Ζαχάροβα: Δεν σχεδιάζουμε ανατροπή Ζελένσκι- Να εξηγήσουν οι ΗΠΑ τα βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία

Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει ανατροπή Ζελένσκι- Να εξηγήσουν οι ΗΠΑ τα βιολογικά εργαστήρια με πανώλη και άνθρακα στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν καλύτερα μέσω συνομιλιών λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ, διαμηνύοντας ότι δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε δε, ότι περίπου 140.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρωσία και ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία ακολουθούν αυστηρά το σχέδιό της.

Διευκρίνισε ακόμα ότι στόχος της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να έχει ουδέτερο καθεστώς, το οποίο θα προτιμούσε να αποκτήσει μέσω συνομιλιών, και ότι ελπίζει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριξαν αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε ως ένα στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία που περιλαμβάνει θανατηφόρα παθογόνα, όπως η πανώλη και ο άνθρακας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε διαφάνεια από την Ουάσιγκτον σχετικά με τον ισχυρισμό, τον οποίο αρνείται το Κίεβο και τον οποίο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε παράλογο.

Ωστόσο, η ίδια υποστήριξε ότι στοιχεία του φερόμενου προγράμματος είχαν αποκαλυφθεί από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» στην Ουκρανία.

«Μπορούμε ήδη να συμπεράνουμε ότι σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το έδαφος της χώρας μας, πραγματοποιούνταν ανάπτυξη εξαρτημάτων βιολογικών όπλων», είπε.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει έγγραφα που δείχνουν ότι το ουκρανικό υπουργείο Υγείας είχε διατάξει την καταστροφή δειγμάτων πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων παραγόντων μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ωστόσο η αυθεντικότητα οποιουδήποτε τέτοιου εγγράφου.

Σε απάντηση σε προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς σχετικά με το φερόμενο στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Τρίτη πως «Αυτή η παράλογη ρωσική παραπληροφόρηση είναι προφανώς ψευδής».

«Η Ουκρανία αρνείται αυστηρά κάθε τέτοιο ισχυρισμό» απάντησε εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς.

«Δεν μιλάμε εδώ για ειρηνικές χρήσεις ή επιστημονικούς στόχους... Τι κάνατε εκεί;» ρώτησε η Ζαχάροβα.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η προεδρική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υποχρεωμένα να εξηγήσουν επίσημα στην παγκόσμια κοινότητα, για τα προγράμματα στην Ουκρανία. Ζητάμε λεπτομέρειες», είπε. «Εμείς απαιτούμε και ο κόσμος περιμένει».

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι σαφές εάν τα υλικά αυτά είχαν πράγματι καταστραφεί, προσθέτοντας: πως «έχουν πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή εθνικιστών - ποιος θα παράσχει εγγύηση;»

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ