Την αναστολή χρήσης όπλων LBD ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη Γαλλία

Την αναστολή χρήσης όπλων LBD ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη Γαλλία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τη Γαλλία «να ανασταλεί η χρήση των LBD στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης». 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», πως με την αναστολή χρήσης των LBD θα υπάρξει «καλύτερος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Εν αναμονή μιας αναθεώρησης» της «αρχής χρησιμοποίησης όπλων ενδιάμεσης ισχύος», οι γαλλικές αρχές πρέπει να «αναστείλουν τη χρήση των LBD [όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών] στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης», δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε πως τα όπλα τύπου LBD ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν», παρατήρησε ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση στην επίσημη απάντησή της.

Στις 4 Φεβρουαρίου, 2.060 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, και 69 από αυτών η κατάσταση κρίθηκε «απολύτως επείγουσα», καθώς και 1.325 μέλη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αν και η Επίτροπος «καταδικάζει σθεναρά τη βία που διαπράχθηκε σε βάρος των μελών των δυνάμεων της τάξης» και «εκφράζει λύπη για τον σημαντικό αριθμό των τραυματιών στις τάξεις τους», υπενθυμίζει επίσης πως «το κύριο καθήκον τους (...) συνίσταται στην προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

«Ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυμάτων» που προκλήθηκαν στους διαδηλωτές «θέτουν εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης με τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών», εκτιμά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Καλεί τις γαλλικές αρχές σε μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο πλαίσιο του κινήματος.

Η Επίτροπος καλεί επίσης τις αρχές να μην προκαλέσουν «υπερβολικούς περιορισμούς στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» μέσω της πρότασης ενός αμφιλεγόμενου νόμου «κατά των 'μπαχαλάκηδων'» που ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου η Εθνοσυνέλευση.

Επικρίνει «την εξουσία που δόθηκε στους νομάρχες (...) να απαγορεύουν σε ένα άτομο που αποτελεί 'απειλή ιδιαίτερης βαρύτητας για τη δημόσια τάξη' από το να συμμετέχει σε μια διαδήλωση», εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια σοβαρή επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης».

Η Ντούνια Μιγιάτοβις, οι συστάσεις της οποίας βασίζονται σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο στο Παρίσι, προτείνει επίσης να εγκαταλειφθεί «η μετατροπή σε αδίκημα της εθελοντικής απόκρυψης 'χωρίς νόμιμο κίνητρο' όλου ή μέρους του προσώπου μέσα ή στην άμεση περιοχή μιας διαδήλωσης».

Στη επίσημη απάντησή της, η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως θέλησε να ορίσει επακριβώς τη φύση του αδικήματος για τις διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων «διαπράττονται ή κινδυνεύουν να διαπραχθούν ταραχές στη δημόσια τάξη».

Το κείμενο αναμένεται να επιστρέψει στη Γερουσία στις 12 Μαρτίου για δεύτερη ανάγνωση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι σύντομα θα εγκριθεί οριστικά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας πανευρωπαϊκός διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο, έχει 47 μέλη. Αποστολή του είναι να προωθεί τη δημοκρατία και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

Διεθνή / Γάζα: Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας» δήλωσε κινέζος υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Κάμαλα Χάρις: Υπερήφανη διότι εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια

Διεθνή / Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε η Κάμαλα Χάρις αφού έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών θα την στηρίξουν
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Αριστερός βουλευτής παίζει «πέτρα μολύβι ψαλίδι χαρτί» για να μη χαιρετίσει ακροδεξιό

Διεθνή / Γαλλία: Αριστερός βουλευτής παίζει «πέτρα μολύβι ψαλίδι χαρτί» για να μη χαιρετήσει ακροδεξιό

Ο αριστερός Γάλλος βουλευτής Φρανσουά Πικεμάλ κάνει τη χειρονομία από το γνωστό παιχνίδι για να αποφύγει τη χειραψία με τον νεοδιορισθέντα Φλαβιέν Τερμέ του Εθνικού Μετώπου
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Απόλυτη στήριξη στην Κάμαλα Χάρις - «Θα μας οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο»

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Απόλυτη στήριξη στην Κάμαλα Χάρις - «Θα μας οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο»

Η Καμάλα Χάρις εξασφάλισε την υποστήριξη ορισμένων από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, ενισχύοντας τη θέση της ως φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος,
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Η μεγαλύτερη αποτυχία», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

Η ακρόαση του Κογκρέσου σηματοδοτεί την αρχή της εξέτασης της απόπειρας δολοφονίας, με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, να αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
«Κουτσή πάπια» ή κάποιος με κληρονομιά; Πώς η ανακοίνωση Μπάιντεν επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με ξένους ηγέτες

Διεθνή / «Κουτσή πάπια» ή αφήνει κληρονομιά; Πώς η απόσυρση Μπάιντεν επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με ξένους ηγέτες

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν έρχεται σε ταραχώδη περίοδο στις παγκόσμιες υποθέσεις, με συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα και έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας
LIFO NEWSROOM
Καταγγέλλουν Φειδία για χλευασμό κατά αγνοούμένων στην Κύπρο - «Δεν είσαι η μόνη ορφανή»

Διεθνή / Καταγγέλλουν Φειδία για χλευασμό κατά αγνοούμένων στην Κύπρο - «Δεν είσαι η μόνη ορφανή»

Σύμφωνα με την καταγγελία, όταν μέλη του Συνδέσμου ζήτησαν από τον 24χρονο ευρωβουλευτή να προωθήσει το ζήτημα των αγνοουμένων στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιμετώπισαν απρεπή συμπεριφορά, ειρωνείες και χλευασμό.
LIFO NEWSROOM