Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Κάτοικοι στέκονται δίπλα στα σπίτια τους που υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα επίθεσης των υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών M23 / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές στο χάος που επικράτησε όταν υποστηριζόμενοι από τη Ρουάντα αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Γκόμα στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα θύματα της επίθεσης ήταν γυναίκες κρατούμενες στη φυλακή Munzene της Γκόμα, από την οποία έγινε μαζική απόδραση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

H αναπληρωτής επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην Γκόμα, Βίβιαν βαν ντε Περ, δήλωσε ότι ενώ αρκετές χιλιάδες άνδρες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή, η πτέρυγα των γυναικών πυρπολήθηκε.

Εικόνες που ελήφθησαν λίγο μετά την άφιξη των υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών της Μ23 στο κέντρο της Γκόμα δείχνουν τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από τη φυλακή το πρωί της 27ης Ιανουαρίου.

Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό είναι γνωστές, η θηριωδία είναι πιθανότατα η χειρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τη M23 στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη φυλακή για να ερευνήσουν περαιτέρω λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι αντάρτες M23, πράγμα που σημαίνει ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει ασαφής.

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες είχαν καταλάβει την Γκόμα και το 2012, σε μια σύγκρουση με εθνοτικά κίνητρα, αλλά τότε παρέμειναν στην πόλη για λίγες μόνο ημέρες.

Χιλιάδες πτώματα δεν έχουν ακόμη ταφεί

Την Τρίτη, προέκυψε ότι περίπου 2.000 πτώματα περιμένουν ακόμη την ταφή τους στην Γκόμα, αφού οι μαχητές της Μ23 κατέλαβαν την πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου της ΛΔΚ, στις 27 Ιανουαρίου.

H Βαν ντε Περ, η οποία τώρα βρίσκεται στην Γκόμα μαζί με ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των πολιτών, δήλωσε: «Υπήρξε μια μεγάλη απόδραση 4.000 φυλακισμένων που δραπέτευσαν. Μερικές εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονταν επίσης σε αυτή τη φυλακή»

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

«Τις βίασαν όλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στη γυναικεία πτέρυγα. Όλες πέθαναν στη συνέχεια».

Αυτή την εβδομάδα το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) προειδοποίησε ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο από αντίπαλες ένοπλες ομάδες στην Γκόμα.

Η πόλη, στην οποία ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της M23. Αλλά σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη αργά τη Δευτέρα, η πολιτοφυλακή ανακοίνωσε μονομερή «κατάπαυση του πυρός».

Μέχρι τότε, υπήρχαν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρουάντα ήταν αποφασισμένη να πάρει στον έλεγχο της περισσότερα εδάφη από την πολύ μεγαλύτερη γειτονική της χώρα.

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

Απαντώντας στην είδηση της απροσδόκητης κατάπαυσης του πυρός, η Βαν ντε Περ δήλωσε «Ελπίζω να παραμείνει έτσι. Αν υποχωρήσουν, αυτό είναι ένα καλό νέο. Διαφορετικά, θα έχουμε μια νέα σύγκρουση με δυνητικά χιλιάδες επιπλέον θανάτους».

Η Ρουάντα αρνείται ότι στηρίζει τη M23

Παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, η Ρουάντα αρνείται ότι υποστηρίζει τη M23 ή ότι οι δυνάμεις της έχουν περάσει στο ανατολικό Κονγκό.

Ωστόσο, η Βαν ντε Περ, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που είναι γνωστή ως Monusco, ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί της είχαν εντοπίσει στρατιώτες της Ρουάντα κατά τη διάρκεια περιπολιών.

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

Η Βαν ντε Περ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αυξήσει την πίεση στη Ρουάντα. «Πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες σημαντικές χώρες ασκήσουν αρκετή πίεση στη Ρουάντα και το Κονγκό», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι βρισκόταν σε «συνεχή διάλογο» με τους αξιωματικούς της M23 που είναι υπεύθυνοι για την Γκόμα και ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην πόλη ήταν τραγικές.

Η διέλευση από την πόλη ήταν δύσκολη, είπε. «Μας επιτρέπουν [οι M23] να φέρνουμε τρόφιμα και νερό στις βάσεις μας, αλλά πέρα από αυτό, κινούμαστε με δυσκολία».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM