Τουρκία: Πρώτη ακρόαση για την υπόθεση Καβαλά μετά τη διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους

Η Τουρκία πραγματοποιεί την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση Καβαλά μετά τη διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους Facebook Twitter
AP
0

Τουρκικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει σήμερα ακρόαση για τη δίκη του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

Η υπόθεσή του προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Η δίκη του Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή χωρίς καταδικαστική απόφαση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη και μία κίνηση συμβολικής καταστολής της διαφωνίας υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επιμένει ότι τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα. 

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όταν επανέλαβαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) ότι ο Καβαλά έπρεπε να απελευθερωθεί.

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση ενίσχυσε εκείνη την εποχή την πίεση στο νόμισμα της τουρκικής λίρας, η οποίο σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά από τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων. 

Ο Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι από κατηγορίες που αφορούσαν σε διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε άλλη υπόθεση, που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο 64χρονος Καβαλά, είπε ότι «δεν έχει νόημα» για αυτόν να παραστεί στις ακροάσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή μίας δίκαιης δίκης, δεδομένων των σχολίων του Ερντογάν για εκείνον.

«Ως πολίτης που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να ενεργούμε με τρόπο που να νομιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση στην οποία είναι εκτεθειμένη η δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Καβαλά δικάζεται με άλλα 51 άτομα σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. 

Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβαλά στα τέλη του 2019 λόγω έλλειψης εύλογης υποψίας ότι διέπραξε αδίκημα, κρίνοντας ότι η κράτησή του χρησίμευσε για την φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εάν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το σώμα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM