Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ

Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ Facebook Twitter
Independent
0

Μία από τις πιο παράξενες προϊστορικές ταφές που έχουν βρεθεί ποτέ έκαναν τους Βρετανούς αρχαιολόγους στο Γιορκσάιρ να απορούν και φέρνει στο προσκήνιο ξανά το μύθο των βρικολάκων.

Οι ανασκαφές κοντά στην πόλη του Πόκλινγκτον έφεραν στο φως ένα ζεύγος ταφικών μνημείων του 3πΧ αιώνα, που περιέχουν τους σκελετούς από δυνητικά ευκατάστατους ανθρώπους της εποχής. Τα ευρήματα ωστόσο παραξένεψαν τους αρχαιολόγους καθώς φανέρωναν περίεργες πρακτικές για το πέρασμα στον κάτω κόσμο, μεταξύ των οποίων κάποιες που θύμιζαν τρόπους εξουδετέρωσης βρικολάκων.


Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι το πρώτο άτομο - νεαρός πολεμιστής, μεταξύ 17 και 25 ετών, ίσως να είχε «σκοτωθεί» μία, δύο ή περισσότερες φορές.

Τα μυστήρια των βρικολάκων στις τελετουργικές ταφές του Γιορκσάιρ Facebook Twitter
Independent


Ενδελεχής εξέταση του σκελετού δείχνει ότι πιθανά, μετά το θάνατό του, το σώμα του δέχθηκε εννέα καρφιά (πέντε μεταλλικά και τέσσερα κοκάλινα). Επίσης, είχε δεχτεί ένα δυνητικά θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι το οποίο πιθανολογείται ότι έγινε με κάποιο ξύλινο μπαστούνι ή παρόμοιο αντικείμενο. Το γιατί δέχθηκε τέτοια επίθεση παραμένει άγνωστο.


Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας αξιοσέβαστος πολεμιστής, πέθανε από φυσικά αίτια και όχι κατά τη διάρκεια της μάχης. Ίσως γι αυτό να είχε γίνει και η αποσυναρμολόγηση της ασπίδας του. Το τελετουργικό «διάτρησης» του σώματός του ίσως του έδινε το προνόμιο να πεθάνει τελικά ως πολεμιστής.

Μια δεύτερη θεωρία μπορεί να είναι ότι προκάλεσε φόβο μετά θάνατον. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν αρχαιολογικές και λαογραφικές αποδείξεις που μιλάνε για μία παράδοση νεκρών που προκαλούν φόβο όπως βρικόλακες ή παρόμοια όντα.  Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που καρφώνονται από μυτερά αντικείμενα προκειμένου να «εξουδετερωθούν».


Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου πολεμιστή το μυστήριο είναι ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την «εξουδετέρωση» δεν αφαιρέθηκαν από το σώμα του ποτέ.


Μία τρίτη θεωρία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο άτομο τοποθετήθηκε ζωντανό μέσα στον τάφο και ουσιαστικά δολοφονήθηκε μέσω ενός τελετουργικού. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα τέτοιων θανάτων στην εποχή του μετάλλου. Το χτύπημα δε στο κεφάλι ίσως και να επιβεβαιώνει ο γεγονός ότι ήταν ζωντανός.

Η περίπτωση των ευρημάτων του Πόκλινγκτον δεν είναι η πρώτη που ανακαλύπτεται στην Βρετανία αλλά σίγουρα αποτελούν μία από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκαφές που έχουν δει το φως. Παρ' όλα αυτά, μόνο λεπτομερής αναλυτική έρευνα θα δώσει την πιθανή απάντηση σε αυτό το πραγματικά παράξενο τελετουργικό.

Με πληροφορίες από τον  Ιndependent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM