Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο Facebook Twitter
Οι θεραπευτικές εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν λάβει ακόμα πιο θεαματική τροπή στην Ογκολογία, με την εισαγωγή της μοντέρνας ανοσοθεραπείας.
0

Ο τελευταίος χρόνος χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αλλά και πρακτικά ολόκληρος ο πλανήτης ασχολήθηκε με την εξεύρεση λύσεων, ώστε να βγουν οι κοινωνίες από το αδιέξοδο. Μετά τους πρώτους μήνες του φόβου και της άγνοιας, όμως, άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές για τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες». Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε στα πολιτικοκοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα που αναδείχθηκαν αλλά στο γεγονός ότι κοντέψαμε να ξεχάσουμε τις κλασικές χρόνιες νόσους, που αποτελούν το πραγματικό δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας, τουλάχιστον στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Λέτε να έκαναν «διακοπές» ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης το 2020; Δυστυχώς, όχι.

Εξατομικευμένες θεραπείες

Όμως, μιλώντας για τον καρκίνο, η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι τόσο θεαματική, που είναι πια αδύνατο να αλλάξει η ροή των πραγμάτων. Ο καρκίνος, μια μάστιγα των τελευταίων δεκαετιών, έπαψε να αποτελεί φόβητρο, όπως παλιά. Πολλές είναι οι αλλαγές που έγιναν μέχρι να φτάσουμε ως τα σημερινά επιτεύγματα, με πρώτη και καλύτερη την αποκρυπτογράφηση ή, πιο σωστά, τη χαρτογράφησή του. Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους, αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες. Πρόκειται για θεραπείες, συνήθως υπό μορφή χαπιών, που στοχεύουν επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, με ελάχιστες παρενέργειες, επομένως εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα ζωής και πολλά χρόνια σε ασθενείς με καταδικαστικά άλλοτε νοσήματα. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε υποτύπους καρκίνου του πνεύμονα, του νεφρού, του μαστού κ.ά. Αυτή είναι η έννοια της εξατομικευμένης ιατρικής και της μοριακής ογκολογίας: η θεραπεία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του συγκεκριμένου όγκου του συγκεκριμένου ανθρώπου. Στο παιχνίδι της μάχης με τον καρκίνο έχουν μπει δυναμικά και οι νέες τεχνολογίες. Η βαθιά κατανόηση και η τεχνητή νοημοσύνη απειλούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μεθόδους με τις οποίες προχωράει η ιατρική επιστήμη.

Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους και αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες.

Ανοσοθεραπεία, η πιο θεαματική εξέλιξη στην Ογκολογία

Οι θεραπευτικές εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν λάβει ακόμα πιο θεαματική τροπή στην Ογκολογία, με την εισαγωγή της μοντέρνας ανοσοθεραπείας. Αναπτύχθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα που «ξυπνούν» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και το κατευθύνουν κατά των καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για θεραπείες που χορηγούνται ενδοφλέβια, είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με κλασική χημειοθεραπεία, και κυριολεκτικά άλλαξαν οριστικά την Ογκολογία. Παραδοσιακά ανίατες ασθένειες, όπως το κακόηθες μελάνωμα του δέρματος και ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα, με τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε ουκ λίγες περιπτώσεις οι ασθεσείς οδηγούνται σε μακρόχρονες επιβιώσεις. Συνηθίζαμε να μιλάμε για πλήρη ίαση, όταν σε πρώιμους καρκίνους ξεπερνούσαμε το «μαξιλαράκι» της πενταετίας, τώρα πια βλέπουμε πολυετείς επιβιώσεις σε καρκίνους όπως αυτοί του πνεύμονα αλλά και άλλους, ακόμα και μεταστατικούς, γεγονός αδιανόητο ακόμα και μόλις μία δεκαετία πριν. Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Η ανοσοθεραπεία αυτού του είδους έχει ελάχιστες παρενέργειες, που δεν θυμίζουν τις γνωστές συνέπειες της παλαιού τύπου χημειοθεραπείας, και δουλεύει ακόμα και μετά τη διακοπή της. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένο καρκίνο που όχι μόνο «θεραπεύονται» αλλά μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς θεραπεία, δηλαδή δεν τη χρειάζονται πια! Η εικόνα του συμπαθούς καθηγητή Ανοσολογίας J.P. Allison, ενός εκ των πρωτεργατών της έρευνας που μετά από δεκαετίες οδήγησε στην ανακάλυψη αυτών των φαρμάκων και που μαζί με τον T. Honjo τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική το 2018, να κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο το εμβόλιο για την Covid-19, ως ανήκων σε ευπαθή ομάδα, έκανε τον γύρο του κόσμου και ήταν ένα ηχηρό μήνυμα νίκης της επιστημονικής κοινότητας προς κάθε κατεύθυνση.


Μπορεί κανείς να γράφει ατέλειωτα κείμενα για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια, για τα χωρίς υπερβολή θαύματα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου και πολλά άλλα συναφή, είναι προτιμότερο όμως –ειδικά για την κατανόηση από μη γιατρούς και μη ειδικούς– να μένουμε στη βασική αλλαγή που έχει συντελεστεί: ο καρκίνος, και μάλιστα ο προχωρημένος, δεν αποτελεί πια φόβητρο ή καταδίκη, αλλά όλο και συχνότερα μια διαχειρίσιμη χρόνια νόσο, για την οποία τα όπλα που διαθέτουμε είναι πανίσχυρα και ασφαλέστερα από ποτέ. Από τον Δεκέμβριο του 2013, που το εξώφυλλο του επιστημονικού περιοδικού «Science» παρουσίαζε την ανοσοθεραπεία ως «επίτευγμα της χρονιάς», με επεξηγηματικό υπότιτλο «Τα κύτταρα Τ περνούν στην επίθεση», έχουν περάσει οκτώ χρόνια και οι εξελίξεις στην Ογκολογία τρέχουν ακόμα με καταιγιστικό ρυθμό...

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ