Ταλιμπάν: Θα υπάρξουν συνέπειες αν οι ΗΠΑ δεν αποχωρήσουν έως τις 31η Αυγούστου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για «συνέπειες» αν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν την αποχώρησή τους Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ

Αυτό προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση».

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν απ' αυτή την ημερομηνία.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ αύριο, Τρίτη, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο.

«Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM