Ζοφερές προβλέψεις μετεωρολόγων: Περισσότερο κρύο στις αρχές του χειμώνα, φοβίζει η κρίση του κόστους ζωής

Άνδρας με ομπρέλα στο χιόνι Facebook Twitter
Φωτ: redcharlie on Unsplash
0

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα, με τις φωνές που τον χαρακτηρίζουν «δύσκολο» να πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της μετεωρολογικής υπηρεσίας της ΕΕ, η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει τον ψυχρότερο, ξηρότερο και με λιγότερους ανέμους χειμώνα στις αρχές του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μεσοπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προγνώσεις (ECMWF) προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη των χειμερινών συνθηκών είναι «πολύ δύσκολη» στις αρχές Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ένα κρύο και ξηρό κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το οποίο θα επιδείνωνε την κρίση του κόστους ζωής, είναι πιο πιθανό, εξαιτίας της φετινής La Niña - ενός ισχυρού καιρικού μοντέλου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του ECMWF του Copernicus, Carlo Buontempo, δήλωσε: «Η La Niña τείνει να προκαλεί αναστάτωση στους δυτικούς ανέμους, δημιουργώντας υψηλή πίεση στην Ευρώπη, κάτι που δείχνουν τα μοντέλα για την αρχή του χειμώνα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα οι ανατολικοί άνεμοι να οδηγήσουν σε χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε ένα ψυχρό ξέσπασμα στις αρχές του χειμώνα απ΄ ό,τι συνήθως».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πιο αξιόπιστα στοιχεία για το τι θα επηρεάσει τις χειμερινές συνθήκες θα είναι διαθέσιμα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

«Σημαντικός κίνδυνος να υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου»

Η πρόβλεψη έρχεται καθώς η Ofgem (βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας) προειδοποίησε ότι ο φετινός θα μπορούσε να επιφέρει «σημαντικό κίνδυνο» έλλειψης φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε, επίσης, να πλήξει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στους Times, το παρατηρητήριο σημείωσε ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμφανιστεί έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-23 στη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Ο επικεφαλής διαχείρισης χονδρικής αγοράς της Ofgem, Grendon Thompson, δήλωσε ότι μια έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με αυτό. Οι κανόνες που διέπουν την ενεργειακή βιομηχανία σημαίνουν ότι τυχόν μονάδες που θα διακοπούν θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα για τη μη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ένα αίτημα τροποποίησης των υφιστάμενων κανόνων, ο παραγωγός ενέργειας SSE υπογράμμισε τις μεγάλες χρεώσεις ανισορροπίας και τις απαιτήσεις πιστωτικής κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, εάν αναγκαστούν να σβήσουν. Ο Thompson έκανε δεκτό το αίτημα της SSE να εξετάσει επειγόντως τους κινδύνους που σχετίζονται με τους κανόνες.

«Ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα από το συνηθισμένο να έχουμε κρύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο»

Ο Buontempo επισήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονταν ή μειώνονταν με βάση τις ενδιάμεσες προβλέψεις, αλλά μόνον εκείνες που γίνονταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι προβλέψεις για το χειμώνα μπορούσαν να γίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Αυτό που δείχνουν τα μοντέλα σε αυτό το στάδιο είναι μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα από το συνηθισμένο να έχουμε κρύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», είπε. «Χρησιμοποιούμε δεδομένα που προέρχονται από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και επίσης από το Météo-France, το Deutscher Wetterdienst, το CMCC στην Ιταλία και συνεισφορές από την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τα μοντέλα δείχνουν υψηλότερη από τη συνηθισμένη πίεση στις αρχές του χειμώνα στην Ευρώπη. «Το γεγονός ότι όλα τα μοντέλα δείχνουν διαταραχή στις δυτικές ροές μάς δίνει κάποια αυτοπεποίθηση».

Ο Buontempo ανέφερε ότι εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα αυξήσουν την εξάρτηση από το αέριο, ενώ οι πιο ήπιες και ξηρές συνθήκες θα μειώσουν τη συμβολή της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια θα ενισχυθεί, επίσης, αν οι προβλέψεις είναι σωστές. 

Τα μόνα καλά νέα ήταν ότι σε ένα τυπικό έτος La Niña, τα καιρικά πρότυπα τείνουν να αλλάζουν στα μέσα του χειμώνα για να φέρουν θερμότερους δυτικούς ανέμους για το δεύτερο μισό της σεζόν, δήλωσε ο Buontempo.

Για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα, το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ προβλέπει ότι, συνολικά, ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι ηπιότερος από τον μέσο όρο με βάση τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Ο Tom Morgan, μετεωρολόγος στο Met Office, δήλωσε ότι υπάρχει «πιθανότητα να ξεδιπλωθεί ένας χειμώνας La Niña». Πρόσθεσε, όμως: «Το αν αυτό θα έχει πράγματι ως αποτέλεσμα έναν κρύο χειμώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη πολύ αβέβαιο. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή».

Ο Buontempo δήλωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας δεν θα ζεστάνουν την Ευρώπη εάν ο άνεμος αλλάξει και φέρει ψυχρότερο αέρα από την κεντρική Ασία και τη Σιβηρία.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα
NEWSROOM
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM