Τουλάχιστον 13 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στο Ιράκ - Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 13 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στο Ιράκ - Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον 13 διαδηλωτές τις τελευταίες 24 ώρες, χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες προκειμένου να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και τουλάχιστον άλλοι πέντε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί σήμερα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας άνδρας ο οποίος πυροβολήθηκε ενώ πήγαινε στην κηδεία ενός άλλου που είχε σκοτωθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Περισσότεροι από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν το πλήθος από τις στέγες της Βαγδάτης. Αφού η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ορισμένων φονικών τακτικών, οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι τους επιτεύχθησαν και ότι πλήττεται η οικονομία. Σημείωσε ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του εφόσον βρεθεί αντικαταστάτης του και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως οι διαδηλωτές λένε ότι αυτά δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία όλη η πολιτική ελίτ.

«Μετά το πρώτο κύμα των διαμαρτυριών, δώσαμε στην κυβέρνηση διορία μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Απέτυχε και όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ήταν απλώς τα ίδια και τα ίδια», είπε ένας 30χρονος διαδηλωτής μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η χρήση φονικής βίας εναντίον των διαδηλωτών ριζοσπαστικοποίησε εκείνους που αρχικά ήθελαν μόνο «συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» και τώρα απαιτούν σαρωτικές αλλαγές.

Ο 30χρονος βρισκόταν στη Γέφυρα Σουχάντα (Μαρτύρων) της Βαγδάτης, όπου δεκάδες άνθρωποι κατασκεύαζαν ένα οδόφραγμα, στο πλαίσιο των σχεδίων τους να καταλάβουν και τρίτη γέφυρα απόψε το βράδυ. Όπως λένε, αποκλείουν τη γέφυρα για να οδηγήσουν τη χώρα στην παράλυση καθώς η πολιτική ανυπακοή είναι πλέον το μοναδικό τους όπλο. Κάλεσαν επίσης τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία, επιπλήττοντας όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

«Ρωτάω τους εργαζόμενους, γιατί πηγαίνουν για δουλειά; Απεργήστε! Επιμείνετε για 10 ημέρες, όλοι μαζί υποφέρουμε», είπε ο δάσκαλος Καράρ Μοχάμεντ, 25 ετών.

Στη Βασόρα, στον νότο, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εδώ και πολλές ημέρες την πρόσβαση στο λιμάνι Ουμ Κασρ, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές. Τα περισσότερα φορτηγά πλοία αναγκάστηκαν να αποπλεύσουν χωρίς να ξεφορτώσουν. Νωρίτερα σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM