ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τουρκία: Ξεκινά σήμερα η δίκη του προέδρου του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τουρκία: Ξεκινά σήμερα η δίκη του προέδρου του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς Facebook Twitter
0

Ξεκινά σήμερα, κοντά στην Άγκυρα, η δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του επικεφαλής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο 44χρονος Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με περίπου 10 ακόμη βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στις 4 Νοεμβρίου του 2016, όταν οι διώξεις που είχαν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα άρχισαν να επεκτείνονται στους φιλοκουρδικούς κύκλους.

Ο συμπρόεδρος του HDP κατηγορείται για συμμετοχή και σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης», διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων». Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε 142 χρόνια κάθειρξη.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι αποτελεί βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι είναι στόχος εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και κυρίως εξαιτίας της έντονης αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα επισημαίνει ότι το κατηγορητήριο, που εκτείνεται σε 500 σελίδες, αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του Ντεμιρτάς, καθώς επικαλείται κυρίως ομιλίες και ανακοινώσεις Τύπου.

Αυτή τη στιγμή, εννέα βουλευτές του HDP βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με το κόμμα. Πέντε από τους 59 βουλευτές του που εξελέγησαν τον Νοέμβριο του 2015 έχουν χάσει την έδρα τους, μεταξύ αυτών και η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, που επίσης είναι φυλακισμένη και έχει αντικατασταθεί από τον Σερπίλ Κεμάλμπεϊ.

Η σύλληψη των βουλευτών του HDP κατέστη δυνατή μετά την άρση τον Μάιο του 2016 της βουλευτικής τους ασυλίας.

Η δίκη του Ντεμιρτάς ξεκινά σήμερα στην πόλη Σιντσάν κοντά στην Άγκυρα. Ο ίδιος είναι προφυλακισμένος εδώ και σχεδόν 400 ημέρες.

Μετά τη σύλληψή του ο Ντεμιρτάς, εναντίον του οποίου εκκρεμούν σχεδόν 100 νομικές διαδικασίες, δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου. Ούτε σήμερα αναμένεται να είναι παρών στο δικαστήριο, καθώς του έχει ζητηθεί να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή στην Εντίρνε (Αδριανούπολη) όπου κρατείται, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Το HDP κατήγγειλε μια επιστολή του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο η οποία απευθυνόταν σε όλα τα δικαστήρια που εξετάζουν υποθέσεις που αφορούν τον Ντεμιρτάς και στην οποία τους ζητούσε να μην του επιτρέψουν να παρουσιαστεί ενώπιόν τους.

Στο μεταξύ διαρρήκτες εισέβαλαν την προηγούμενη Κυριακή στο γραφείο ενός από τους δικηγόρους του Ντεμιρτάς και έκλεψαν έναν υπολογιστή, στον οποία περιεχόταν η υπεράσπιση που είχε προετοιμάσει για τη σημερινή δίκη, όπως κατήγγειλε η υπεράσπισή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ, ΕΠΣΤΑΙΝ, ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / BBC: Το άγνωστο πρόσωπο που συνέδεε τον Άντριου με τον Τζέφρι Επστάιν

Το πρόσωπο που φέρεται να λειτούργησε για σχεδόν μια δεκαετία ως βασικός σύνδεσμος μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου, της Σάρας Φέργκιουσον και του Τζέφρι Επστάιν, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές σχέσεις που κινούνται στο παρασκήνιο των βασιλικών κύκλων και των διεθνών επιχειρηματικών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Διεθνή / Τι γίνεται με τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή: Πού είναι εγκλωβισμένοι - Μαρτυρίες από Ντουμπάι και Μπαχρέιν

Έκκληση για βοήθεια από τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή, πώς είναι η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις - «Ξυπνάμε από τις εκρήξεις, έχουμε μόνο τα ρούχα που φοράμε»
THE LIFO TEAM