Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Ενώ η κυβέρνηση χαρακτήριζε την τραγωδία «υπερβολές», άρχισαν να μετριούνται πτώματα. Ήταν ήδη αργά...
Πολιτικό 7ήμερο

Ενώ η κυβέρνηση χαρακτήριζε την τραγωδία «υπερβολές», άρχισαν να μετριούνται πτώματα. Ήταν ήδη αργά...

Εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν αβοήθητοι και απεγνωσμένοι για να σωθούν, χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή κανένα σχέδιο από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση που χαρακτήριζαν την εξελισσόμενη τραγωδία «υπερβολές του Σκάι».

Η κυβέρνηση κατάλαβε το μέγεθος της τραγωδίας όταν άρχισε να μετράει νεκρούς. Ως τότε υποβάθμιζε την καταστροφή και τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για υπερβολές του ΣΚΑΪ. Εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν αβοήθητοι και απεγνωσμένοι για να σωθούν, χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή κανένα σχέδιο από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε παράλυση, αλλά οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη κατήγγελλαν όποιον τολμούσε να κάνει την αυτονόητη και τραγική διαπίστωση, καθώς βασική τους έγνοια εκείνες τις πρώτες ώρες έμοιαζε να είναι η αποφυγή του πολιτικού κόστους.

 

Σαν ένα μεγάλο πάρτι φανταζόταν τις μέρες αυτές η κυβέρνηση, αλλά, αντ' αυτού, κήρυξε στη χώρα δημόσιο πένθος λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που πήρε διαστάσεις εθνικής καταστροφής.

 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, πήρε το ρίσκο να πάει στην ανούσια εκδήλωση της Βοσνίας, ενώ είχε ξεσπάσει ήδη η καταστροφική πυρκαγιά που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Προφανώς, υπήρξε αδυναμία να προβλέψει την εξέλιξη αυτή με βάση την ενημέρωση που του παρείχε το επιτελείο του, ωστόσο η απόφαση ήταν ενδεικτική τόσο της διορατικότητας όσο και των προτεραιοτήτων του.

 

Τη Δευτέρα ήταν η βράβευση του πρωθυπουργού από μια ΜΚΟ της Βοσνίας για τη «συμβολή του στην ειρήνη στα Βαλκάνια». Την Τρίτη θα γινόταν η δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και για τις 20 Αυγούστου ετοίμαζαν τη μεγάλη φιέστα για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια.

 

Από την εκδήλωση στη Βοσνία ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να επιστρέψει άρον-άρον (αφού πρώτα πήρε το ρίσκο να πάει, ενώ μαινόταν ήδη η πυρκαγιά). Η δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας αναβλήθηκε.

 

Και η φιέστα της «εξόδου από τα μνημόνια», αν δεν μετατεθεί, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούσε το Μαξίμου, καθώς η οργή για την απώλεια τόσων ζωών δεν θα υποχωρήσει εύκολα, όποια επικοινωνιακή διαχείριση και αν κάνουν.

 

Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, ότι το κύριο μέλημα των κυβερνητικών αυτές τις ώρες ήταν να μην κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο η συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών καθώς και η αποφυγή της ανάληψής τους, ρίχνοντας το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού.

 

Η πρώτη αντίδραση ήταν η υποτίμηση της πυρκαγιάς και η κριτική στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι υπερβάλλει για το μέγεθος της καταστροφής προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση. Η δημόσια τηλεόραση και τα κρατικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τον ΣΚΑΪ, ακολουθούσαν την κυβερνητική γραμμή, επιχειρώντας να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, μέχρι που η καταστροφή δεν μπορούσε να αγνοηθεί άλλο πια.

 

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, που ενώ η πυρκαγιά στην Κινέτα κινούνταν ανεξέλεγκτα από τις 12 το μεσημέρι που είχε στείλει σήμα στην Πυροσβεστική, το ΑΠΕ διαβεβαίωνε γύρω στις 15:00 ότι «δεν ελλοχεύει, αυτή την ώρα τουλάχιστον, κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, που ενώ η πυρκαγιά στην Κινέτα κινούνταν ανεξέλεγκτα από τις 12 το μεσημέρι που είχε στείλει σήμα στην Πυροσβεστική, το ΑΠΕ διαβεβαίωνε γύρω στις 15:00 ότι «δεν ελλοχεύει, αυτή την ώρα τουλάχιστον, κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ασύμμετρη απειλή», ένα κυβερνητικό κλισέ το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσε όσο ήταν εκτός εξουσίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει το 2007 ο Φώτης Κουβέλης ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην Ηλεία.

 

«Οι πυρκαγιές ήταν όντως μεγάλες» είχε πει, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσε τη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών», τις οποίες κατήγγελλε ότι η τότε κυβέρνηση επικαλέστηκε για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της.

 

Τα ίδια και χειρότερα έλεγαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου, που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση είχε «γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής».

 

Αυτά ακριβώς, δηλαδή, που σήμερα επαναλαμβάνουν οι ίδιοι, παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποια μπορεί να είναι η ασύμμετρη απειλή, όταν όλοι γνώριζαν ότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των πολλών μποφόρ η μέρα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για πυρκαγιές.

 

Η 23η Ιουλίου ήταν γνωστό ότι θα ήταν ημέρα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη μέρα υψηλού κινδύνου φέτος, για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, παρ' όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε.

 

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης (πρόταση του υπουργού Τόσκα, στέλεχος και αυτός της ομάδας «Πράττω» του Ν. Κοτζιά), στις 19 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, διαβεβαίωνε ότι έχουν πάρει όλα τα μέτρα και ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Την ημέρα της πυρκαγιάς, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αντιλήφθηκε την έκταση της καταστροφής όταν ήταν ήδη πολύ αργά και στους τόπους της φωτιάς είχαν αρχίσει να μετράνε τους πρώτους νεκρούς.

 

Η πρώτη αντίδραση ήταν η υποτίμηση της πυρκαγιάς και η κριτική στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι υπερβάλλει για το μέγεθος της καταστροφής προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση. Φωτο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Η πρώτη αντίδραση ήταν η υποτίμηση της πυρκαγιάς και η κριτική στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι υπερβάλλει για το μέγεθος της καταστροφής προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση. Φωτο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

 

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, που ενώ η πυρκαγιά στην Κινέτα κινούνταν ανεξέλεγκτα από τις 12 το μεσημέρι που είχε στείλει σήμα στην Πυροσβεστική, το ΑΠΕ διαβεβαίωνε γύρω στις 15:00 ότι «δεν ελλοχεύει, αυτή την ώρα τουλάχιστον, κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές», για να το αλλάξει λίγο μετά, προσεγγίζοντας τις πραγματικές διαστάσεις.

 

Ενδιαφέρον έχει όμως και ο τρόπος που αντιμετώπισε την καταστροφική πυρκαγιά το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό προστασίας γύρω του, ώστε να μην τον αγγίζει καμία κριτική και να μην του αποδίδεται καμία ευθύνη.

 

Την 23η Ιουλίου ήταν προγραμματισμένη η βράβευσή του στο Μόσταρ της Βοσνίας από μία −όχι σπουδαία− ΜΚΟ. Εκεί θα παρευρισκόταν, μαζί με άλλους Βαλκάνιους ηγέτες, και για κάποιον λόγο αυτή η (ασήμαντη επί της ουσίας) εκδήλωση είχε μεγάλη σημασία για εκείνον.

 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε για τη Βοσνία, η πυρκαγιά είχε ήδη ξεσπάσει. Προτίμησε, λοιπόν, να πάει στη βράβευση της ΜΚΟ παρά να μείνει, παραβλέποντας τον κίνδυνο.

 

Στο μεταξύ, και ενώ η φωτιά κατέκαιγε ανεξέλεγκτη, όλος ο κρατικός μηχανισμός καθυστερούσε εντυπωσιακά να δώσει την πραγματική και μεγάλη εικόνα. Ακόμα και η Πυροσβεστική αργά το βράδυ έκανε την πρώτη ανακοίνωσή της, ενώ κοντά στις 7 το απόγευμα το Μαξίμου έστελνε στα ΜΜΕ φωτογραφίες από τις πρώτες συναντήσεις του Τσίπρα από τη φιέστα της Βοσνίας.

 

Όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε την απώλεια του ελέγχου, αποφάσισε να αναγνωρίσει το πρόβλημα και ο πρωθυπουργός να δηλώσει ότι ενημερώνεται και εκεί, μετά τις 9, να ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει (καθώς ήταν βέβαιο ότι υπήρχαν νεκροί και η κατάσταση είχε ξεφύγει).

 

Η ροή της πραγματικής ενημέρωσης από τους δημόσιους φορείς καθυστέρησε πάρα πολύ και μόνο μετά τη μεταμεσονύχτια επίσκεψη του Τσίπρα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής άρχισε αργά και διστακτικά να αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Αυτό είναι το αντικειμενικό γεγονός. Αν πρόκειται για σύμπτωση ή για εσκεμμένη πολιτική απόφαση, δεν είναι γνωστό.

 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, πήρε το ρίσκο να πάει στην ανούσια εκδήλωση της Βοσνίας, ενώ είχε ξεσπάσει ήδη η καταστροφική πυρκαγιά που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Προφανώς, υπήρξε αδυναμία να προβλέψει την εξέλιξη αυτή με βάση την ενημέρωση που του παρείχε το επιτελείο του, ωστόσο η απόφαση ήταν ενδεικτική τόσο της διορατικότητας όσο και των προτεραιοτήτων του.

 

Η αρχική χαλαρότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού είναι επίσης γεγονός και ενδεικτικές της υποβάθμισης της απειλής από πλευράς τους ήταν οι κατηγορίες περί υπερβολών εναντίον των ΜΜΕ που μετέδιδαν ως εκείνη την ώρα μια μικρή μόνο εικόνα από την πραγματική τραγωδία.

 

Η έκβαση της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς κρίνεται πάντα από την αρχική επέμβαση, έγραψε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Kώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Και η κυβέρνηση, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση, τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς ήταν απούσες. Μετά, ήταν αργά.

 

Πολλοί κυβερνητικοί ζήτησαν να μη γίνει πολιτική κριτική, με την αιτιολογία ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό. Ποια είναι, όμως, τότε τα πολιτικά θέματα; Η κυβέρνηση αυτή, με μια θεαματική στροφή που πραγματοποίησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αποδέχτηκε να ακολουθήσει την πολιτική που έχουν επιβάλει στη χώρα οι δανειστές, περιορίζοντας τις αρμοδιότητές της στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού.

 

Παρά την απαίτηση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης «να μην πολιτικοποιούμε το θέμα», αυτό είναι πολιτικό εκ των πραγμάτων. Είναι οι εκλεγμένοι πολιτικοί που ζήτησαν την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστούν τον κρατικό μηχανισμό και θα κριθούν από το πώς το έκαναν. Δεν κάνουν όλοι οι πολιτικοί γι' αυτήν τη δουλειά και το αποτέλεσμα τούς κρίνει.

 

Όσοι νομίζουν ότι η κυβερνητική εξουσία είναι μόνο οι μισθοί και τα προνόμια είναι βέβαιο ότι κάνουν λάθος, γιατί, εκτός από αυτά, υπάρχουν και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα και η απόδοση ευθυνών - Πολλά ερωτήματα για την εθνική τραγωδία
Κριτική δέχεται η κρατική μηχανή και ο σχεδιασμός σε μια τόσο μεγάλη απειλή, αλλά και η αντιμετώπιση της επόμενης μέρας.
Φονικές πυρκαγιές: Πολλοί είναι ακόμη οι αγνοούμενοι - 79 νεκροί και 164 ενήλικες τραυματίες(upd)
Οι έρευνες συνεχίζονται και αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.
Δήμαρχος Ραφήνας: Το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι έχουν χαθεί από τον χάρτη
«Καλό είναι να σταματήσουν να στέλνουν αιτήματα, γιατί μπορεί να είναι κάτι που πλέον δεν το έχουμε ανάγκη και δημιουργεί πρόσθετο βάρος στη διαχείριση»
Τι κάνει η Πολιτεία για την καταστροφή από την πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική;
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Επικρατείας, παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων
Κρανίου Τόπος το Μάτι στη Ραφήνα - Όλα καμένα, θυμίζουν εικόνες από θρίλερ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)
Η επόμενη μέρα
Τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα κήρυξε ο Τσίπρας
Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί
Οι παράπλευρες απώλειες της πυρκαγιάς: Χαμένα και απανθρακωμένα ζώα
Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων που έχουν σπεύσει από το πρωί της Τρίτης στα μέτωπα των πυρκαγιών εξηγούν στο LiFO.gr τι συμβαίνει με τα οικόσιτα και άγρια ζώα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Και η κατάσταση προβλέπεται ότι θα παραμείνει στο κόκκινο όλο το καλοκαίρι.
H κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο δώρο για την κυβέρνηση
Οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες και για την οικονομία και για τα εθνικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συνεισφέρει πολιτικά με προτάσεις και κριτική επί της (πολιτικής) ουσίας.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα που καίνε τον Παππά και η μοιραία Κύπρος
Όταν στην πολιτική σκηνή εμφανίζονται κασέτες, μια δυσάρεστη οσμή αναδύεται.
Μετασχηματισμός και ανασχηματισμός
Ως ευκαιρία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να ξεκινήσει από το φθινόπωρο, βλέπει η κυβέρνηση το ευρωπαϊκό πακέτο. Η Επιτροπή Πισσαρίδη σχεδιάζει τις αλλαγές και ο πρωθυπουργός τη νέα κυβέρνηση που θα τις υλοποιήσει.
Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση
Οι νέες απειλές του Ερντογάν και ο κορωνοϊός, που επανήλθε με την αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αυτές τις μέρες και θέτουν την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού.
Οι προτεραιότητες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που περνάνε κάτω από τα ραντάρ του Μαξίμου
Οι αστοχίες των οικονομικών υπουργείων, οι δυσκολίες στη διδασκαλία εξ αποστάσεως και η αισιοδοξία για τον τουρισμό.
Να περιμένουμε ανασχηματισμό τελικά; Το ρεπορτάζ και τα ονόματα
Οι τελευταίες πληροφορίες για ενδεχόμενη αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πόθεν Έσχες: Διαφάνεια ή openwashing;
Πώς μια διαδικασία, που στόχο έχει να ελέγξει τους πολιτικούς, καταφέρνει ελάχιστα.
Η διπλή πρόκληση κορονοϊού και Ερντογάν
Όλα όσα ζήσαμε στην πολιτική την περασμένη εβδομάδα.
O Eρντογάν απασφαλίζει, η Ελλάδα συσπειρώνεται
Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μαζί με όλη την ηγεσία της Ε.Ε. χαρακτηρίστηκε επιτυχής ακόμα και από την αντιπολίτευση.
Το προσφυγικό / μεταναστευτικό παραμένει o βραχνάς της κυβέρνησης
Στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, καθώς το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού πιέζει αφόρητα και απαιτεί άμεση λύση.
Η βουλιμία του Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό και η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Η ελληνική κυβέρνηση αμήχανη παρακολουθεί την Τουρκία να διεκδικεί τον υποθαλάσσιο πλούτο των ελληνικών νησιών, ελπίζοντας κάθε φορά να μην προχωρήσει κι άλλο.
Το φλέγον ζήτημα της ΑΟΖ και η απρονόητη στάση του Μητσοτάκη
Ανάλυση του σημαντικότερου πολιτικού θέματος της εβδομάδας, από την εξέλιξη του οποίου θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.
Η εύθραυστη υπεροχή της ΝΔ
Όλα όσα ζήσαμε στην πολιτική την περασμένη εβδομάδα.
Το φλέγον δίλημμα της Χάγης στα ελληνοτουρκικά και η υποταγή στο «κόμμα Σαββίδη»
Όλα όσα ζήσαμε στην πολιτική την περασμένη εβδομάδα.
44 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar Ορατιος 25.7.2018 | 11:53
Δεν μπορουν να προσφερουν τίποτα αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν εχουν την ποιότητα ως άνθρωποι και την κατάρτιση ως εππαγγελματιες να προσφερουν τίποτα καλύτερο απο αυτο που πρόσφεραν δηλαδη την απόλυτη καταστροφή!!
Χρειάζεται δυναμική αντίδραση στο θράσος και στην ανικανότητα!
avatar foodinspector 25.7.2018 | 16:56
Επειδή αυτή την ώρα γράφουν πολλά κυβερνητικά τρολς, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κριτική (που πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και όχι απόλυτους όρους).
Κανένας δεν φρόντισε ΠΡΙΝ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ (δεκατίες '70 και '80) να χαραχτούν δρόμοι - αυτό το πλήρωσαν τα θύματα, όχι εκείνοι που δεν φρόντισαν. Η Περιφέρεια Αττικής (πού είναι η Περιφερειάρχης οέο ;;;) ήταν αρμόδια να καθορίσει όρους πολιτικής προστασίας από ακραία φαινόμενα, επιβάλλοντας κατά τη σχετική νομοθεσία πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται, αν ο κίνδυνος προερχόταν από ιδιωτική περιουσία. Τους είδε κανείς στη Μάνδρα ή στο Ν. Βουτζά ή στο Μάτι να μεριμνούν για αντιπλυμμυρική ή αντιπυρική προστασία;;;
Τώρα όσον αφορά την παρατήρηση της κας Σιούτη "Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε για τη Βοσνία, η πυρκαγιά είχε ήδη ξεσπάσει. Προτίμησε, λοιπόν, να πάει στη βράβευση της ΜΚΟ παρά να μείνει, παραβλέποντας τον κίνδυνο." Πηγή: www.lifo.gr - νομίζω είναι υπερβολική και θα δώσει τροφή στα τρολς: Από το 2007 (με προθυπουργό τον ... καταληλλότερο της Ραφήνας) έως σήμερα δεν είχε συμβεί τραγωδία με τέτοια έκταση από δασική πυρακαϊά. Ήταν αναμενόμενο να φύγει και το ίδιο θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του. Ότι κάποιος ανόητος χαρακτήρισε το ζήτημα υπερβολές του ΣΚΑΪ δεν αλλάζει κάτι - απλώς για άλλη μια φορά δείχνει ότι δύσκολα οι κυβερνήσεις απομακρύνουν κάποιον ανόητο ...
Βαγγέλης Βαγγέλης 25.7.2018 | 11:54
Είναι πλέον τόσες πολλές οι ομοιότητες του νυν πρωθυπουργού με έναν πρώην, που μένει να μάθουμε αν ο κ Τσίπρας αγαπά το PlayStation. Όσοι διορίστηκαν ή ελπίζουν να διοριστούν μπορεί να είναι ατέλειωτοι, αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει.
sn07 sn07 25.7.2018 | 12:01
Η υποβάθμηση είναι καθολική, σε όλους τους τομείς. Πλέον δεν ενοχλεί κανέναν, σαν καρκίνος η απάθεια εξαπλώνεται στη χώρα. "Δε βαριεσαι", "όλοι ίδιοι", "πάντα ετσι ήταν" κλπ. Υγεία, Παιδεία, Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια Πολιτών, σε όλα.

2018 λίγο έξω από την πρωτεύουσα θρηνούμε νεκρούς, που δεν είχαν σωστή πληροφόρηση! Το 1960 ίσως έβγαζε νόημα, αλλά έχουμε 2018.

Ζούμε κρίσεις/φυσικές καταστροφές στην εποχή του Τραμπ. Πλέον ο κόσμος αποστρέφεται τις ελίτ και προτιμά λαϊκιστές ανίδεους στο πως να διαχειριστουν περίπτερο, πόσο μάλλον χώρα. "Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι ο εχθρός του λαού." "Η αντιπολίτευση είναι φασίστες." "Η βλακεία είναι περηφάνια/γεναιότητα".

ΥΣ Με τόσους κομμουνιστές στην κυβέρνηση, περιμενε κανείς τουλάχιστον 'κεντρικό σχεδιασμό'! Αλλά αντί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τον χρησημοποιούν για τα κανάλια ή τα δικαστήρια.
Network Network 25.7.2018 | 19:29
Δυστυχώς η δημόσια διοίκηση στη χώρα λειτουργεί παρασιτικά είς βάρος του πολίτη με τρόπο σεχταδιστικο κατι σαν συνέχεια της τουρκοκρατίας όπου το ρόλο του κοτζαμπαση παίζουν οι συνδικαλιστές με τις συντεχνίες τους.Με φορολογία Σουηδίας και κεντρική διαχείριση επιπέδου βόρειας Αφρικής δεν μπορούμε να ελπίζουμε κάτι καλύτερο αν δεν φροντίσει κάποιος να αναλάβει το "delete & restart". Όποιος ηγέτης ήρθε αντιμέτωπος με αυτό το καρκίνωμα απλά έβρισκε απέναντι του όλο τον όχλο που με το πρόσχημα του δημοσίου συμφέροντος εμπόδιζε την οποιαδήποτε θετικη αλλαγή κρατώντας τη χώρα σε διαρκή καθυστέρηση. Προφανώς όλη αυτή η ανοργανωσια δημιουργεί και το ανάλογο οικοσύστημα με ένα ισχυρό λόμπυ που ρίχνει και ανεβάζει κυβερνήσεις με μόνο σκοπό να μην αλλάξει τίποτα και ας γίνουν όλα στάχτη....

Network Network 26.7.2018 | 00:25
Από όλα τα παραπάνω εννοείται εξαιρούνται οι ΗΡΩΕΣ της πρωτης γραμμής που με αυτοθυσία αποδεικνύουν πάντα ότι ξεπερνούν τον εαυτό τους και τις όποιες αδυναμίες του συστήματος συμβάλλοντας καθοριστικά σε κάθε μαχη ενάντια στην τραγωδία . Τους αξίζει ενα τεράστιο Ευχαριστώ
avatar Γράφων 25.7.2018 | 12:09
Φρονώ ότι δεν είναι ώρα για κριτική στην κυβέρνηση.

Ας είναι ο πόνος δημιουργικός. Ας γίνουμε πιο φιλικοί (έμπρακτα) με τον δημόσιο χώρο σε βάρος του ιδιωτικού. Ας αποφασίσουμε το ορθό εύρος των δρόμων. Ας κάνουμε πιο απλό και αποτελεσματικό τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις. Ας απαιτήσουμε καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση. (Αυτά δεν είναι ευχές αλλά πραγματώνονται μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρακτικές)

Στα Μέγαρα έχει πάει ποτέ κανείς; Στο Πάτημα Βριλησσίων; Στην Αρτέμιδα; Στη Λάκκα Αναβύσσου; Στη Λυκόβρυση; Από θαύμα ζούνε οι άνθρωποι εκεί. Η μισή Ελλάδα έχει χτιστεί "προσφυγικά". Και το "προσφυγικά" με τον καιρό μεταφράστηκε σε εξοχικά ή μεσοαστικές βιλλίτσες σε βάρος της ρυμοτομίας, του δημόσιου χώρου, της ασφάλειας. Καιρός να κατανοήσουμε ότι αυτό σκοτώνει. Κυριολεκτικά.
avatar parallel universe 25.7.2018 | 13:18
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και συγκεκριμένες. Και έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης η παρούσα κυβέρνηση. Οπως και η ανικανότητα αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Βλέπω πολλά τρολ της κυβέρνησης δεξιά και αριστερά να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
λukum (το) λukum (το) 25.7.2018 | 15:48
Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε και που δεν υπάρχει παιδεία και που πίνουμε φραπέ γλυκό με γάλα.

Το PlayStation.
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 13:31
Θα συμφωνήσω απόλυτα.
avatar Ramon Ramone 25.7.2018 | 13:46
Φρονώ ότι δεν είναι ώρα για κριτική στην κυβέρνηση. Πηγή: www.lifo.gr

Λάθος. Στην βράση κολλάει το σίδερο. Όταν κάθε φορά που έχουμε τέτοια γεγονότα λέμε ότι δεν είναι ώρα για κριτική, συμβάλλουμε στο να μην απόδοθούν για άλλη μια φορά ευθύνες, στο να μην γίνει για άλλη μια φορά τίποτε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψης. Όταν ξεθυμάνουν όλα, όταν για άλλη μια φορά ξεχαστούν από όλους, η όποια κριτική σχεδόν στερείται νοήματος ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πλέον η πίεση για να γίνει κάτι, πράγμα που εδώ δυστυχώς είναι απαραίτητο. Το να γίνει όμως άμεσα κριτική, ακόμα και υπό καθεστώς πίεσης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει με ψυχραιμία, αρκεί να γίνει από αυτούς που πρέπει, από αυτούς που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των πραγμάτων, όπως πχ ένας ειδικός περί πυρκαγιών που έβλεπα χθες βράδυ στον ΣΚΑΙ και δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του. Όχι από εξαγριωμένους μέσα στην απόγνωσή τους ανθρώπους που ζητάνε αδιακρίτως κεφαλές επί πίνακίων. Τα λέει και ο Citellus citellus παρακάτω. Κατά τα άλλα, σωστός. Πολύ σωστός...
avatar Γράφων 25.7.2018 | 14:52
Είχα την ίδια άποψη για το σκάσιμο της κρίσης το 2009-2010. Σε όποιου τα χέρια σκάει το πρόβλημα δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο δημιουργός του. Να τον κατηγορήσουμε για τη διαχείρισή του. Όχι για τη δημιουργία του.

Ο μέσος Έλλην έζησε με το όνειρο "ένα σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τα πεύκα" τα τελευταία 60 χρόνια. Δεν φταίει γι' αυτό η νυν κυβέρνηση. Δεν χάραξε τους δρόμους στο Μάτι η νυν κυβέρνηση. Ούτε έκοψε τα οικόπεδα, ούτε διαμόρφωσε "ιδιωτικές παραλίες" με πρόσβαση μέσα από ξενοδοχεία και ταβέρνες. Οι ευθύνες της άπτονται της διάλυσης του κράτους πράγμα που είναι γνωστό από το 2007, τουλάχιστον.

Ας μην τσακωθούμε πάνω από τα αποκαΐδια (όπως κάνουμε συνήθως) για εφήμερα οφέλη. Η ανεύρεση ευθυνών είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Δουλειά του πολίτη είναι να ξέρει τι θέλει, τι ζητάει, από την πολιτική.

Ο πολίτης πρέπει να ζητήσει περισσότερη δημόσια ασφάλεια σε βάρος της ατομικής του περιουσίας. Περισσότερο δημόσιο χώρο σε βάρος του ιδιωτικού. Καλύτερους και μεγαλύτερους δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους συγκέντρωσης (πάρκα, πλατείες), σαφείς οικιστικές περιοχές και όχι μέσα στα πεύκα (στη Σάνυ στη Χαλκιδική έχει πάει κανείς; it is an accident waiting to happen), να απαιτήσει προσλήψεις ειδικών στο δημόσιο και στους ΟΤΑ που θα βελτιώσουν τη ζωή του και όχι απλά "προσλήψεις".

Αλλά φτάνει. Ξεφεύγω και ξεφεύγει.
Maggie Maggie 25.7.2018 | 13:57
μηπως παραφρονείς;
Άκου δημιουργικός πόνος.
Και πότε να κάνουμε κριτική; Μετά που θα έχει ξεχαστεί;
Να το πεις στη μανα που ελιωσε το παιδί στα χέρια της από εγκαύματα.
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 20:57
Maggie, η λέξη «κριτική» και μόνο, είναι ανούσια όταν μια μητέρα βιώνει κάτι τέτοιο. Γιατί η κρίση είναι απλά για περίπατο. Είμαστε άνθρωποι. Οι άνθρωποι, όταν βλέπουμε οικογένειες να λιώνουν παγιδευμένες σε ένα χωράφι, νοιώθουμε θυμό, απογοήτευση, τρόμο, πόνο ... τόσα πολλά. Το τελευταίο που οφείλει να κάνει ένας άνθρωπος, είναι να χρησιμοποιήσει και την κριτική του ικανότητα, σαν να ήταν δικηγόρος. Μάλλον απευθύνεσαι σε «μη»ανθρώπους.
avatar Ramon Ramone 25.7.2018 | 16:15
@ Γράφων 25.7.2018 | 14:52 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν διαφωνώ. Και δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα. Απέτυχε όμως ΚΑΙ αυτή να το διαχειριστεί, άρα έχει ευθύνη για την διαιώνισή του. Δεν μπορεί ποτέ να μην έχει κανείς ευθύνες. Πρέπει κάποιος, κάποτε, να κάνει κάτι. Και, ειλικρινά, εκνευρίζομαι με αυτά τά "σεβαστείτε την μνήμη των νεκρών, μην σχολιάζετε, μην μιλάτε" κλπ, κλπ. Σεβασμός στην μνήμη των νεκρών είναι οι πράξεις. Μία από αυτές είναι και η κριτική, τουλάχιστον η ψύχραιμη και καλοπροαίρετη, που ίσως κάνει κάποιους να σκεφτούν διαφορετικά, και κάποιους άλλους να πράξουν αναλόγως, είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά, ειδικά όταν αυτό προστάζει η θέση τους. Σεβασμός στην μνήμη των νεκρών δεν είναι η (πολύ βολική για κάποιους) σιωπή και το νερό στον μύλο της λήθης.
avatar Γράφων 25.7.2018 | 17:25
Τις ευθύνες τις βρίσκουν τα δικαστήρια. Τα κανονικά. Όχι τα λαϊκά.
avatar Ramon Ramone 25.7.2018 | 20:01
@ Γράφων 25.7.2018 | 17:25 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν μίλησε κανείς για λαϊκά δικαστήρια. Μην διαστρεβλώνεις. Δεν είναι ωραίο και χάνεις το δίκιο σου. Και το όποιο κύρος έχεις ως σχολιαστής.
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2018 | 19:32
Αγαπητέ Γράφοντα, στην πλειονότητα των τοποθετήσεών σου ήμουν αντίθετος, οποία σημασία έχουν όλα αυτά τέτοιες στιγμές. Οφείλω όμως να σου μεταφέρω δημόσια ότι σέβομαι και εκτιμώ τη λογική, την ευαισθησία και τελικά το ήθος της στάσης σου εδώ.
Δυστυχώς σπάνια συναντάς έστω και ένα από αυτά, εδώ συνδυάζονται.
λukum (το) λukum (το) 25.7.2018 | 21:06
Κάπου ,έλεος, όμως με τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς είτε είναι θετικοί, είτε αρνητικοί σε σχολιαστές.

Λες και είμαστε στο Facebook και χτίζουμε Brand, θα φοβάται μετά ο κόσμος να γράψει την άποψη του μήπως και κακοκαρδίσει την «αυλή» του.
avatar pane 25.7.2018 | 20:50
να προσθέσω στο πολύ καλό σας σχόλιο, δασικοί χάρτες, τώρα! και καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου.
Network Network 25.7.2018 | 12:18
Δυστυχώς τα γεγονότα ξεπερνούν κλιμακωτά την ξύλινη επικοινωνιακή μπουρδολογία και αφήνουν απογυμνωμένο ένα ιδιότυπο καθεστωτικό μηχανισμό που μέσα από την περιπλοκότητα διασκέψεων και γραφειοκρατικού τύπου δηλώσεων διαχέουν την οποια ευθύνη όπου εξυπηρετεί η φτηνή μικροπολιτική άποψη ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Όμως ο πόνος αυτή τη στιγμή είναι αβάσταχτος και ο θάνατος αφήνει βαθιά τα σημάδια με τόση φρίκη που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Citellus citellus Citellus citellus 25.7.2018 | 12:40
Τη φράση "δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών" την ακούμε από το λόμπι των όπλων κάθε φορά που κάποιος ανώμαλος πυροβολεί και σκοτώνει παιδιά σε κάποιο σχολείο των ΗΠΑ. Βασικά, για όποιον έχει λερωμένη τη φωλιά του, ποτέ δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών.

Οι ευθύνες είναι τόσο διαχρονικές, όσο και της παρούσας κυβέρνησης. Αλλά μάλλον δε συμφέρει κανέναν, (κυβέρνηση, αντιπολίτευση και αυθαιρετούχους πολίτες) να αρχίσουμε τις ερωτήσεις.
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 13:28
Για να αποδώσει κάποιος ευθύνες, πρέπει να είναι πρώτα σε θέση να αντιληφθεί το πρόβλημα. Όχι τις ενδείξεις του και όχι τις συνέπειες του. Η παιδεία της πρόληψης, της συμμετοχής, της ενημέρωσης και του εθελοντισμού λείπουν και από τις δύο πλευρές. Πολιτών και πολιτείας. Ότι ευθύνη και να ζητήσεις, δεν θα δώσει ανάσα στη ζωή που χάθηκε. Πράξεις στην μνήμη όσων χάθηκαν, όμως, μπορούν τουλάχιστον να σώσουν τις επόμενες ζωές. Όσο για την οπλοκατοχή, χίλια συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση. Άλλο ένα καθεστώς να συντηρεί με κάθε μέσο την ελεύθερη πρόσβαση σε όπλα, ώστε να κρατάνε τις πωλήσεις τους υψηλές. Άλλο να υπάρχει αμέλεια από όλες τις πλευρές για ένα πρόβλημα που το γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάντα καιγότανε η Αθήνα το καλοκαίρι. Πάντα καιγότανε ολόκληρη η Ελλάδα το καλοκαίρι.
Lucretius Lucretius 25.7.2018 | 16:54
Σοβαρά δεν βλέπετε ομοιότητες; Στην ελλάδα έχουμε ένα καθεστώς που δεν κάνει τίποτα σοβαρό για πυροπροστασία, τον εντοπισμό ή την δίωξη των εμπρηστών για να επωφελούνται μερικές χιλιάδες εργολάβοι, κτηνοτρόφοι, και οικοπεδοφάγοι.
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 20:47
Όχι. Δεν βλέπω ομοιότητες. Το πρόβλημα της πυροπροστασίας το γνωρίζω καλά. Το προσωπικά βιώματα του καθενώς είναι όμως πολυλογία στην προκειμένη. Πόσες φορές πήγε ένας από εμάς στο δήμο να ζητήσει την συγκρότηση εθελοντικής πυροπροστασίας για το καλοκαίρι; Πόσοι πολίτες ζητήσανε δωρεάν εκπαίδευση, σε μορφή σεμιναρίου, για τα στοιχειώδη της πυρόσβεσης; Πόσοι από εσάς έχετε τον υποχρεωτικό πυροσβεστήρα στο σπίτι σας; Έχουμε καεί κάθε καλοκαίρι. Δεν είναι αναμενόμενο πως κάθε χρόνο θα καιγόμαστε; Από τον δήμο ζητάνε μαθήματα γιόγκα!! Αλλά ένα απλό μάθημα πρώτων βοηθειών;; Υπογραφές δεν μπορούνε να μαζευτούνε για εθελοντική πυροσβεστική; Αυτό εννοώ. Ναι, συμφωνώ... δεν μπορώ να βρω λόγια για αυτό που συνέβη. Ένα κράτος δυστυχώς που αναδιαρθρώνεται, έχει τραγικές ελλείψεις. Τραγικές ελλείψεις. Δεν ψηφίζω κανέναν τους, αλλά είναι αρκετά μεγάλη και μπορώ να πω... πάντα έτσι ήταν. Οι του 70-80 θα επιβεβαιώσουν πιστεύω. Γιατί ποτέ δεν δόθηκε σημασία στα σημαντικά, από κανέναν, συμπ. και εμών. Περίμενε να δεις τι θα γίνει με τις απεργίες των απορριματοφόρων τον Αύγουστο. Κάθε καλοκαίρι γίνεται. Όλοι το ξέρουμε. Έχει κάποιος σκεφτεί τι θα κάνει για το σπίτι του, αν πάλι απεργήσουν τα απορριματοφόρα υπό τέτοιες θερμοκρασίες;! Περίμενε να δεις τον χειμώνα. Μόλις αρχίσει να βρέχει. Και κάθε χρόνο έχουμε άλλους 10 περίπου νεκρούς από τις πλημμύρες. Τώρα θα είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί δεν ενημερώνεται κανένας για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση;
Το λομπι των όπλων είναι κάτι άλλο. Έχει καθαρά άμεσα οικονομικά οφέλη σε μορφή τζίρου. Η ίδια η κυβέρνηση, αποφεύγει τη σχετική νομοθεσία, ώστε να μην επηρεαστεί ο τζίρος. Η έλλειψη υποδομών δεν έχει οφέλη και δεν καλύπτεται από την οποιαδήποτε νομοθεσία. Έχει μόνο τραγικές συνέπειες.
λukum (το) λukum (το) 25.7.2018 | 20:58
Δεν έχει η τσιμεντοποίηση τζίρο;
Μην τρελαθούμε...
λukum (το) λukum (το) 25.7.2018 | 20:46
Όλα είναι θέμα παιδείας, την ευθύνη έχουμε εμείς που τους ψηφίζουμε.

Δεν τις έγραψε κανείς τις αγαπημένες καραμελίτσες, οπότε είπα να τις προσθέσω.
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 21:05
Όλα είναι θέμα παιδείας. Δεν μπορώ να καταλάβω αν το σχόλιο σου όντως αυτό εννοεί. Η αναφορά στις καραμελίτσες με μπερδεύει :-)
Αλλά όλα είναι θέμα παιδείας. Να το θέσω πιο συγκεκριμένα και σε μικρότερη κλίμακα. Μια μητέρα έχει δύο παιδιά. Το πρώτο που κάνει είναι να πάει στον ερυθρό σταυρό, να κάνει μάθημα πρώτων βοηθειών για βρέφη. Ώστε να μην πει μετά, λείπουν οι υποδομές. Αγοράζει τα αναγκαία για την παροχή πρώτων βοηθειών και τα έχει στο σπίτι. Σαφώς δεν έγινε γιατρός. Αλλά πραγματικά είναι σε θέση να σώσει τα παιδιά της. Πιστεύω είναι κατανοητό.
Citellus citellus Citellus citellus 25.7.2018 | 23:11
Δεν ξέρω αν είναι όλα, σίγουρα είναι τα περισσότερα. Και στις Δημοκρατιες, καλώς ή κακώς, το ψάρι ΔΕΝ βρωμάει από το κεφάλι. Όλα αυτά τα αυθεραιτα χτηστηκαν από απλούς πολίτες οι οποίοι αργότερα ψήφισαν αυτούς οι οποίοι θα τα νομιμοποιουσαν.
stevie stevie 26.7.2018 | 11:08
Και οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη. Και οι ψηφοθήρες πολιτικοί και η λογική βολεψάκια και σταρ*ιδιστή που έχει ο Έλληνας.
Citoyenne K Citoyenne K 26.7.2018 | 05:07
Και όμως, έχουν ήδη αρχίσει οι ερωτήσεις γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν ή δεν λειτουργούσαν ή δεν έχουν συντηρηθεί τα ειδικά προγράμματα που είχε η πυροσβεστική. Και πολύ σωστά έχουν αρχίσει.
Maggie Maggie 25.7.2018 | 12:47
Θα ξεχαστεί κι αυτό όπως τόσα άλλα.
Η Μάντρα, η Ηλεία.
Θα μείνει μόνο η περηφάνια για τους ανθρώπους που έτρεξαν να βοηθήσουν. Αναρωτιέμαι, δεν γίνεται να ενωθούμε έτσι άμεσα και υπέροχα να διώξουμε τη βρωμιά;
avatar Minor Swing 25.7.2018 | 21:31
Εδώ δεν έχεις καθόλου άδικο δυστυχώς. Επίσης την απάντηση στην ερώτηση σου, την έχει δώσει 30 περίπου χρόνια πριν Έλληνας τραγουδοποιός. Αν ήξερε πόση τραγική αλήθεια κρύβει ο στίχος του, δεν έγραφε το τραγούδι σε ματζόρε.
Ήμασταν πάντοτε παιχτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές... απλά γιατί όλοι είναι για την παρτάρα τους. Κι εμείς, όσοι δεν έχουμε ελικόπτερα, γονείς ζάμπλουτους, θείους με θέρετρα ή δεν είμαστε μεγαλοστελέχη κατασκευαστικής εταιρείας, εμείς λοιπόν είμαι απλές casualties… Αυτά.
λukum (το) λukum (το) 25.7.2018 | 13:41
«Όσοι νομίζουν ότι η κυβερνητική εξουσία είναι μόνο οι μισθοί και τα προνόμια είναι βέβαιο ότι κάνουν λάθος, γιατί, εκτός από αυτά, υπάρχουν και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις.»

Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ορίζονται όταν για αυτές υπάρχει και κάποιου είδους τιμωρία και ποινή, όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτές,α που θα αποτρέψει τους επόμενους από το να έχουν τον ανάλογη ανευθυνότητα.

Εδώ περιοριζόμαστε στην αυτομαστίγωση πως «οι μόνοι που φταίνε, είναι εμείς που τους ψηφίζουμε» δίνοντας τους λευκή επιταγή.

Από την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος και την εθνική καταστροφή της οικονομίας μέχρι τις φυσικές καταστροφές που προξενήθηκαν από αμέλεια και ανευθυνότητα όλα ξεπλένονται με μιά ανάλογη φράση όπως αυτή του σεμνού και ταπεινού ηγέτη Κώστα Καραμανλή, «Κάναμε λάθη, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

asmilon asmilon 25.7.2018 | 14:22
Απο τυχη επιζουμε σε αυτη την χωρα και δυστυχως αυτο αποδεικνυεται στις καταστροφες. Και αλλου υπαρχει η κλιματικη αλλαγη, δεν χτυπα μονο την χωρα μας, ομως δεν θρηνουνε τοσους νεκρους που θα μπορουσαν να ειχαν σωθει με μια σωστη οργανωση.

Εξαιρετικα τραγικοι απο το Μαξιμου για αλλη μια φορα, αρεσκονται πολυ στο να ανακαλυπτουν εχθρους, αλλα την ωρα που πρεπει να αναλαβουν ευθυνες απλα παιζουν τον Κινεζο. Οπως και η κυβερνηση του κουρασμενου, οσο πιο γρηγορα μας αδειασουν την γωνια τοσο καλυτερα, μιας και μονο ζημια συσσωρευεται επι διακυβερνησης τους.
avatar Nicki 25.7.2018 | 21:00
Μακάρι να έμεναν απλά στο να παίζουν τον κινέζο, θα ήταν περισσότερο ακίνδυνοι. Αυτό που φρόντισε να κάνει πρώτο πρώτο ήταν να σπείρει διχόνοια,συνομωσιολογία και επίκληση στο κατώτατο αίσθημα οργής για τον 'προβληματισμό για ταυτόχρονα μέτωπα', την ώρα που θα έπρεπε ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ να καλεί σε ψυχραιμία, ενότητα, συντονισμό. Οχι απλά ολίγιστος, οχι απλά αδαής:επικίνδυνος
avatar maxmara 25.7.2018 | 16:12
Απλά, διαβάστε τη τελευταία δήλωση "κομβικού" υπουργού, του κ. Πολάκη. 'Nough said.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή