Υπό έρευνα οι Kneecap από την Αντιτρομοκρατική – Σάλος στη Βρετανία για φερόμενες εκκλήσεις σε βία κατά βουλευτών

Υπό έρευνα οι Kneecap από την Αντιτρομοκρατική – Σάλος στη Βρετανία για φερόμενες εκκλήσεις σε βία κατά βουλευτών Facebook Twitter
Kneecap/ Φωτ.: Getty Images
0

Σε δίνη αντιδράσεων έχει βρεθεί το ιρλανδικό ραπ συγκρότημα Kneecap, καθώς η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά βίντεο από συναυλία τους το 2023, στο οποίο μέλος του συγκροτήματος φέρεται να καλεί ανοιχτά σε βία κατά Συντηρητικών βουλευτών, χρησιμοποιώντας την ατάκα: «Ο μόνος καλός Τόρι είναι ο νεκρός Τόρι. Σκοτώστε τον τοπικό σας βουλευτή».

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Λονδίνου, ενώ η κόρη του δολοφονηθέντος βουλευτή Sir David Amess, Katie Amess, καταδίκασε δημόσια τις δηλώσεις του συγκροτήματος, κάνοντας λόγο για «απερίγραπτη ανευθυνότητα» και «ρητορική που πυροδοτεί βία».

«Αν θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη, θα είμαι εκεί. Αλλά πρέπει να ακούσουν τι σημαίνει να έχεις χάσει τον πατέρα σου από πολιτικό μίσος. Ελπίζω ότι δεν εννοούσαν αυτά που είπαν», δήλωσε η Amess.

Το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τους Móglaí Bap, Mo Chara και DJ Próvaí, εξέδωσε ανακοίνωση, αρνούμενο κάθε πρόθεση υποκίνησης βίας, κάνοντας λόγο για απομονωμένο αποσπασματικό υλικό και κατηγορώντας τα βρετανικά ΜΜΕ για «συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης». Ζήτησαν δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των δολοφονημένων βουλευτών Sir David Amess και Jo Cox, τονίζοντας: «Ποτέ δεν θα υποκινούσαμε βία. Το μήνυμά μας είναι αγάπη, ένταξη και ελπίδα. Αν το απόσπασμα προκάλεσε πόνο, απολογούμαστε ειλικρινά».

Η επικεφαλής των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, ζήτησε τη δίωξη των Kneecap, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις τους «δεν έχουν θέση στη βρετανική κοινωνία», ενώ το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα».

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας John Swinney υποστήριξε την αφαίρεση του συγκροτήματος από το φετινό φεστιβάλ TRNSMT στη Γλασκώβη, ενώ ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος TUV, Jim Allister, ζήτησε την αποπομπή των Kneecap και από το φεστιβάλ Glastonbury.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κυκλοφορία δεύτερου βίντεο, από τον Νοέμβριο του 2024, στο οποίο μέλος του συγκροτήματος φέρεται να φωνάζει «Ζήτω η Χαμάς, ζήτω η Χεζμπολάχ», οργανώσεις που είναι επισήμως απαγορευμένες ως τρομοκρατικές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Kneecap απάντησαν πως καταδικάζουν κάθε επίθεση σε πολίτες και αρνούνται οποιαδήποτε υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις: «Δεν υποστηρίξαμε ποτέ τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ. Η χώρα μας γνωρίζει καλά τι σημαίνει τρομοκρατία. Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Η Metropolitan Police επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το υλικό, χωρίς ωστόσο –μέχρι στιγμής– να έχει ασκηθεί δίωξη σε κάποιο μέλος του συγκροτήματος.

Οι Kneecap, που δηλώνουν υπέρμαχοι της παλαιστινιακής υπόθεσης, συνεχίζουν να είναι προγραμματισμένοι για εμφανίσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ – μεταξύ αυτών, Glastonbury, TRNSMT και άλλες εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ