Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο Facebook Twitter
Ο σύλλογος, με το ΔΙΚΑΙΩΜΑ, υποστηρίζει τον ογκολογικό ασθενή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατακτήσει τη βέλτιστη ποιότητα στην καθημερινότητά του.
0

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών ενδυναμώνει τη φωνή των ασθενών με ογκολογικά νοσήματα και τους υποστηρίζει εκεί όπου δεν επαρκεί η πολιτεία, όπως μας εξηγεί η πρόεδρός του Ζωή Γραμματόγλου.

— Ποιες δράσεις του συλλόγου καθίστανται περισσότερο απαραίτητες σε καιρό πανδημίας;

Οι καταστροφικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στην αντιμετώπιση του καρκίνου παραμένουν. Οι προληπτικοί έλεγχοι έχουν μπει σε αναστολή, οι θεραπείες δεν είναι αυτές που είχαν αποφασιστεί αρχικά –αντί για χειρουργείο, συντηρητική αντιμετώπιση–, η διάγνωση δεν γίνεται την ώρα που πρέπει. Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών, ο σύλλογος δημιουργεί τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να αποτελεί αρωγό βοήθειας σε όλο το ταξίδι του ασθενούς στη νόσο του καρκίνου. Το τέλος του 2020 έκλεισε με επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ, μια και η ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών, μετά από έρευνες, προάγεται σε μείζον θέμα. Μόλις το 4% των ογκολογικών ασθενών γνωρίζει τα ευεργετήματα και τα δικαιώματα που προβλέπονται από τον νόμο. Σε ποσοστό 80% οι ασθενείς αιμορραγούν οικονομικά, χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο να αντεπεξέλθουν. Ο σύλλογος, με το ΔΙΚΑΙΩΜΑ, υποστηρίζει τον ογκολογικό ασθενή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατακτήσει τη βέλτιστη ποιότητα στην καθημερινότητά του. Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, όπως αυτά προκύπτουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, ώστε κάθε ασθενής με καρκίνο, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.


— Πώς λειτουργεί η παροχή βοήθειας στους ογκολογικούς ασθενείς, ώστε να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να περάσουν από κάποια επιτροπή;

Πρόκειται για μια δράση που γίνεται χάρη στη συνεργασία του συλλόγου με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών, Κ3. Η σύμπραξη των δύο φορέων δημιουργήθηκε με σκοπό́ αφενός τη συγκέντρωση της χρήσιμης πληροφορίας σε έναν διαδικτυακό τόπο, αφετέρου την παροχή συμβουλευτικής σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών, τη διασύνδεσή τους με εθνικούς και τοπικούς φορείς και άλλες ΜΚΟ, τη δημιουργία πληροφοριακού υλικού, πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και καταγραφής περιστατικών και τη διεκπεραίωση αιτημάτων των ασθενών στους αρμόδιους φορείς. Προτεραιότητά μας αποτελεί η προσβασιμότητα των συμπολιτών μας σε ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς και η αξιοποίηση των υπαρχουσών δομώ́ν και υπηρεσιώ́ν σε ό́λη την́ επικρά́τεια.


— Τι ακριβώς κάνει το πρόγραμμα «Μαζί και στο σπίτι»;

Με το αυτό το πρόγραμμα βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής του ασθενούς με καρκίνο όσο και της οικογένειάς του, προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο οικείο περιβάλλον τους. Αυτή η κατ' οίκον υποστήριξη έρχεται σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου. Το «Μαζί και στο σπίτι» απευθύνεται τόσο στους ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να επωφεληθούν από αυτά. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ' οίκον, ενώ οι ασθενείς και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου.

Μάθετε τα δικαιώματά σας, κάντε κλικ στο https://dikaiomamou.gr

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι κίνδυνοι της γρίπης και της πνευμονίας καραδοκούν

The Health Book 4 / Οι κίνδυνοι της γρίπης και της πνευμονίας καραδοκούν

Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, αυξάνει ο κίνδυνος να κολλήσουμε κάποια ιογενή λοίμωξη λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστά μέρη. Οι δύο βασικοί κίνδυνοι που μας απειλούν είναι η γρίπη και η πνευμονία, και πρέπει να ξέρουμε πώς να προστατευόμαστε.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ