Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές

Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε πρωτοφανείς περιορισμούς για δύο από τις δημοφιλέστερες κινεζικές εφαρμογές, το TikTok και το WeChat, κλιμακώνοντας την «ψηφιακή σύρραξη» με την Κίνα που δεν αποκλείεται να απαντήσει με αντίποινα. 

Με δύο εκτελεστικές διαταγές που εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος απαγορεύει κάθε συναλλαγή του TikTok και του WeChat με οποιοδήποτε πρόσωπο ή ιδιοκτησία υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε 45 ημέρες από σήμερα, αποτελώντας επί της ουσίας έμμεση προθεσμία για τις συζητήσεις εξαγοράς του TikTok από την Microsoft, ή κάποια άλλη αμερικανική εταιρεία. 

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Τραμπ κατηγόρησε το WeChat της Tencent και το TikTok της ByteDance ότι παρέχουν πληροφορίες και παρακολουθούν Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό, διεξάγοντας παράλληλα καμπάνιες παραπληροφόρησης προς το συμφέρον του Πεκίνου.

«Η εξάπλωση στις ΗΠΑ εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί και ανήκουν σε κινεζικές εταιρίες, συνεχίζει να απειλεί την Εθνική Ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Τραμπ στη σχετική ανακοίνωση. 

Για την ώρα πάντως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια οποιαδήποτε απαγόρευση του WeChat ή του TikTok καθώς η πολιτική τους για την συλλογή πληροφοριών είναι συμβατή με όσα προβλέπονται και παραπλήσια με τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες εφαρμογές, όπως εξηγεί η καθηγήτρια τεχνολογικής ηθικής του Πανεπιστημίου της Notre Dame, Kirsten Martin.

Αν τελικά η διαταγή εφαρμοστεί, πολλοί χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές με αυτές που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι πολίτες στην Κίνα, όταν μία υπηρεσία απαγορεύεται εκεί: Αν η εφαρμογή αφαιρεθεί από τα app stores, οι χρήστες θα αναζητήσουν άλλους διαύλους για να την κατεβάσουν. Και αν μπλοκαριστεί η χρήση του app σε αμερικανικό έδαφος, μια απλή εφαρμογή που αποκρύπτει την προέλευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους στο TikTok, από όπου κι αν βρίσκονται.

Εκτός από τη Microsoft, η Tencent βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες για μια πιθανή εξαγορά του TikTok. Η Microsoft επιδιώκει την αγορά των δικαιωμάτων για την παροχή υπηρεσιών του TikTok όχι μόνο σε αμερικανικό έδαφος αλλά και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά και ως χρονικό όριο έχει θέσει την 15η Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από New York Times και CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Ανάμεσα στα νέα έγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται email από το 2001 που ξεκινά με τη φράση «Βρίσκομαι στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας στο Μπαλμόραλ»
THE LIFO TEAM