Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το κείμενο συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το κείμενο συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λόγω του μεταναστευτικού και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί. 

Χθες, Πέμπτη, τα θέματα της Συνόδου Κορυφής προχωρούσαν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ίσως οι ηγέτες δεν θα χρειαζόταν να συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες, επειδή δεν θα είχε μείνει τίποτα άλλο να συζητήσουν, γράφει το Politico. Τότε, παρενέβη ο Βίκτορ Όρμπαν

Η προσέγγισή μας στο μεταναστευτικό είναι απαράδεκτη είπε Ούγγρος πρωθυπουργός. Ο Πολωνός ομόλογός του, Ματέους Μοραβιέτσκι συμφώνησε. Και τόνισαν ότι δεν θα προχωρήσει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους. 

Στο τέλος, πέρασε το δικό τους, κατά κάποιο τρόπο. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαπραγματεύτηκαν με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τελικά, όλοι απλά εγκατέλειψαν. Λίγο μετά τη 01:00 οι Ευρωπαίοι ηγέτες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και αποφάσισαν να δοκιμάσουν ξανά το πρωί της Παρασκευής. 

Αυτό ήταν ακριβώς ό,τι προσπαθούσαν να αποφύγουν. Άλλη μια «ανταρσία» για το μεταναστευτικό, γράφει το Politico. Η παρέμβαση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας την τελευταία στιγμή ήταν μια αντίδραση στη συμφωνία του προηγούμενου μήνα, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη. 

Παρότι «κόλλησε» το κείμενο των συμπερασμάτων, αυτό δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τη συμφωνία, σημειώνει το Politico. Αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και σίγουρα το έκαναν. 

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολες και πολύπλοκες συζητήσεις 

Οι συζητήσεις ήταν «δύσκολες» και «πολύπλοκες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, πρότεινε στους ηγέτες να συζητήσουν ξανά το θέμα στην επόμενη Σύνοδο. Ο Βέλγος ομόλογός του υποστήριξε ότι πρέπει να είναι πάντα στην ατζέντα, σύμφωνα με πηγές του Politico. 

Άλλοι επεσήμαναν την αύξηση των επιθέσεων κατά των μεταναστών στις χώρες τους, όπως και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, που τροφοδοτείται από ένα αίσθημα ξενοφοβίας. 

Το μεταναστευτικό αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα για την ΕΕ. Από τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η Ένωση προσπαθούσε- δίχως αποτέλεσμα- να αναθεωρήσει τη διαδικασία υποδοχής και μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο. Τον Μάιο, έπειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, οι χώρες μέλη έφτασαν σε συμφωνία και για τα δύο θέματα. Αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει ένα σύστημα που δίνει στις χώρες της ΕΕ την επιλογή είτε να αποδεχθούν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών κάθε χρόνο, είτε να πληρώσουν. 

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι κατά των υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα συνεργαστούν. Στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασαν οργή γιατί η συμφωνία υιοθετήθηκε με πλειοψηφία. Πίεσαν για να υιοθετηθεί ένα κείμενο συμπερασμάτων που θα δεσμεύεται ότι οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό θα λαμβάνονται μόνο με ομοφωνία. 

«Η συμφωνία για τη μετανάστευση ισχύει», είπε ο Μαρκ Ρούτε αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής. «Το ζήτημα σήμερα δεν ήταν η συμφωνία, αλλά το γεγονός ότι στην Ουγγαρία και την Πολωνία δεν αρέσει ο τρόπος που αποφασίστηκε αυτή η συμφωνία», συμπλήρωσε. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Το μήνυμα προς τους ερευνητές στην Ανταρκτική που γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Το μήνυμα προς τους ερευνητές στην Ανταρκτική που γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο

Με αφορμή την 70ή επέτειο της μετάδοσης της γιορτής του χειμερινού ηλιοστασίου της Ανταρκτικής από το BBC, στέλνοντας εμψυχωτικά μηνύματα σε απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς, ο βασιλιάς Κάρολος επαίνεσε το έργο των επιστημόνων που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή
LIFO NEWSROOM
Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Διεθνή / Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας μείωσε τα όρια επενδύσεων και κατάργησε τις γλωσσικές απαιτήσεις, προσελκύοντας Αμερικανούς επενδυτές εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας
LIFO NEWSROOM
«Κατέβασαν τα πάντα»: Η OpenAI «έσβησε» τον Jony Ive μετά από νομική διαμάχη

Διεθνή / «Κατέβασαν τα πάντα»: Η OpenAI «έσβησε» τον Jony Ive μετά από νομική διαμάχη

Η δημιουργός του ChatGPT αναγκάστηκε να αφαιρέσει υλικό που σχετιζόταν με τη συμφωνία ύψους 6,4 δισ. δολαρίων με την startup io, μετά από καταγγελία της ανταγωνίστριας iyO που κατασκευάζει «έξυπνα» ακουστικά
LIFO NEWSROOM
«Η Τεχεράνη δεν θα ξεχάσει»: Οι απειλές του Ιράν κρατά τις παγκόσμιες δυνάμεις σε επιφυλακή

Διεθνή / «Η Τεχεράνη δεν θα ξεχάσει»: Οι απειλές του Ιράν κρατά τις παγκόσμιες δυνάμεις σε επιφυλακή

Ανησυχία για τα αντίποινα που θα επιλέξει το Ιράν, την επίδραση στις τιμές του πετρελαίου και το αν θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ - Ανησυχία στην παγκόσμια ναυτιλία - Απομονώνεται το Ιράν από τους συμμάχους
LIFO NEWSROOM