Τι είναι η μυστηριώδης ασθένεια που σκοτώνει δεκάδες στο Κονγκό: Ανησυχεί ο ΠΟΥ, επί ποδός η Ιταλία

Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες στο Κονγκό: Ανησυχεί ο ΠΟΥ, επί ποδός η Ιταλία Facebook Twitter
0

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΠΟΥ εξαιτίας μυστηριώδους ασθένειας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 143 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική καθώς ο αριθμός των μολυσθέντων συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής κοινωνίας των πολιτών Σεφοριέν Μαντζαντζά. Από την πλευρά του, τοπικός επιδημιολόγος δήλωσε ότι περισσότερο έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη νόσο γυναίκες και παιδιά.

Κονγκό: Τι είναι αυτή η μυστηριώδης ασθένεια

Όσοι προσβλήθηκαν από αυτή την ασθένεια εμφάνισαν συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, περιλαμβανομένου υψηλού πυρετού και έντονης κεφαλαλγίας, δήλωσαν ο Ρεμί Σακί, ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουάνγκο, και ο τοπικός υπουργός Υγείας Απολινέρ Γιουμπά. Στη φάση αυτή, πάντως, τα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί μόνο σε περιοχή που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα.

Αναμένονται, πάντως, καθοριστικά αποτελέσματα από μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήριο της Κινσάσα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηρίδιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, για αιμορραγικό πυρετό, για κάποια μορφή γρίπης ή για μια νέα ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν τις υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τη διερεύνηση της αδιάγνωστης ακόμη ασθένειας που έχει εμφανιστεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή Παντζί, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική επαρχία Κουάνγκο, για να παραδώσουν αναγκαία φάρμακα και διαγνωστικά κιτ για να βοηθήσουν στην ανάλυση της αιτίας της ασθένειας, η οποία οι τοπικές αρχές είπαν ότι σκότωσε 143 ανθρώπους τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι θα κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Κονγκό: Επί ποδός η Ιταλία

Από την άλλη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ιταλίας αποφάσισαν την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια της χώρας, σε επιβάτες που προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «στην φάση αυτή, δεν σημαίνεται συναγερμός, αλλά υπάρχει ανησυχία». Αιτία της απόφασης του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι η «μυστηριώδης ασθένεια» η οποία έχει καταγραφεί στην αφρικανική χώρα.

Ο Ιταλός καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τζοβάνι Ρέτσα τόνισε ότι «η συγκεκριμένη νόσος θυμίζει, σε έναν κάποιο βαθμό, τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και με σαφώς διαφορετικά συμπτώματα». Οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας αυτής είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν έντονη δύσπνοια, πυρετό, αναιμία και βήχα. Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Ρομπέρτο Μπουριόνι, παράλληλα, «είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ιό».

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM