Τουρκία: Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίστηκε ξανά, 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του

Τουρκία: Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίστηκε ξανά, 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του Facebook Twitter
0

Μόλις 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του με δικαστική εντολή, ο επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίστηκε ξανά, αφού κατηγορείται για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Taraf» κατηγορείται ότι είναι «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ. υπονοείται η αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν), για την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η δικαιοσύνη τον κατηγορεί επίσης ότι «επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση ή να παρεμποδίσει το έργο της», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου μαζί με τον αδελφό του, Μεχμέτ Αλτάν.

Χθες το πρωί αποφυλακίσθηκε υπό όρους με απόφαση ενός δικαστή, πριν συλληφθεί και πάλι το βράδυ έπειτα από σχετικό αίτημα άλλου δικαστή.

Σε βάρος του Μεχμέτ Αλτάν, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός, απαγγέλθηκαν χθες οι ίδιες κατηγορίες με τον αδελφό του και οδηγήθηκε επίσης στη φυλακή.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους δύο αδελφούς ότι έστειλαν «κρυπτογραφημένα μηνύματα» την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αδέρφια κατηγορούνται ότι υπαινίχθηκαν την οργάνωση ενός πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο τηλεοπτικό κανάλι «Τζαν Ερζιντζάν». χωρίς όμως να προβούν σε περαιτέρω σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κανάλι έκλεισε, ενώ και η παρουσιάστρια της συγκεκριμένης εκπομπής έχει προφυλακιστεί.

Ο Αχμέτ Αλτάν, εξέχουσα φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες «Hurriyet» και «Milliyet» πριν ιδρύσει, το 2007, την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Taraf», της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αίτημα για την απελευθέρωσή τους, συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 υπογραφές.

Ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ είχε καταγγείλει τη σύλληψη του Αλτάν και είχε διατυπώσει με έντονο ύφος την εκτίμηση ότι η Τουρκία βαδίζει «προς ένα καθεστώς τρόμου» όπου «η ελευθερία του Τύπου δεν υφίσταται πλέον».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ