Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρουσίασε πριν από ένα μήνα τον Μηχανισμό Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών -που δημιουργείται για πρώτη φορά επισήμως- μαζί με την πρώτη Ενδιάμεση Έκθεσή του. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε κυρίως λόγω της απουσίας ενός επίσημου συστήματος καταγραφής των καταγγελλόμενων pushback και σε αυτόν συμμετέχουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, παρέχοντας του στοιχεία. 

 

Στον Μηχανισμό συμμετέχει και το Γραφείο Ελλάδος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προσφέροντας τεχνική υποστήριξη.

 

Βασικός σκοπός του είναι η παρακολούθηση, η καταγραφή και η ανάδειξη των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων πολιτών τρίτων χωρών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, μέσω μιας πιο διαφανούς και επιστημονικής μεθοδολογίας στις καταγραφές, αλλά και η ενίσχυση της λογοδοσίας για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου αυτές διαπιστώνονται.  Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 50 καταγγελλόμενα περιστατικά pushback από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022 που υποστηρίζονται από ατομικές μαρτυρίες μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. «Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν ανθρώπους που μας χτύπησαν την πόρτα και ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να χτυπήσουν την πόρτα, είναι διαφορετικές δηλαδή ιστορίες» λέει στο LifoPolitics η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη και επισημαίνει την ιδιαίτερη ανησυχία για ανθρώπους από την Τουρκία που φέρονται να επιστρέφονται στην γειτονική χώρα.