Τα άγρια εγκλήματα πολέμου στη Συρία - Η φρίκη που κατεγράφη σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα

Τα άγρια εγκλήματα πολέμου στη Συρία - Η φρίκη που κατεγράφη σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα Facebook Twitter
H Κούρδισσα μαχήτρια Cicek Kobane περιτριγυρισμενη από μαχητές που την καθυβρίζουν καιθ απειλούν να την αποκεφαλίσουν
2

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και μάχονται κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, με βιαιοπραγίες καταγεγραμμένες σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα.

Τα βίντεο κυκλοφορούν στα social media εδώ και εβδομάδες και η ακραία αγριότητα που δείχνουν έχει προκαλέσει οργή. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις ενέργειες των συμμάχων της, ενώ η Τουρκία έχει υποσχεθεί να διερευνήσει το υλικό.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, άνδρες με γενειάδες φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Κάποιος καταγράφει τη σκηνή και λέει: «Είμαστε μουτζαχεντίν [ιεροί πολεμιστές] από το τάγμα του Faylaq Al-Majd. Στο βάθος είναι στοιβαγμένα πτώματα Κούρδων μαχητών. Σε ένα άλλο ομάδα ανδρών ποδοπατά το αιμόφυρτο σώμα μιας γυναίκας και κάποιος την αποκαλεί πόρνη. Το φρικτό υλικό είναι παρόμοιο με εκείνο που κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει οι μαχητές του ISIS. Ωστόσο, οι άντρες σε αυτό το βίντεο φέρονται να είναι μαχητές στη συμμαχία ανταρτών του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, ενός στρατού εκπαιδευμένου, εξοπλισμένου και πληρωμένου από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Το βίντεο γυρίστηκε στις 21 Οκτωβρίου στη βόρεια Συρία. Η νεκρή γυναίκα είναι η Amara Renas, μέλος μιας μονάδας Κούρδων μαχητών που αποτελείται από γυναίκες και ονομάζεται YPJ. Οι μαχήτριες τους YPJ είναι μια δύναμη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νίκη του ISIS στη Συρία. Η Αmara δολοφονήθηκε στις πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και στο βίντεο πιστεύεται πως είναι το πτώμα της που οι άνδρες ποδοπατούν και κλωτσούν.

Μέρες μετά τις επιθέσεις της Τουρκίας, πολυάριθμα βίντεο που τραβήχτηκαν από μαχητές υπέρ της Τουρκίας εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα από αυτά ένας μαχητής φωνάζει στα αραβικά: «Έχουμε έρθει να  αποκεφαλίσουμε απίστους και αποστάτες!». Σε ένα άλλο βίντεο, ένας μασκοφόρος σέρνει μια τρομοκρατημένη γυναίκα, την αποκαλεί «γουρούνι» και φωνάζει σε άλλους να την πάρουν για αποκεφαλισμό. Η αιχμάλωτη γυναίκα είναι η Cicek Kobane, μέλος των YPJ. Το βίντεο προκάλεσε οργή και λίγες μέρες μετά, η τουρκική κρατική τηλεόραση έδειξε την Cicek Kobane σε νοσοκομείο στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μερικές από τις ενέργειες σε αυτά τα βίντεο, αποτελούν πιθανώς εγκλήματα πολέμου. Δηλώνουν ότι έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από τους αντάρτες. Ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα διερευνήσει τυχόν ύποπτα εγκλήματα πολέμου. Αλλά, πολλοί Κούρδοι ακτιβιστές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση ή το στρατό.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας που στηρίζουν, διαπράττουν συστηματικά εγκλήματα πολέμου και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγκρουσή τους με το PKK» λέει ο Kamran Matin, Ανώτερος Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Την περασμένη δεκαετία, βίντεο που κινηματογραφήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας καταγράφουν τη δολοφονία Κούρδων αντιφρονούντων στην Τουρκία. Πολλά από αυτά τα βίντεο περιλαμβάνουν βία και εκτελέσεις.

Κούρδοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι δεν καταδικάζουν την Τουρκία και πως η τιμωρία της είναι μη αποτελεσματική. «Η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ, των οικονομικών δεσμών και του φόβου της αντίδρασης εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στη Γερμανία», λέει ο Kamran Matin. «Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ένας νέος παράγοντας περιόρισε την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Οι πρόσφυγες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί επανειλημμένα την Ευρώπη πως θα στείλει εκατομμύρια στις χώρες της και αυτό είναι κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να αποφύγουν, ανεξάρτητα από το κόστος».

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ