Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κοντοσούβλι από σπίτι. To να φας ένα κοντοσούβλι πολλών αστέρων, όχι σε κάποια μπαρουτοκαπνισμένη ψησταριά αλλά σε ένα μοντέρνο bar restaurant, είναι επιτυχία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Βρήκα την κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, μετά από έναν χρόνο στο εστιατόριο Abovo, δυναμική, μεστή και με ξεκάθαρες γεύσεις. Φέτος, ανακαλύπτεις περισσότερη τεχνική στα πιάτα του και βάθος γεύσης, αν και φαινομενικά φαντάζουν απλά. Παράδειγμα το χοιρινό κοντοσούβλι που συνοδεύεται με λαχανικά σχάρας, σάλτσα γιαουρτιού και πιπεριές piquillos. Είναι ζουμερό το κρέας, αφού έχει περάσει από κενό αέρος πριν τελειώσει στη Robata Grill, με ύφη βελούδινη και γεύση με επίμονη νοστιμιά. Δεν είναι ένα ακόμη κοντοσούβλι. Το πιάτο που ψηφίζω φανατικά είναι ριγκατόνι καρμπονάρα με χειροποίητο bacon και βιολογικά αυγά ποσέ που τα σπας και τα ανακατεύεις αμέσως καλά, για να δέσει το σύνολο. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο. Ο Μιχάλης είναι και pâtissier και σε κερδίζει με τον ερεθιστικό κύλινδρο μπίτερ σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια. Χειροκροτώ και τα απίθανα κοκτέιλ της mixologist Μυρσίνης Σπανέλη, όπως το Rum Οpasionado με ρούμι raspberry, λικέρ passion fruit, μάνγκο, λάιμ και σπιτικό σιρόπι πράσινου τσαγιού αρωματισμένο με βερίκοκο. Το περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό, το σέρβις άψογο. Θα περάσεις όμορφα με €30-35 το άτομο, που αποτελεί καλή τιμή, δεδομένου ότι είσαι και στα βόρεια

προάστια. ☛ Abovo, Κολοκοτρώνη 37, Κηφισιά, 210 8015325.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ραντεβού στο Στάλιν. Βράδυ καθημερινής στην πλατεία Ελευθερωτών, στο Χαλάνδρι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαζεύω ένα μπαράκι που σφύζει από κόσμο, αν και είναι ακόμη νωρίς. Την προσοχή μου τράβηξε το επιμελώς ατημέλητο στυλ του. Βιομηχανικό ύφος, κάποια vintage κομμάτια και ξύλινα καφάσια. Προσπαθώ να δω την πινακίδα του, να μάθω πώς το λένε. Τίποτα. Ρωτώ δυο κοπέλες που είναι απ' έξω και πίνουν τα ποτά τους μέσα σε βαζάκι μαρμελάδας. «Στάλιν», μου απαντούν με μια φωνή. Ευχάριστη έκπληξη. Του ταιριάζει, σκέφτομαι. Και τι αντίθεση με το διπλανό μαγαζί, το ρομαντικό Petite Fleur! Καταγράφηκε για μια επόμενη… «επαναστατική» έξοδο. ☛ Ctalin, Αγίου Νικολάου2, Χαλάνδρι, 210 6826815.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Οι φυσαλίδες της χαράς. Οι παιχνιδιάρες φυσαλίδες μας φτιάχνουν το κέφι. Φέτος, δίνουν και πάλι το ετήσιο ραντεβού τους τα γοητευτικά αφρώδη κρασιά. Οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση στην εκδήλωση των αφρωδών οίνων «Αφρός και Φυσαλίδες», η οποία οργανώνεται για 6η χρονιά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας 13:00-20:00. Οι εκρηκτικές φυσαλίδες θα τονώσουν τις αισθήσεις. Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 10 ευρώ. ☛ Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2107660560.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κάθε αρχή και δύσκολη. Το παλιό υφασματάδικο του Συμεωνίδη στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, κλειστό εδώ και χρόνια, ζωντάνεψε και πάλι ως all day bar-restaurant «Osterman». Η πατίνα του χρόνου παραμένει στον χώρο, με το φθαρμένο πλέον ζωγραφιστό ταβάνι, το υπέροχο ασπρόμαυρο πλακάκι στο δάπεδο και τα ξύλινα ράφια που κάποτε φιλοξενούσαν τα τόπια με τα υφάσματα και όπου τώρα έχουν βρει τη θέση τους οι φιάλες του κρασιού. «Αναπνέεις» την αύρα μιας άλλης εποχής. Γοητευτικό περιβάλλον. Αλλά… ξεροσταλιάσαμε στο τραπεζάκι που πήραμε θέση, περιμένοντας τον κατάλογο. Ένας αγχωμένος σερβιτόρος έφερε κάποια στιγμή ένα μπουκάλι νερό και το μενού. Χαζεύω τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις και διακρίνω ένα γαλλικό touch. Μετά από 15 λεπτά, μια ευγενική σερβιτόρα μου αναγγέλλει με αγωνία στο βλέμμα ότι το τραπέζι είναι ρεζερβέ. «Δεν έχουμε ταμπέλες ρεζερβέ για τα τραπέζια», λέει. Μετά από διαπραγματεύσεις, παραμένουμε. Παραγγείλαμε δύο ποτήρια λευκό κρασί (4 ευρώ/έκαστο), μια σαλάτα καρότο με χρένο και πίκλες (€5). Ήρθε χωρίς τις πίκλες. Ζητήσαμε ψωμί. Αν και στον κατάλογο γράφει ότι ζυμώνεται καθημερινά από βιολογικά άλευρα, τα δύο ψωμάκια (1,5 ευρώ/έκαστο) που ήρθαν ήταν ξαναζεσταμένα και χωρίς φρεσκάδα. Παραγγείλαμε λαζάνια με ρικότα και λαχανικά (€8). Καλοφτιαγμένο και νόστιμο το πιάτο, με τα λαχανικά (καρότο και κολοκύθι) να είναι τραγανά. Το δικό μου croque Monsieur (€4) ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά δεν είχε καμία σχέση με το κλασικό γαλλικό πιάτο. Ήταν μια στρογγυλή φέτα ψωμιού του τοστ που επάνω είχε λιωμένο τυρί, δύο αυγά μάτια ποσέ και μπόλικο μαϊντανό (επειδή πάει παντού)! Οι ζωηρόχρωμοι κρόκοι των αυγών ήταν νόστιμοι.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Πιστεύω ότι σύντομα το Osterman θα βρει τον βηματισμό του και θα κερδίσει το κοινό του. Άλλωστε, οι τιμές του είναι αρκετά ελκυστικές. ☛ Πλατεία Αγίας Ειρήνης10, Μοναστηράκι, 210 3243331.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Φαγητό αληθινό. Στο εστιατόριο Milos θα φας εξαιρετικά, χωρίς το φαγητό να είναι ευφάνταστο ή περίεργο. Κι όμως, δεν θα το έχεις ξαναφάει. Εδώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι άριστες πρώτες ύλες και ο σεβασμός στη μαγειρική τους. Λαχανικά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Τα βλέπεις μπροστά σου, ξεχειλίζουν από τις προθήκες στο έμπα του μαγαζιού. Στο τραπέζι, ο αχινός και οι ιωδιούχες φούσκες ευωδιάζουν θάλασσα. Η μπουκιά από το ζυμωτό ψωμί που βουλιάζει στο αγουρέλαιο είναι αριστούργημα. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς ετοίμασε ένα λαβράκι καρπάτσιο, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι (€16), κατσούλα με τσίλι και lime και μπαρμπούνι Yuzu lime και άνηθο. Μεγαλείο, όπως και η ολόφρεσκη, αριστοτεχνικά ψημένη στείρα, που τη συνόδευαν ζεστά άγρια χόρτα. Οι ψητές καραβίδες, απλώς θεϊκές. Μια τεράστια γυάλα έρχεται στο τραπέζι και με μια κουτάλα ανασύρω άγρια μανιτάρια κανθαρέλες, κουμαράδες, που έχουν γίνει γλυκό υπέροχο από τα χέρια του Περικλή και το προτείνει για να συνοδέψεις τυριά ή γιαούρτι. Το Milos συντονίζεται με το πνεύμα των δύσκολων καιρών, μειώνοντας τις τιμές στα πιάτα του και προσφέροντας το lunch menu των €20,12 (+φόρους). Επίσης, προτείνει να απολαύσετε το ελληνικό ψάρι στην τιμή αγοράς +20€/Kg (+φόρους). ☛ Eστιατόριο Milos Athens: Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7244400.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ