Σύνοδος Κορυφής: Οι συνομιλίες Μπάιντεν- Πούτιν θυμίζουν την πρώτη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ στη Γενεύη το 1985

Σύνοδος Κορυφής: Η συνάντηση στη Γενεύη θυμίζει την πρώτη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ του 1985 Facebook Twitter
Getty Images
0

Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνουν στο νου έντονες αναμνήσεις από την Σύνοδο της Γενεύης του 1985.

Τότε οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο καιρός τον Νοέμβριο εκείνον στην ελβετική πόλη μπορεί να ήταν ψυχρός, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα ξεκίνησαν τότε να αναθερμαίνονται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και ο σοβιετικός ηγέτης συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος.

Σήμερα, περίπου 36 χρόνια μετά, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συνομίλησαν με πολύ λιγότερες προσδοκίες στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης.

Πίσω στο 1985, "η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή...Είχαν αμφότεροι από κάτι για να σαγηνεύσουν την άλλη πλευρά", θυμάται ο πρώην ανταποκριτής του AFP Ντιντιέ Λαπεϊρονί, ο οποίος είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

"Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή", προσθέτει. Κι όμως της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί κάτι, που θα μπορούσε να έχει ερμηνευτεί ως κακός οιωνός.

Λίγο πριν ο πρόεδρος Ρέιγκαν φθάσει σε έναν από τους χώρους διεξαγωγής της συνόδου, ένας Ελβετός στρατιώτης που βρισκόταν στην τιμητική φρουρά, καταπονημένος από το τσουχτερό κρύο, λιποθύμησε.

Έξι χρόνια πριν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Σύνοδος της Γενεύης του 1985 είχε επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η τριήμερη εκείνη σύνοδος είχε καλυφθεί από 3.500 δημοσιογράφους.

Ο Νικολά Μπουρζί, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Γενεύης για να καλύψει την άφιξη του Ρέιγκαν για λογαριασμό του AFP, θυμάται ότι υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση "χαράς".

"Υπήρχε μια αίσθηση χαλαρότητας", θυμάται ο ίδιος.

Κουβέντα δίπλα στο τζάκι

Μια από τις αξέχαστες φωτογραφίες από τη Σύνοδο ήταν εκείνη με τους δύο ισχυρότερους άνδρες στον πλανήτη να κάθονται στην πολυθρόνα τους, δίπλα στο τζάκι και να χαμογελούν ο ένας στον άλλον, σαν να έβλεπε κάποιος δύο παλιούς φίλους να συζητούν.

Εξίσου καλή ήταν η διάθεση και των συζύγων τους, της Ραΐσα Γκορμπατσόβα και της Νάνσι Ρέιγκαν, οι οποίες συζήτησαν πίνοντας τσάι έχοντας απέναντί τους τούς φωτογράφους.

Η Μαρί-Νοέλ Μπλεσίζ, η οποία είχε αναλάβει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των συζύγων για το AFP, θυμάται ότι είχε δει την Γκορμπατσόβα να επισκέπτεται την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για να "χαιρετήσει το προσωπικό στον ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτή με έντονα χειροκροτήματα".

Μια άλλη ένδειξη ότι έλιωνε ο πάγος ήταν η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Γκορμπατσόφ και τον Ρέιγκαν, η οποία διήρκεσε επτά δευτερόλεπτα.

Η ιστορική στιγμή έλαβε χώρα μπροστά από την έπαυλη Villa Fleur d'Eau του 19ου αιώνα στην Λίμνη της Γενεύης. Σήμερα η έπαυλη αυτή πωλείται.

Η χειραψία έγινε μπροστά στα μάτια φωτογράφων και δημοσιογράφων, οι οποίοι περίμεναν στον κήπο μέσα σε δριμύ ψύχος.

Καθώς οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει την μεγάλη έπαυλη για την πρώτη ημέρα της συνόδου, ο Ρέιγκαν είχε φθάσει πρώτος εκεί για να υποδεχτεί τον Γκορμπατσόφ, "δείχνοντας πολύ ευδιάθετος", λέει ο Κλοντ Σματζά, ένας πρώην υποδιευθυντής του ελβετικού τηλεοπτικού δικτύου TSR, ο οποίος ήταν παρών.

"Αμέσως έβλεπες την πολύ αμερικανική, πολύ καλιφορνέζικη πλευρά του Ρέιγκαν να σφίγγει το χέρι του Γκορμπατσόφ και να βάζει το άλλο χέρι του στον ώμο του σοβιετικού ηγέτη για να τον οδηγήσει μέσα στον χώρο και υπήρχε ανταλλαγή χαμόγελων. Οι δυο τους ήθελαν να δείξουν ότι ένιωθαν πολύ άνετα", θυμάται ο δημοσιογράφος.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM