Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους και οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, ενώθηκαν με στόχο την υποστήριξη των προσφύγων από το Αφγανιστάν, που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ.

 

Οι πρώην ηγέτες των ΗΠΑ και οι σύζυγοι τους θα λειτουργήσουν ως μέρος του Welcome.US, ενός συνασπισμού ομάδων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικών επιχειρήσεων και άλλων ηγετών που ξεκινά τη δράση του σήμερα.

 

Ο συνασπισμός δήλωσε ότι θα βοηθήσει τις δεκάδες χιλιάδες Αφγανών, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους στο πλαίσιο της εκκένωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για να επανεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Χιλιάδες Αφγανοί στάθηκαν μαζί μας στην πρώτη γραμμή για να πιέσουν για έναν ασφαλέστερο κόσμο και τώρα χρειάζονται τη βοήθειά μας.

 

»Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το Welcome.US και το έργο του, για να βοηθήσουμε τις αφγανικές οικογένειες να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν νέες ζωές» ανέφεραν ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα σε δήλωσή τους.

 

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στους νέους Αφγανούς γείτονές μας και στον υπόλοιπο κόσμο πώς ένα φιλόξενο και γενναιόδωρο πνεύμα, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτού που κάνει τη χώρα μας, τόσο σπουδαία» πρόσθεσαν.

 

O συνασπισμός λαμβάνει υποστήριξη από περισσότερα από 280 άτομα και φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Starbucks, η CVS Health και η AirBnB Inc, καθώς και πολλών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ομάδων βετεράνων και υπηρεσιών επανεγκατάστασης.

 

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί νυν και πρώην κυβερνήτες και δήμαρχοι επίσης συμμετέχουν στην προσπάθεια.

 

Ορισμένοι κρατικοί και τοπικοί ηγέτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα καλωσορίσουν τους πρόσφυγες στις κοινότητές τους, αν και η μετανάστευση παραμένει ένα διχαστικό ζήτημα στη χώρα.

 

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια βιαστική αποχώρηση που προκάλεσε έντονη κριτική.

 

Η διοίκηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν εργάζεται σκληρά για να φιλοξενήσει έως και 50.000 πρόσφυγες σε στρατιωτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Άλλοι παραμένουν σε κέντρα κοντά στα αεροδρόμια των ΗΠΑ όπου προσγειώθηκαν ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

 

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις από το Αφγανιστάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διακοπεί λόγω της επιδημίας ιλαράς.

 

Ο Μπάιντεν έχει επιλέξει τον βετεράνο διπλωμάτη Λι Γουολόσκι, ο οποίος υπηρετούσε προηγουμένως υπό τον Μπους και τον Ομπάμα, για να συντονίσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

 

Ο πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ δεν συμπεριλαμβάνεται στο Welcome.US.

 

Με πληροφορίες του Reuters