All.Can Greece, η «συμμαχία» για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης

All.Can Greece, η «συμμαχία» για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης Facebook Twitter
Η All.Can Greece συστάθηκε στο τέλος του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου.
0ΟI OΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ βρέθηκαν στο μάτι του Covid κυκλώνα, με συνέπεια να κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η θεραπεία τους. Όμως η ΕΛΛΟΚ είναι εδώ για να καλύπτει κενά και να υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.

— Πόσο επηρέασε η πανδημία το έργο της ΕΛΛΟΚ;

Όταν πέρσι, μέσα Φεβρουαρίου, μας διηγούνταν συνάδελφος στις Βρυξέλλες ότι στη Suceava της Ρουμανίας έκλεισε το ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης επειδή έπαθε σχεδόν όλο το προσωπικό και πολλοί ασθενείς κάτι σαν «γρίπη» που «ίσως» να είχε σχέση με τον «ιό από την Κίνα», ήταν αδύνατο να φανταστούμε αυτό που θα ακολουθούσε. Οι πρώτες εβδομάδες ήταν περίοδος σοκ, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να ορίσουμε ιατρικές επισκέψεις, ότι αναβλήθηκαν ογκολογικά χειρουργεία, ότι θα καθυστερούσαν πάνω από πέντε μήνες οι ακτινοθεραπείες. Μετά το Πάσχα διαπιστώσαμε ότι η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες και σχεδιάσαμε νέες δράσεις, όπως ο ιστότοπος covid19.ellok.org με χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους. Οι ασθενείς δεν μπορούσαν να μετακινηθούν προς τα μεγάλα νοσοκομεία για θεραπεία και σχεδιάσαμε από κοινού με το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα φιλοξενίας ασθενών που μεταβαίνουν σε άλλη πόλη για θεραπεία, το οποίο παρέχεται σε τρεις πόλεις, σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.


— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Οι προκλήσεις της πανδημίας αφορούν κυρίως την καθυστέρηση διάγνωσης, χειρουργείων, έναρξης θεραπείας ή την εγκατάλειψη της θεραπείας λόγω δυσχερειών στη μετακίνηση ή στην επικοινωνία με την ιατρική ομάδα. Για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών οι μετακινήσεις από και προς τα αστικά κέντρα απαιτούν σχεδιασμό, προγραμματισμό και υπομονή. Η άυλη συνταγογράφηση μείωσε εν μέρει το πρόβλημα, αλλά οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν περιττές μετακινήσεις για την παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουμε ζητήσει από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ να παραδίδονται κατ' οίκον σε ηλικιωμένους ασθενείς και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.


— Πώς αγγίζει τη ζωή των ασθενών η πλατφόρμα διαλόγου All.can Greece της ΕΛΛΟΚ;

Η All.Can Greece συστάθηκε στο τέλος του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου, οι οποίοι έχουν τη σταθερή βούληση να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Το όραμά μας είναι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο μέσα από ολοκληρωμένη διεπιστημονική φροντίδα, καθόλη την πορεία του ασθενούς στο σύστημα υγείας – συμπεριλαμβανομένων της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης, της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία και της φροντίδας στο τέλος της ζωής, με δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο.

H πλατφόρμα https://ellok.org/all-can-greece στέκεται δίπλα σε κάθε ασθενή με καρκίνο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM
Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ