«Θα έπρεπε να παραιτηθεί ένας αθώος;» λέει Γάλλος υπουργός μετά τις δύο καταγγελίες για βιασμό

Ο Νταμιέν Αμπάντ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Γάλλος υπουργός που δύο γυναίκες τον κατήγγειλαν για βιασμό αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα λένε και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. 

Ο Νταμιέν Αμπάντ ανέλαβε υπουργός Αλληλεγγύης και ΑμεΑ στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας. Μετά τον διορισμό του, δύο γυναίκες κατήγγειλαν ότι τις βίασε το 2010 και το 2011. 

Ο 42χρονος πάσχει από αρθρογρύπωση, μια πάθηση που επηρεάζει τα άκρα και στις δηλώσεις του σημείωσε ότι λόγω αυτής δεν είναι αδύνατο να διαπράξει σεξουαλική επίθεση. «Αντικρούω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες εναντίον μου. Όλες οι σεξουαλικές σχέσεις που είχαν στη ζωή μου ήταν πάντα συναινετικές. Αυτές οι κατηγορίες με πληγώνουν βαθιά», δήλωσε ο Αμπάντ. 

«Πάντα απέφευγα να κάνω θέμα την αναπηρία μου. Αναγκάζομαι να το πράξω τώρα και ακόμη και να μιλήσω για προσωπικά ζητήματα λεπτομερώς, προκειμένω να εξηγήσω ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι είναι ουσιαστικά αδύνατες. Η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητά μου δέχονται επίθεση», συμπλήρωσε. 

Ο υπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν έχει βιάσει ποτέ καμία γυναίκα. «Το να μιλώ για αυτά τα θέματα δημοσίως είναι εξαιρετικά επώδυνο για εμένα, οπότε θα επικεντρωθώ στη δουλειά μου ως υπουργός», συμπλήρωσε ο Αμπάντ. Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Θα έπρεπε να παραιτηθεί ένας αθώος; Δεν νομίζω». 

Η ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε τις καταγγελίες των δύο γυναικών. Η μία από αυτές ανέφερε ότι είχε πάει για δείπνο με τον Αμπάντ τον Οκτώβριο του 2010, ήπιε ένα ποτήρι σαμπάνια και ξύπνησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μαζί του, φορώντας το εσώρουχό της. Η άλλη γυναίκα είπε ότι το 2011 πέρασε ένα βράδυ με τον Αμπάντ και στην αρχή συναίνεσε να κάνουν σεξ, αλλά μετά του ζήτησε να σταματήσει, κάτι που εκείνος δεν έπραξε. 

Ανέφερε ακόμη ότι πήγε στην αστυνομία το 2012, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την επίσημη καταγγελία, που τελικά έγινε το 2017. Η έρευνα αργότερα έκλεισε, λόγω έλλειψης στοιχείων σύμφωνα με τους αστυνομικούς. 

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, δήλωσε ότι δεν είχε γνώση των καταγγελιών όταν ο Αμπάντ διορίστηκε υπουργός. «Θα είμαι απολύτως σαφής: σε όλα τα ζητήματα παρενόχλησης, σεξουαλικής επίθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ατιμωρησία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε έτσι ώστε οι γυναίκες που μπορεί να είναι θύματα επίθεσης και παρενόχλησης να μπορούν να μιλούν ελεύθερα», δήλωσε. 

Καταγγελία για βιασμό έχει γίνει σε βάρος ενός ακόμη μέλους της γαλλικής κυβέρνησης. Πρόκειται για τον Ζεράρ Νταρμανέν, ο οποίος παρέμεινε υπουργός Εσωτερικών. Το 2020 απάντησε σε ερωτήσεις της αστυνομίας έπειτα από καταγγελία γυναίκας ότι την είχε βιάσει το 2009. Ο υπουργός επιμένει ότι η σεξουαλική επαφή τους ήταν συναινετική και έχει κάνει μήνυση στη γυναίκα για συκοφαντική δυσφήμηση. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM