Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ

Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ Facebook Twitter
Independent
0

Μία από τις πιο παράξενες προϊστορικές ταφές που έχουν βρεθεί ποτέ έκαναν τους Βρετανούς αρχαιολόγους στο Γιορκσάιρ να απορούν και φέρνει στο προσκήνιο ξανά το μύθο των βρικολάκων.

Οι ανασκαφές κοντά στην πόλη του Πόκλινγκτον έφεραν στο φως ένα ζεύγος ταφικών μνημείων του 3πΧ αιώνα, που περιέχουν τους σκελετούς από δυνητικά ευκατάστατους ανθρώπους της εποχής. Τα ευρήματα ωστόσο παραξένεψαν τους αρχαιολόγους καθώς φανέρωναν περίεργες πρακτικές για το πέρασμα στον κάτω κόσμο, μεταξύ των οποίων κάποιες που θύμιζαν τρόπους εξουδετέρωσης βρικολάκων.


Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι το πρώτο άτομο - νεαρός πολεμιστής, μεταξύ 17 και 25 ετών, ίσως να είχε «σκοτωθεί» μία, δύο ή περισσότερες φορές.

Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ Facebook Twitter
Independent


Ενδελεχής εξέταση του σκελετού δείχνει ότι πιθανά, μετά το θάνατό του, το σώμα του δέχθηκε εννέα καρφιά (πέντε μεταλλικά και τέσσερα κοκάλινα). Επίσης, είχε δεχτεί ένα δυνητικά θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι το οποίο πιθανολογείται ότι έγινε με κάποιο ξύλινο μπαστούνι ή παρόμοιο αντικείμενο. Το γιατί δέχθηκε τέτοια επίθεση παραμένει άγνωστο.


Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας αξιοσέβαστος πολεμιστής, πέθανε από φυσικά αίτια και όχι κατά τη διάρκεια της μάχης. Ίσως γι αυτό να είχε γίνει και η αποσυναρμολόγηση της ασπίδας του. Το τελετουργικό «διάτρησης» του σώματός του ίσως του έδινε το προνόμιο να πεθάνει τελικά ως πολεμιστής.

Μια δεύτερη θεωρία μπορεί να είναι ότι προκάλεσε φόβο μετά θάνατον. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν αρχαιολογικές και λαογραφικές αποδείξεις που μιλάνε για μία παράδοση νεκρών που προκαλούν φόβο όπως βρικόλακες ή παρόμοια όντα.  Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που καρφώνονται από μυτερά αντικείμενα προκειμένου να «εξουδετερωθούν».


Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου πολεμιστή το μυστήριο είναι ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την «εξουδετέρωση» δεν αφαιρέθηκαν από το σώμα του ποτέ.


Μία τρίτη θεωρία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο άτομο τοποθετήθηκε ζωντανό μέσα στον τάφο και ουσιαστικά δολοφονήθηκε μέσω ενός τελετουργικού. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα τέτοιων θανάτων στην εποχή του μετάλλου. Το χτύπημα δε στο κεφάλι ίσως και να επιβεβαιώνει ο γεγονός ότι ήταν ζωντανός.

Η περίπτωση των ευρημάτων του Πόκλινγκτον δεν είναι η πρώτη που ανακαλύπτεται στην Βρετανία αλλά σίγουρα αποτελούν μία από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκαφές που έχουν δει το φως. Παρ' όλα αυτά, μόνο λεπτομερής αναλυτική έρευνα θα δώσει την πιθανή απάντηση σε αυτό το πραγματικά παράξενο τελετουργικό.

Με πληροφορίες από τον  Ιndependent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ