Υεμένη: Μαίνονται οι αεροπορικές επιδρομές από τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του Σάλεχ

Υεμένη: Μαίνονται οι αεροπορικές επιδρομές από τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του Σάλεχ Facebook Twitter
0

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία αύξησε τις αεροπορικές του επιδρομές στην Υεμένη νωρίς σήμερα, καθώς το κίνημα των ανταρτών Χούτι εδραιώνει την εξουσία του στην πρωτεύουσα Σανάα, αφού δολοφόνησε τον πρώην σύμμαχό του και πρώην πρόεδρο της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.


Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στα πλήγματα αυτά μία ημέρα αφού ο γιος του Σάλεχ δεσμεύθηκε να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Χούτι.


Η παρέμβαση του Άχμεντ Άλι, πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Φρουράς που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του πατέρα του, προσφέρει στον κίνημα κατά των Χούτι μια νέα ηγετική προσωπικότητα.


Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο αντιπαρατίθενται οι Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, που ελέγχουν τη Σανάα, εναντίον ενός συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ο οποίος ελέγχει τη νότια Υεμένη, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Ο Σάλεχ βοήθησε τους Χούτι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και η απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξει πλευρά και να τους εγκαταλείψει ήταν η πιο δραματική αλλαγή που έχει καταγραφεί επί του πεδίου εδώ και χρόνια.


Όμως αμέσως οι σιίτες αντάρτες κατέπνιξαν την εξέγερση υπέρ του Σάλεχ στην πρωτεύουσα και τον σκότωσαν.
Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, βομβαρδίζοντας θέσεις των Χούτι μέσα στη Σανάα και άλλες επαρχίες του βορρά.


Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που πρόσκειται στους Χούτι μετέδωσε ότι ο συνασπισμός βομβάρδισε το σπίτι του Σάλεχ και άλλα σπίτια μελών της οικογένειάς του.


Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι μεγάλες εκρήξεις ακούγονταν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Το al Masirah επεσήμανε ότι αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στις επαρχίες Τάιζ, Χάζα, Μίντι και Σάαντα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.


Σε μια ένδειξη υποστήριξης και πρόκλησης δεκάδες χιλιάδες οπαδοί των Χούτι πραγματοποίησαν συγκέντρωση χθες στη Σανάα για να γιορτάσουν τον θάνατο του Σάλεχ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα

Ποιος είναι ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Τουρκία Μπαρίς Μπογιούν - Το ξεκίνημα και η ηγετική θέση στη συμμορία - Οι δολοφονίες στις οποίες εμπλέκεται
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Διεθνή / Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε αδιέξοδο, η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από χώρες-μέλη της ΕΕ σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ