζει» στον ίδιο χώρο που υπήρχε το Σημεία και Κρέατα και πριν από αυτό το Cookeat. Ο χώρος, δηλαδή, είναι γνωστός, μια παλιά μονοκατοικία στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος στη νέα μορφή του μαγαζιού έχει υποστεί μικρές αλλαγές. Το νέο ξεκίνημα του «μοντέρνου μεζεδοπωλείου» το βρίσκει, λοιπόν, στην καρδιά της κρίσης και το μοντέλο που έχει επιλεγεί για τη λειτουργία του είναι αυτό που έχει φορεθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια: μικρές, μινιμαλιστικές τιμές και αντίστοιχης ποσότητας μερίδες. Δίνει έμφαση σε μια σειρά από θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες, ζεστούς ή κρύους, και στον κατάλογό του υπάρχουν μόλις τρία κυρίως, μπιφτέκια, κοτόπουλο ψητό και ποικιλία κρεατικών. Μπορείς να βρεις από τυροπιτάκια με λιαστή ντομάτα, ρολάκι αρνιού, μοσχαράκι κατσαρόλας έως μύδια σε διάφορες εκδοχές, φιλέτο λακέρδας, λαυράκι καρπάτσιο, γόνο καλαμαριού, χταπόδι. Οι τιμές είναι όλες μονοψήφιες, αλλά και οι μερίδες του είναι από τις πλέον μικρές που έχω συναντήσει σε μεζεδοπωλείο αυτής της κατηγορίας. Ειλικρινά, δεν έχω δει στη ζωή μου μικρότερη μερίδα χταπόδι. Όσο για τη γεύση, υπάρχουν ικανοποιητικές στιγμές, όπως τα κεφτεδάκια και το ρολάκι αρνιού, και κακές, όπως τα ρεβίθια στον φούρνο και τα μύδια με ντομάτα και δυόσμο. Το σέρβις έχει αρκετά προβλήματα, χωρίς εμφανή αιτιολογία. Για να πιεις υπάρχουν τσίπουρα και ούζα –λίγα εμφιαλωμένα–, κρασί χύμα και τυπικές μπίρες. Για να χορτάσεις στον Κεραμιδόγατο πρέπει να πάρεις αρκετές μερίδες, αλλά ο λογαριασμός δεν θα ανεβεί πολύ πάνω από τα 15 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, το μεγάλο ατού αυτού του νεοσμυρνιώτικου μεζεδοπωλείου είναι η πανέμορφή αυλή του, μεσημέρι και βράδυ, χάρη στην οποία ενδέχεται να συγχωρήσεις τα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, για το μενού και το σέρβις υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. ☛ Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον, Μεγάλου Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, 211 0121949.
  • Χρύσανθος ΚαραμολέγκοςΔυναμικά νέα από τη Galazia Hytra. Το πείραμα της χειμωνιάτικης Χύτρας με τη διπλή προσωπικότητα -gourmet εστιατόριο και μπιστρό- πέτυχε και θα επαναληφθεί και στην καλοκαιρινή διάσταση του εστιατορίου. Στην ομάδα των σεφ Νίκου Καραθάνου και Δημήτρη Δημητριάδη, που είχαν την ευθύνη για τις δύο προσωπικότητες της χειμερινής Χύτρας, έρχεται να προστεθεί ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις προσδοκίες από μια πραγματικά «ονειρεμένη ομάδα» της ελληνικής κουζίνας. Φέτος, οι επισκέπτες της Galazia Hytra, που θα έχει και πάλι τη θέση της στο ξενοδοχείο The Westin Athens, στο Astir Palace, θα μπορούν να κάνουν διπλή επιλογή, απολαμβάνοντας τη Χύτρα είτε ως «γαλάζια» γκουρμέ είτε ως «γαλάζια» ταβέρνα σε έναν χώρο, δίπλα στη θάλασσα, στο επιπλέον concept του εστιατορίου: την αγαπημένη ελληνική ταβέρνα, Galazia Taverna. «Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του dream team», λέει ο Απόστολος Τραστέλης που έχει την επιχειρηματική ευθύνη για τη Χύτρα, «είναι ο συγκερασμός εμπειριών, ταλέντων και οραμάτων που έχει στο σύνολό του. Με τη δημιουργία αυτής της ομάδας φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη συναρπαστική αυτή νέα εποχή της "γαλάζιας" μας κουζίνας».
  • Εν ΠλωΤραπέζια δίπλα στο κύμα. Το Εν Πλω στη Βουλιαγμένη άνοιξε και σερβίρει ελληνική κουζίνα δίπλα στο κύμα, κυριολεκτικά. Το καλοκαιρινό μενού με προϊόντα εποχής σε βάζει στο παιχνίδι της γεύσης, με χταποδάκι σχάρας με σάλτσα από πετιμέζι, καλαμάρι μαριναρισμένο σε μαϊντανό και κόλιανδρο που συνοδεύεται από χούμους και τζίντζερ και σαλάτα με νούμπουλο και σταφύλια. Περισσότερες γευστικές λεπτομέρειες μετά τη δοκιμή. ☛ Εν Πλω, Βουλιαγμένη.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM