Τουρκία: Συνελήφθησαν 16 αριστεροί διαδηλωτές που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Τουρκία: Συνελήφθησαν 16 αριστεροί διαδηλωτές που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Facebook Twitter
1

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 16 αριστερούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη μετά από μια διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες αμφισβήτησαν τη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων προσώπων, σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση. Οι διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο ήταν αμερόληπτη η διαδικασία και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχουν ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

 

Μια μικρή οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), ανακοίνωσε ότι νωρίς σήμερα το πρωί η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του γραφείου της στην Κωνσταντινούπολη, τον Μεσούτ Γκετσγέλ με την κατηγορία της "υποκίνησης σε διασάλευση της τάξης" επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

 

Ο ίδιος ο Γκετσγέλ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθη επειδή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Ο δικηγόρος του, ο Ντενίζ Ντεμιρντογέν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν συλληφθεί 16 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο πελάτης του) ενώ έχουν εκδοθεί συνολικά 38 εντάλματα σύλληψης.

 

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε κατά των διαδηλώσεων.

 

Οι υποψίες της αντιπολίτευσης για νοθεία προήλθαν από μια απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αντιδραστικοί Τούρκοι αριστεροί! Στην Ελλάδα το Δημοψήφισμα (της αριστερής κυβέρνησης) ΑΛΛΑΞΕ (από την ίδια αριστερή κυβέρνηση) αποτέλεσμα (όπου το +62% ψήφισε την κυβερνητική γραμμή) και ΟΥΤΕ 1 αριστερός δεν είπε κουβέντα. Αυτό θα πει συστημική αριστερά.