Έρευνα: Τελικά, πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε; Όχι, τόσο όσο νομίζετε

Τελικά, πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε; Όχι, τόσο όσο νομίζετε Facebook Twitter
Φωτ: Helena Lopes on Unsplash
0

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αποζητούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αφήνοντας στην άκρη τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, και απολαμβάνοντας χόμπι ή στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα.

Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε;

Σύμφωνα με έρευνα σε Αμερικανούς, που δημοσίευσε το CNBC, δύο ως πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου είναι απαραίτητες για να είναι κανείς χαρούμενος. Οι λιγότερες από δύο ώρες μέσα στην ημέρα εγκυμονούν προβλήματα αλλά ενδιαφέρον είναι και τι συμβαίνει με όσους έχουν πάνω από πέντε ώρες μέσα στην ημέρα. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup σχεδόν οι μισοί Αμερικάνοι αισθάνονται ότι έχουν λιγότερο από δύο ώρες, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή συναισθηματική εξάντληση. Από την άλλη πλευρά, εάν κανείς έχει περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου, τότε αισθάνεται ότι είναι υπερβολικό, σαν να μην έχει σκοπό.

Να σημειωθεί ότι η αίσθηση του σκοπού μπορεί να εξασφαλίζεται και από τον εθελοντισμό ή ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού.

  • Ελεύθερος χρόνος και άθληση

Εδώ, προκύπτει το ερώτημα πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Η Κάσι Χολμς, ψυχολόγος και καθηγήτρια στη Σχολή Management του UCLA, που διεξήγαγε και την έρευνα, προτείνει τρεις τρόπους για να γεμίσετε τον χρόνο σας.

Ο πρώτος, όπως φαντάζεστε, είναι η άθληση. Περίπου 30 λεπτά την ημέρα ή μερικές ημέρες την εβδομάδα, βελτιώνουν την υγεία, τα επίπεδα ευτυχίας και την αυτοπεποίθηση.

  • Πράξεις καλοσύνης

Στη συνέχεια, συμβουλεύει να μοιράζεστε τον χρόνο σας με άλλους, κάνοντας πράξεις καλοσύνης.

Όπως εξηγεί, μπορείτε να βοηθήσετε έναν φίλο ή συνάδελφό σας να ολοκληρώσει μια εργασία, να μαγειρέψετε για ένα αγαπημένο πρόσωπο, να πάρετε λουλούδια σε κάποιον ή ακόνα να κάνετε ένα κοπλιμέντο.

  • Μαζέψτε εμπειρίες

Έρευνες δείχνουν ότι το να ανακαλέσετε ένα χαρούμενο συμβάν, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο περιορισμένοι. Επίσης, ενδέχεται να σας κάνει να φέρεστε σαν να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Η Χολμς προτείνει να βρίσκετε χρόνο μέσα στην εβδομάδα να πηγαίνετε με φίλους βόλτα στη φύση ή να προχωράτε στην επίτευξη κάποιου μικρού ή μεγάλου στόχου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ