Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Είχε συνυπογράψει την κοινή δήλωση 104 αποστράτων

Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» - 'Ηταν μεταξύ των 104 αποστράτων που υπέγραψαν κοινή δήλωση Facebook Twitter
Twitter
0

Υπό κράτηση εν αποστρατεία ναύαρχοι στην Τουρκία μετά την υπογραφή κοινής του δήλωσης για το Μοντρέ.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε εναντίον 104 συνταξιούχων ναυάρχων, οι οποίοι έκαναν κοινή δήλωση σχετικά με τη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με την Cumhurriet, συνέλαβαν μεταξύ άλλων τους υπογράφοντες Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz και Atilla Kezek. .

Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη περίπου στις 06:00 το πρωί ο συνταξιούχος ναύαρχος Cem Gürdeniz, εμπνευστής της ιδέας της Γαλάζιας Πατρίδας ενώ συνολικά έχουν εκδοθεί 10 εντάλματα σύλληψης.

Η σύζυγός του, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,  ανακοίνωσε την είδηση ​​της κράτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Gürdeniz ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση από την  πλευρά της έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε συνέντευξή του χθες στην Cumhuriyet, ο Gürdeniz ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Gürdeniz, ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (03/04) στις 11.00 π.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

»Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM