Τραμπ: «Ημέρα του Κολόμβου» μόνο για τον Κολόμβο – Τέλος η αναγνώριση της Ημέρας των Αυτοχθόνων

Τραμπ: «Ημέρα του Κολόμβου» μόνο για τον Κολόμβο – Τέλος η αναγνώριση της Ημέρας των Αυτοχθόνων Facebook Twitter
Μια αυτόχθονη γυναίκα από το Νεπάλ, φορώντας παραδοσιακά κοσμήματα, συμμετέχει σε πορεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου στο Κατμαντού/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ημέρα του Κολόμβου θα εορτάζεται στο εξής αποκλειστικά ως τέτοια, απορρίπτοντας την πρακτική του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν να τιμά παράλληλα και την Ημέρα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «αποδομούν τη μνήμη του Χριστόφορου Κολόμβου και προσβάλλουν την ιταλοαμερικανική κοινότητα», δίνοντας έμφαση στην πρόθεσή του να αποκαταστήσει «τα παραδοσιακά αμερικανικά σύμβολα».

«Φέρνω πίσω την Ημέρα του Κολόμβου από τις στάχτες», έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social, υποστηρίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί έκαναν τα πάντα για να καταστρέψουν τη φήμη του Χριστόφορου Κολόμβου και όλων των Ιταλών που τον αγαπούν».

Η Ημέρα του Κολόμβου γιορτάζεται την δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου ως ομοσπονδιακή αργία στις ΗΠΑ. Επί προεδρίας Μπάιντεν, καθιερώθηκε επίσης η Ημέρα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών, τιμώντας τη συνεισφορά των αυτόχθονων κοινοτήτων και αναγνωρίζοντας τις ιστορικές αδικίες που υπέστησαν.

Το 2021, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εξέδωσε επίσημη προκήρυξη για την Ημέρα των Αυτοχθόνων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η Αμερική θεμελιώθηκε πάνω στην υπόσχεση της ισότητας, την οποία όμως δεν τηρήσαμε ποτέ πλήρως, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των αυτοχθόνων λαών».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε ό,τι χαρακτηρίζει ως «αφήγηση αυτομαστιγώματος και αποδόμησης της αμερικανικής ιστορίας», ασκώντας δριμεία κριτική σε ενέργειες όπως η αποκαθήλωση αγαλμάτων του Κολόμβου και η μετονομασία σχολείων ή δημόσιων χώρων.

Αν και ο Χριστόφορος Κολόμβος ουδέποτε αποβιβάστηκε στη σημερινή ηπειρωτική επικράτεια των ΗΠΑ, η μορφή του προβλήθηκε ιδιαίτερα τον 20ό αιώνα ως σύμβολο ενσωμάτωσης των Ιταλοαμερικανών μεταναστών, ειδικά μετά τη σφαγή 11 Ιταλών στοχοποιημένων στη Νέα Ορλεάνη το 1891. Η πρώτη επίσημη εορτή της Ημέρας του Κολόμβου ήρθε το 1892, ενώ καθιερώθηκε ως εθνική αργία το 1934 από τον Φράνκλιν Ρούζβελτ.

Το 2020, επί προεδρίας Τραμπ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδότησε την αποκατάσταση αγάλματος του Κολόμβου στη Βαλτιμόρη, το οποίο είχε ριφθεί στον κόλπο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd.

Η απόφαση του Τραμπ να διατηρήσει αμιγώς την Ημέρα του Κολόμβου έρχεται ως μέρος της ευρύτερης ατζέντας του για «αποκατάσταση των εθνικών συμβόλων» και ως αντίδραση στην πολιτισμική και ιστορική αναθεώρηση που προωθούν προοδευτικά κινήματα στις ΗΠΑ.

Παρότι η Ημέρα του Κολόμβου εξακολουθεί να υφίσταται ως επίσημη αργία, όλο και περισσότερες Πολιτείες και Δήμοι έχουν επιλέξει να την αντικαταστήσουν με την Ημέρα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών, στο πλαίσιο μιας νέας αφήγησης για την ιστορία της χώρας που περιλαμβάνει φωνές απόκεντρες, παραγκωνισμένες και ιστορικά αδικημένες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM