Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές

Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε πρωτοφανείς περιορισμούς για δύο από τις δημοφιλέστερες κινεζικές εφαρμογές, το TikTok και το WeChat, κλιμακώνοντας την «ψηφιακή σύρραξη» με την Κίνα που δεν αποκλείεται να απαντήσει με αντίποινα. 

Με δύο εκτελεστικές διαταγές που εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος απαγορεύει κάθε συναλλαγή του TikTok και του WeChat με οποιοδήποτε πρόσωπο ή ιδιοκτησία υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε 45 ημέρες από σήμερα, αποτελώντας επί της ουσίας έμμεση προθεσμία για τις συζητήσεις εξαγοράς του TikTok από την Microsoft, ή κάποια άλλη αμερικανική εταιρεία. 

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Τραμπ κατηγόρησε το WeChat της Tencent και το TikTok της ByteDance ότι παρέχουν πληροφορίες και παρακολουθούν Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό, διεξάγοντας παράλληλα καμπάνιες παραπληροφόρησης προς το συμφέρον του Πεκίνου.

«Η εξάπλωση στις ΗΠΑ εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί και ανήκουν σε κινεζικές εταιρίες, συνεχίζει να απειλεί την Εθνική Ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Τραμπ στη σχετική ανακοίνωση. 

Για την ώρα πάντως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια οποιαδήποτε απαγόρευση του WeChat ή του TikTok καθώς η πολιτική τους για την συλλογή πληροφοριών είναι συμβατή με όσα προβλέπονται και παραπλήσια με τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες εφαρμογές, όπως εξηγεί η καθηγήτρια τεχνολογικής ηθικής του Πανεπιστημίου της Notre Dame, Kirsten Martin.

Αν τελικά η διαταγή εφαρμοστεί, πολλοί χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές με αυτές που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι πολίτες στην Κίνα, όταν μία υπηρεσία απαγορεύεται εκεί: Αν η εφαρμογή αφαιρεθεί από τα app stores, οι χρήστες θα αναζητήσουν άλλους διαύλους για να την κατεβάσουν. Και αν μπλοκαριστεί η χρήση του app σε αμερικανικό έδαφος, μια απλή εφαρμογή που αποκρύπτει την προέλευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους στο TikTok, από όπου κι αν βρίσκονται.

Εκτός από τη Microsoft, η Tencent βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες για μια πιθανή εξαγορά του TikTok. Η Microsoft επιδιώκει την αγορά των δικαιωμάτων για την παροχή υπηρεσιών του TikTok όχι μόνο σε αμερικανικό έδαφος αλλά και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά και ως χρονικό όριο έχει θέσει την 15η Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από New York Times και CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM