Τραμπ: «Ντροπή» το πακέτο στήριξης ύψους 900 δισ. δολ. - Απαιτεί τροποποιήσεις από το Κογκρέσο

Τραμπ: «Ντροπή» το πακέτο στήριξης ύψους 900 δισ. δολ. - Απαιτεί τροποποιήσεις από το Κογκρέσο Facebook Twitter
Τραμπ: «Ντροπή» το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης ύψους 900 δισ. δολ. - Απαιτεί τροποποιήσεις από το Κογκρέσο (EPA)
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να μην υπογράψει το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων του κορωνοϊού ύψους 900 δισ. δολ. που ψήφισε χθες το Κογκρέσο, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» το νομοσχέδιο και ζητά ενίσχυση του ποσού που προορίζεται για τους Αμερικανούς πολίτες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, είπε ότι το πακέτο «είναι πραγματικά ντροπή και γεμάτο από πολυδάπανες πτυχές».

«Ονομάζεται νομοσχέδιο ανακούφισης από τον Covid, αλλά δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον Covid», είπε.

Το νομοσχέδιο των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει εφάπαξ πληρωμές 600 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά ο Τραμπ επιμένει ότι το ποσό πρέπει να είναι 2.000 ανά άτομο ή 4.000 για τα ζευγάρια.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, αναμενόταν να υπογράψει το νομοσχέδιο, αφού πέρασε ήδη από το Κογκρέσο, ωστόσο απειλεί να ασκήσει βέτο.

Στο μήνυμα του ο Τραμπ «καταγγέλλει» ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις με πολυδάπανες βοήθειες σε άλλες χώρες. Υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε στους Αμερικανούς.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 85,5 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην Καμπότζη, 134 εκατομμύρια δολάρια στη Βιρμανία, 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό στρατό, οι οποίοι θα βγουν έξω και θα αγοράσουν σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, 25 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που αφορούν στη δημοκρατία και τα φύλα στο Πακιστάν, 505 εκατομμύρια δολάρια προς τα Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα και Παναμά».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αμφισβήτησε επίσης το γεγονός ότι το Κέντρο Κένεντι, ένας οργανισμός τεχνών στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να λάβει 40 εκατομμύρια δολάρια όταν δεν είναι ανοιχτό και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί σε μουσεία και γκαλερί στην πρωτεύουσα.

Κατέληξε δε, στο συμπέρασμα πως «Το Κογκρέσο βρήκε πολλά χρήματα για ξένες χώρες, εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και άλλα ειδικά συμφέροντα, ενώ στέλνει το ελάχιστο ποσό στον αμερικανικό λαό που το έχει ανάγκη. Δεν ήταν δικό τους λάθος. Ήταν λάθος της Κίνας (σ.σ ο κορωνοϊός). Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει τα γελοία χαμηλά ποσά των 600 δολ. σε 2.000  ή 4.000 δολάρια για ένα ζευγάρι.

»Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να απαλλαγεί αμέσως από τα άχρηστα και περιττά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου και να μου στείλει ένα κατάλληλο νομοσχέδιο, αλλιώς η επόμενη διοίκηση είναι αυτή που θα κληθεί να δώσει ένα πακέτο οικονομικής ανακούφισης από τον Covid».

Η δήλωση Τραμπ και οι απειλές για άσκηση βέτο στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, προκαλεί αναταραχές. Αν και ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμα το νομοσχέδιο στα χέρια του, αν αρνηθεί να υπογράψει μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης Δευτέρας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να «κλείσει» καθώς το πακέτο ενίσχυσης έχει συνδεθεί με ένα μέτρο δαπανών ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τους επόμενους εννέα μήνες.


Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται το πρόγραμμα διάσωσης από τον περασμένο Ιούλιο, με τον Τραμπ να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εκτός των συνομιλιών.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι ηγέτες του Κογκρέσου αποκάλυψαν το νομοσχέδιο των 5.593 σελίδων και το ψήφισαν αρκετές ώρες αργότερα. Ωστόσο αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουν το περιεχόμενο.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 359 ψήφους υπέρ και 53 κατά και από τη Γερουσία με 92 και 6, αντίστοιχα.

Το οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των πληγέντων περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που θα βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Οι εφάπαξ πληρωμές ύψους 600 δολαρίων είναι το ήμισυ του ποσού που δόθηκε από τον τελευταίο μεγάλο πακέτο ενίσχυσης κατά του κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.

Το πακέτο της Δευτέρας επεκτείνει τις ομοσπονδιακές παροχές για την ανεργία έως και 300 δολάρια την εβδομάδα για 11 εβδομάδες, αν και αυτό είναι και πάλι το μισό ποσό που παρέχεται, σε σχέση με το πακέτο του Μαρτίου.

Περιλαμβάνει επίσης 25 δισ. δολάρια σε ενίσχυση ενοικίου και επεκτείνει το μορατόριουμ για έξωση που επρόκειτο να λήξει στα τέλη αυτού του μήνα, μέτρο σωτήριο για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ωστόσο, μετά από διερεύνηση του ογκωδέστατου νομοσχεδίου, αρκετοί δημοσιογράφοι και επικριτές του έχουν επισημάνει μια σειρά από φερόμενες δωρεές για τους λομπίστες.

Η Washington Post, για παράδειγμα, αναφέρει ότι το πακέτο περιέχει 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές για τομείς όπως η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών και η ψυχαγωγία των μηχανοκίνητων αθλημάτων.

Με πληροφορίες από New York Times/Washington Post/Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM