Η Γιαπωνέζα σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα έγινε η τελευταία λαμπαδηδρόμος και μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στον βωμό του σταδίου, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

 

Σε μια τελετή στη σκιά της πανδημίας, χωρίς θεατές και με μάσκες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας. 

 

Οι διοργανωτές απότισαν φόρο τιμής στους γιατρούς, καθώς αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν σε ένα σχεδόν άδειο στάδιο. Τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από μάσκες γίνονταν αντιληπτά μόνο από τα μάτια. Στις φετινές πρωτιές ήταν και η απόφαση της ΔΟΕ να υπάρχουν δύο σημαιοφόροι από κάθε χώρα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, σύμβολο απόλυτης ισότητας.

 

Η Ναόμι Οσάκα άναψε την Ολυμπιακή φλόγα στο Τόκιο [ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

Για πρώτη φορά επίσης, οι αποστολές δεν έκαναν τον γύρο του σταδίου κατά την παρουσίασή τους αλλά διέσχισαν το στάδιο απ' άκρης σ' άκρη.

 

Η τελετή έναρξης έγινε με λιγότερους από 1.000 προσκεκλημένους, αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης και πινακίδες που καλούσαν τους θεατές να κάνουν ησυχία κατά τη διάρκεια της.


Η τελετή κορυφώθηκε με ένα συνδυασμό παραδοσιακού θεάτρου kabuki - με περίτεχνα μακιγιάζ και κοστούμια - και αυτοσχεδιασμό με πιάνο τζαζ μουσική, σε μια σκηνή με το επίκεντρο την ολυμπιακό βωμό.

 

Αφού πέρασε από τους μύθους του μπέιζμπολ στα παιδιά, η ολυμπιακή δάδα παραδόθηκε στην Οσάκα, η οποία αφού ανέβηκε τα σκαλιά μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα σε έναν βωμό που θυμίζει λουλούδι. Στις πρωτιές αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων και η εμφάνιση των αθλητών του Καναδά. Τα μέλη της αντιπροσωπείας του φορούσαν patches στα μπουφάν τους, στο χρώμα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

 

Ο Ολυμπιακός όρκος, που απαγγέλθηκε από τους αθλητές στο τέλος της παρέλασης ανανεώθηκε και αυτός, με τους αθλητές να ορκίζονται τη δέσμευσή τους για ένταξη, ισότητα και καθόλου (κοινωνικές, θρησκευτικές κλπ) διακρίσεις για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

 

 

Τόκιο 2020: Η Ναόμι Οσάκα άναψε την Ολυμπιακή φλόγα [ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ]

 

Με πληροφορίες του Reuters