ΈΝΑ... ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΜΑ
ενεργειακών ανακαινίσεων κτιρίων ξεκινά το επόμενο διάστημα, το οποίο, με μαγιά περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο θα κινητοποιήσει πολλαπλάσια κονδύλια την επόμενη δεκαετία, δίνοντας ανάσα ζωής στον κατασκευαστικό κλάδο. Το πρώτο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο, εξαιτίας του νέου lockdown και των περιορισμών στη μετακίνηση, διαπιστώνονται από τους μηχανικούς προβλήματα στη διενέργεια των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Γι' αυτό υπάρχουν αιτήματα και πίεση για παράταση των χρονοδιαγραμμάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανακαινιστούν ενεργειακά εντός του 2021 περίπου 60.000 κατοικίες και σε βάθος δεκαετίας περισσότερες από 600.000 κατοικίες στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 35 εκατομμυρίων κτιρίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 160.000 πράσινες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στον περιορισμό των επικίνδυνων εκπομπών ρύπων.

 

Σχετικά με το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», για να κριθεί επιλέξιμο ένα κτίριο ή διαμέρισμα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (από Δ που απαιτούσαν τα δύο προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»).

 

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο νέο πρόγραμμα παραμένουν οι βασικές επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή κουφώματα, συστήματα σκίασης και αερισμού, θέρμανσης και ψύξης, παροχής ζεστού νερού χρήσης καθώς και θερμομόνωσης. Ειδικά για τη θερμομόνωση, θα αποζημιώνονται δαπάνες που αφορούν θερμομόνωση δώματος εξωτερικά, θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα, καθώς και θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα. Εάν πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν πολυκατοικίες τύπου Β (δηλαδή αφορά μόνο τους κοινόχρηστους χώρους), επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται μόνον οι περιπτώσεις θερμομόνωσης του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

 

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά σε πρόγραμμα εξοικονόμησης επιδοτούνται παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας ενός κτιρίου, οι οποίες αφορούν συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ζήτησης, αλλά μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες). Ακόμη, καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).

 

Eξοικονομώ - Αυτονομώ: Έρχεται κύμα κτιριακών ανακαινίσεων
Εισοδηματικές κατηγορίες και επιχορηγήσεις

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των 850 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια Αττικής, ήτοι 160 εκατομμύρια. Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου το πρόγραμμα σχεδιάζεται –εκτός απροόπτου και ενδεχόμενης παράτασης λόγω Covid-19‒ να ανοίξει στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Αντιστοίχως, στην Κεντρική Μακεδονία (προϋπολογισμός 130 εκατομμύρια ευρώ) το πρόγραμμα ξεκινά στις 7 Δεκεμβρίου και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (74 εκατομμύρια ευρώ) στις 2 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν η περιοχή της Ηπείρου (65 εκατ. ευρώ) στις 11 Δεκεμβρίου, η Δυτική Ελλάδα (57 εκατ. ευρώ) στις 18 Δεκεμβρίου και η Στερεά Ελλάδα (31 εκατ. ευρώ) - Πελοπόννησος (48 εκατ. ευρώ) στις 16 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου από την Κρήτη (31 εκατ. ευρώ), το Βόρειο Αιγαίο (12 εκατ. ευρώ) και το Νότιο Αιγαίο (27 εκατ. ευρώ). Οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες θα γίνονται δεκτές μετά τις 11 Ιανουαρίου.

 

*COVID-19 premium: Λόγω των οικονομικών δυσχερειών που επέφερε η πανδημία, προστίθεται 10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.

**Ενεργειακό premium: Για μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β ενεργειακή κατηγορία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης: Προσαύξηση 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.