Ένα μαυροδέλφινο (pilot-whale)πέθανε στα ανοικτά της νότιας Ταϊλάνδης αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της χώρας.

 

To θαλάσσιο θηλαστικό έκανε εμετό πέντε σακούλες κατά τη διάρκεια της μάταιης προσπάθειας που κατέβαλαν αξιωματούχοι να το σώσουν σε ένα κανάλι στην επαρχία Σόγνκλα.

 

Οι σακούλες, που ζύγιζαν περίπου 8 κιλά, εμπόδιζαν το μαυροδέλφινο να τραφεί κανονικά, δήλωσε ένας βιολόγος. «Αν έχεις 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, πεθαίνεις», εξήγησε ο Τον Ταμρονγκναουσαβάτ.

 

To ζώο εντοπίστηκε σε άσχημη κατάσταση και χωρίς να είναι σε θέση να κολυμπήσει στο κανάλι Να Ταπ την προηγούμενη Δευτέρα.

 

Περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποίησαν βάρκες για να το βοηθήσουν να παραμείνει στην επιφάνεια και ύψωσαν ένα σκίαστρο για να το προστατεύσουν. Επί μία εβδομάδα προσπαθούσαν να το σώσουν, όμως τελικά πέθανε την Παρασκευή το απόγευμα.

 

Πρόσφατη έκθεση προειδοποίησε ότι η ποσότητα των πλαστικών στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό τους.

 

Στην Ταϊλάνδη η κατανάλωση πλαστικών σακουλών είναι μεγάλη, γεγονός που ώθησε τον προηγούμενο μήνα την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει ότι εξετάζει να επιβάλει φόρο στη χρήση τους.

 

Κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη εκατοντάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών σακουλών που καταλήγουν στη θάλασσα.