Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας»

Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας» Facebook Twitter
0

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ με το βλέμμα στην Ελλάδα, απειλεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματά» της και θα δώσει «την απάντηση» εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα τουρκικά πλοία.

«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη που θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την SZ, περιέγραψε την Τουρκία ως «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε συνεργασία στην Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο πρόεδρος Ερντογάν τού πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», τόνιζε ο Τσαβούσογλου και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι «έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα», ενώ η Άγκυρα έχει, όπως λέει, καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός και επανέρχεται στο θέμα του Καστελόριζου: «Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

«Αυτά είναι ανοησίες. Οι Έλληνες διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες. Υποστηρίζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Κάτι άλλο είναι αποφασιστικής σημασίας: Πρόκειται για άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία παραποιώντας και διαρρέοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ για να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία; Αυτό είναι προδοσία. Ζητούμε εσωτερική έρευνα στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της σε τζαμί, δήλωσε ότι «και αυτό είναι ζήτημα δικής μας κυριαρχίας».

«Οι Έλληνες ανακατεύονται και συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίνει εντολές. Δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φατίχ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, έγγραφα του ιδρύματος το τεκμηριώνουν», σημείωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι τα σύνορα προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτά εξακολουθεί να ισχύει.

«Δεν απορρίπτουμε κανέναν πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει προς άλλη χώρα. Η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορωνοϊού. Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Απαιτείται συνεργασία. Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση», επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM
Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Διεθνή / Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Οργή στην Ιταλία για τις εξωφρενικές τιμές στις παραλίες. Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φτάνουν έως και 117€ την ημέρα, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν τα beach clubs. Πώς η κρίση μισθών και η πολιτική αντιπαράθεση αλλάζουν το καλοκαίρι των Ιταλών
LIFO NEWSROOM
Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Διεθνή / Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM