Τι είναι η μυστηριώδης ασθένεια που σκοτώνει δεκάδες στο Κονγκό: Ανησυχεί ο ΠΟΥ, επί ποδός η Ιταλία

Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες στο Κονγκό: Ανησυχεί ο ΠΟΥ, επί ποδός η Ιταλία Facebook Twitter
0

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΠΟΥ εξαιτίας μυστηριώδους ασθένειας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 143 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική καθώς ο αριθμός των μολυσθέντων συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής κοινωνίας των πολιτών Σεφοριέν Μαντζαντζά. Από την πλευρά του, τοπικός επιδημιολόγος δήλωσε ότι περισσότερο έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη νόσο γυναίκες και παιδιά.

Κονγκό: Τι είναι αυτή η μυστηριώδης ασθένεια

Όσοι προσβλήθηκαν από αυτή την ασθένεια εμφάνισαν συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, περιλαμβανομένου υψηλού πυρετού και έντονης κεφαλαλγίας, δήλωσαν ο Ρεμί Σακί, ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουάνγκο, και ο τοπικός υπουργός Υγείας Απολινέρ Γιουμπά. Στη φάση αυτή, πάντως, τα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί μόνο σε περιοχή που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα.

Αναμένονται, πάντως, καθοριστικά αποτελέσματα από μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήριο της Κινσάσα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηρίδιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, για αιμορραγικό πυρετό, για κάποια μορφή γρίπης ή για μια νέα ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν τις υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τη διερεύνηση της αδιάγνωστης ακόμη ασθένειας που έχει εμφανιστεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή Παντζί, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική επαρχία Κουάνγκο, για να παραδώσουν αναγκαία φάρμακα και διαγνωστικά κιτ για να βοηθήσουν στην ανάλυση της αιτίας της ασθένειας, η οποία οι τοπικές αρχές είπαν ότι σκότωσε 143 ανθρώπους τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι θα κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Κονγκό: Επί ποδός η Ιταλία

Από την άλλη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ιταλίας αποφάσισαν την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια της χώρας, σε επιβάτες που προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «στην φάση αυτή, δεν σημαίνεται συναγερμός, αλλά υπάρχει ανησυχία». Αιτία της απόφασης του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι η «μυστηριώδης ασθένεια» η οποία έχει καταγραφεί στην αφρικανική χώρα.

Ο Ιταλός καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τζοβάνι Ρέτσα τόνισε ότι «η συγκεκριμένη νόσος θυμίζει, σε έναν κάποιο βαθμό, τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και με σαφώς διαφορετικά συμπτώματα». Οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας αυτής είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν έντονη δύσπνοια, πυρετό, αναιμία και βήχα. Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Ρομπέρτο Μπουριόνι, παράλληλα, «είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ιό».

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM