Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο Facebook Twitter
Οι θεραπευτικές εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν λάβει ακόμα πιο θεαματική τροπή στην Ογκολογία, με την εισαγωγή της μοντέρνας ανοσοθεραπείας.
0

Ο τελευταίος χρόνος χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αλλά και πρακτικά ολόκληρος ο πλανήτης ασχολήθηκε με την εξεύρεση λύσεων, ώστε να βγουν οι κοινωνίες από το αδιέξοδο. Μετά τους πρώτους μήνες του φόβου και της άγνοιας, όμως, άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές για τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες». Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε στα πολιτικοκοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα που αναδείχθηκαν αλλά στο γεγονός ότι κοντέψαμε να ξεχάσουμε τις κλασικές χρόνιες νόσους, που αποτελούν το πραγματικό δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας, τουλάχιστον στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Λέτε να έκαναν «διακοπές» ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης το 2020; Δυστυχώς, όχι.

Εξατομικευμένες θεραπείες

Όμως, μιλώντας για τον καρκίνο, η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι τόσο θεαματική, που είναι πια αδύνατο να αλλάξει η ροή των πραγμάτων. Ο καρκίνος, μια μάστιγα των τελευταίων δεκαετιών, έπαψε να αποτελεί φόβητρο, όπως παλιά. Πολλές είναι οι αλλαγές που έγιναν μέχρι να φτάσουμε ως τα σημερινά επιτεύγματα, με πρώτη και καλύτερη την αποκρυπτογράφηση ή, πιο σωστά, τη χαρτογράφησή του. Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους, αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες. Πρόκειται για θεραπείες, συνήθως υπό μορφή χαπιών, που στοχεύουν επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, με ελάχιστες παρενέργειες, επομένως εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα ζωής και πολλά χρόνια σε ασθενείς με καταδικαστικά άλλοτε νοσήματα. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε υποτύπους καρκίνου του πνεύμονα, του νεφρού, του μαστού κ.ά. Αυτή είναι η έννοια της εξατομικευμένης ιατρικής και της μοριακής ογκολογίας: η θεραπεία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του συγκεκριμένου όγκου του συγκεκριμένου ανθρώπου. Στο παιχνίδι της μάχης με τον καρκίνο έχουν μπει δυναμικά και οι νέες τεχνολογίες. Η βαθιά κατανόηση και η τεχνητή νοημοσύνη απειλούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μεθόδους με τις οποίες προχωράει η ιατρική επιστήμη.

Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους και αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες.

Ανοσοθεραπεία, η πιο θεαματική εξέλιξη στην Ογκολογία

Οι θεραπευτικές εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν λάβει ακόμα πιο θεαματική τροπή στην Ογκολογία, με την εισαγωγή της μοντέρνας ανοσοθεραπείας. Αναπτύχθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα που «ξυπνούν» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και το κατευθύνουν κατά των καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για θεραπείες που χορηγούνται ενδοφλέβια, είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με κλασική χημειοθεραπεία, και κυριολεκτικά άλλαξαν οριστικά την Ογκολογία. Παραδοσιακά ανίατες ασθένειες, όπως το κακόηθες μελάνωμα του δέρματος και ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα, με τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε ουκ λίγες περιπτώσεις οι ασθεσείς οδηγούνται σε μακρόχρονες επιβιώσεις. Συνηθίζαμε να μιλάμε για πλήρη ίαση, όταν σε πρώιμους καρκίνους ξεπερνούσαμε το «μαξιλαράκι» της πενταετίας, τώρα πια βλέπουμε πολυετείς επιβιώσεις σε καρκίνους όπως αυτοί του πνεύμονα αλλά και άλλους, ακόμα και μεταστατικούς, γεγονός αδιανόητο ακόμα και μόλις μία δεκαετία πριν. Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Η ανοσοθεραπεία αυτού του είδους έχει ελάχιστες παρενέργειες, που δεν θυμίζουν τις γνωστές συνέπειες της παλαιού τύπου χημειοθεραπείας, και δουλεύει ακόμα και μετά τη διακοπή της. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένο καρκίνο που όχι μόνο «θεραπεύονται» αλλά μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς θεραπεία, δηλαδή δεν τη χρειάζονται πια! Η εικόνα του συμπαθούς καθηγητή Ανοσολογίας J.P. Allison, ενός εκ των πρωτεργατών της έρευνας που μετά από δεκαετίες οδήγησε στην ανακάλυψη αυτών των φαρμάκων και που μαζί με τον T. Honjo τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική το 2018, να κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο το εμβόλιο για την Covid-19, ως ανήκων σε ευπαθή ομάδα, έκανε τον γύρο του κόσμου και ήταν ένα ηχηρό μήνυμα νίκης της επιστημονικής κοινότητας προς κάθε κατεύθυνση.


Μπορεί κανείς να γράφει ατέλειωτα κείμενα για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια, για τα χωρίς υπερβολή θαύματα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου και πολλά άλλα συναφή, είναι προτιμότερο όμως –ειδικά για την κατανόηση από μη γιατρούς και μη ειδικούς– να μένουμε στη βασική αλλαγή που έχει συντελεστεί: ο καρκίνος, και μάλιστα ο προχωρημένος, δεν αποτελεί πια φόβητρο ή καταδίκη, αλλά όλο και συχνότερα μια διαχειρίσιμη χρόνια νόσο, για την οποία τα όπλα που διαθέτουμε είναι πανίσχυρα και ασφαλέστερα από ποτέ. Από τον Δεκέμβριο του 2013, που το εξώφυλλο του επιστημονικού περιοδικού «Science» παρουσίαζε την ανοσοθεραπεία ως «επίτευγμα της χρονιάς», με επεξηγηματικό υπότιτλο «Τα κύτταρα Τ περνούν στην επίθεση», έχουν περάσει οκτώ χρόνια και οι εξελίξεις στην Ογκολογία τρέχουν ακόμα με καταιγιστικό ρυθμό...

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ