Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Όλαφ Σολτς έγινε σήμερα ο ένατος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ορίζοντας μια νέα εποχή για το πολυπληθέστερο έθνος και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

«Πάρτε αυτό το γραφείο και εργαστείτε για το καλό της χώρας μας», είπε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στην Καγκελαρία.

 

Μετά από μία σκληρή 16ετή θητεία, η Άνγκελα Μέρκελ παρέδωσε την ηγεσία σήμερα διασφαλίζοντας μια θέση στα βιβλία της ιστορίας. Κάτι που είχε ήδη κερδίσει όταν στις 22 Νοεμβρίου του 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.

 

Τα επόμενα 16 χρόνια, της αναγνώρισαν ότι τόνωσε το προφίλ και την επιρροή της Γερμανίας, εργάστηκε για να κρατήσει ενωμένη μια διχασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, διαχειρίστηκε μια σειρά από κρίσεις και αποτελούσε πρότυπο για τις γυναίκες.

 

Τέλος εποχής και επίσημα για την Άνγκελα Μέρκελ
AP

 

Τώρα αυτή η σχεδόν θητεία-ρεκόρ έληξε με την αποχώρησή της από το αξίωμα στα 67 της χρόνια. Η Μέρκελ, μια πρώην επιστήμονας που μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, φεύγει περίπου μια εβδομάδα πριν συμπληρώσει το ρεκόρ που κατείχε ο κάποτε μέντοράς της, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος επανένωσε τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα χρόνια 1982-1998.

 

Η Μέρκελ υπηρέτησε δίπλα σε τέσσερις Αμερικανούς και τέσσερις Γάλλους προέδρους, πέντε Βρετανούς και οκτώ Ιταλούς πρωθυπουργούς.

 

Η θητεία της στην καγκελαρία χαρακτηρίστηκε από τέσσερις μεγάλες προκλήσεις: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση χρέους της Ευρώπης, την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη το 2015-16 και την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Τέλος εποχής και επίσημα για την Άνγκελα Μέρκελ
AP

 

«Αναμφίβολα έχει εξυψώσει την εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο» σχολιάζουν οι αναλυτές. «Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 2005, πολλοί άνθρωποι την υποτίμησαν, αλλά ύψωσε το ανάστημά της, μαζί με τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο» σημειώνουν.

 

Η Μέρκελ ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, και επίσης πρωτοστάτησε στις έως τώρα ημιτελείς προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης εκεί.

 

Θεωρήθηκε δε, ότι ήταν «σε θέση να έχει διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για λογαριασμό της Δύσης».

 

Τέλος εποχής και επίσημα για την Άνγκελα Μέρκελ
AP

 

Στην 107η και τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε στη Μέρκελ: «Είσαι ένα μνημείο». Μια σύνοδος κορυφής χωρίς αυτήν θα είναι σαν «τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

 

Σε αντίθεση με τους επτά προκατόχους της στη μεταπολεμική Γερμανία, εγκαταλείπει τα καθήκοντά της σε μια στιγμή της επιλογής της.

 

Η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου της Μέρκελ προσέφεραν μερικές φορές μια γεύση από τις αντιδράσεις της που ξεπερνούσαν τα λόγια. 

 

Τέλος εποχής και επίσημα για την Άνγκελα Μέρκελ
AP

 

Δεν πτοήθηκε από το στυλ του Πούτιν. Χαρακτηριστικό το περιστατικό, με τον Ρώσο πρόεδρο, που έφερε το 2007 το λαμπραντόρ του σε μια συνάντηση μαζί της. Η ίδια αργότερα είπε ότι είχε ανησυχήσει αρκετά, γιατί κάποτε κάποιο σκυλί την είχε δαγκώσει.

 

Ποτέ δεν ήταν η πιο λαμπερή, αλλά αυτό ήταν μέρος της προσωπικότητάς της. Και ως καγκελάριος, συνέχισε να κάνει χαλαρές διακοπές, περιστασιακά την έβλεπαν να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ και ζούσε στο ίδιο διαμέρισμα στο Βερολίνο, που ζούσε πριν αναλάβει την κορυφαία θέση.

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια (συνεχόμενα) το Forbes της αποδίδει τον τίτλο της «πιο ισχυρής γυναίκας στον κόσμο».

 

Τέλος εποχής και επίσημα για την Άνγκελα Μέρκελ
AP

 

Με πληροφορίες του AP