Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά

Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά Facebook Twitter
Το σημείο του ατυχήματος / Φωτ: Hasiči Olomouc (Τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία)
0

Εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε το εξαιρετικά τοξικό χημικό βενζόλιο εκτροχιάστηκε στην Τσεχία, προκαλώντας τεράστια φωτιά, την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.

Αρκετά βυτιοφόρα και μια ατμομηχανή τυλίχθηκαν στις φλόγες, με πυροσβέστες από διάφορες περιοχές και ένα κινητό χημικό εργαστήριο να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένα τεράστιο σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού ήταν ορατό για αρκετά χιλιόμετρα.

Τσέχοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, το οποίο συνέβη κοντά στο Hustopeče nad Bečvou, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των πολωνικών συνόρων. Το βενζόλιο, το οποίο είναι καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο, είναι στοιχείο που εντοπίζεται στα καύσιμα των αεροσκαφών.

Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά Facebook Twitter
Το σημείο του ατυχήματος / Φωτ: Hasiči Olomouc (Τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία)

Το τρένο «διαλύθηκε» και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Ένας κοντινός ηλεκτρικός υποσταθμός έπιασε επίσης φωτιά, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση της κοντινής πόλης Hustopeče.

Φλόγες ύψους έως και 20 μέτρων ήταν ορατές όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα Lidove Noviny.

Δραματικές λήψεις από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία, δείχνουν αρκετά καμένα και κατεστραμμένα βυτιοφόρα. Ορισμένα, μάλιστα, εξακολουθούσαν να καίγονται καθώς πυκνός μαύρος καπνός αναδύεται στον ουρανό.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν βαρύ αφρό για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς, ενώ άλλα βυτιοφόρα ξεπλύθηκαν με νερό για να αποφευχθούν περισσότερες εκρήξεις.

Ένα ελικόπτερο αναπτύχθηκε επίσης, καθώς και ένα ειδικό κινητό εργαστήριο παρακολούθησης χημικών ουσιών. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά Facebook Twitter
Το σημείο του ατυχήματος / Φωτ: Hasiči Olomouc (Τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία)

Η φωτιά επηρέασε περίπου 15 από τις 17 δεξαμενές βενζολίου που μετέφερε το τρένο, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία είπε αργότερα ότι το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά ήταν 125 εκατομμύρια κορόνες Τσεχίας (4,9 εκατ. ευρώ).

Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά Facebook Twitter
Το σημείο του ατυχήματος / Φωτ: Hasiči Olomouc (Τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία)

Στους κατοίκους της περιοχής δόθηκε εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην ανοίγουν παράθυρα ή πόρτες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τα αίτια του εκτροχιασμού.

Tσεχία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με τοξικό χημικό προκάλεσε τεράστια φωτιά Facebook Twitter
Το σημείο του ατυχήματος / Φωτ: Hasiči Olomouc (Τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία)

Τι είναι το βενζόλιο

Το βενζόλιο είναι ένα άχρωμο ή ανοιχτοκίτρινο υγρό με γλυκιά μυρωδιά που μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται σε ουσίες όπως το πλαστικό, η ρητίνη, το νάιλον και ορισμένες μορφές βαφών, φυτοφαρμάκων ή απορρυπαντικών. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Η έκθεση στο βενζόλιο μέσω της αναπνοής ή της κατάποσης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως υπνηλία, ζάλη, τρόμο, εμετό ή αϋπνία.

Πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των αισθήσεων ή θάνατο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Μακροχρόνια έκθεση ενός έτους ή περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα, τον μυελό των οστών ή το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM