Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα Facebook Twitter
0

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών 4» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν δυσκολότερες από το αναμενόμενο, όπως σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», έλεγε μεταξύ άλλων ο Κόντε.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ. Το βράδυ του Σαββάτου, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Το Reuters μετέδωσε χθες πως οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες: «Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. [...] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας».

Ένα από τα πιο σοβαρά σημεία διαφωνίας στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν εξ αρχής η κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και ο επιμερισμός του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα με βάση τους δείκτες ανεργίας ή την ύφεση του ΑΕΠ.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκουν απέναντί στις διεκδικήσεις τους την αδιάλλακτη στάση βόρειων, πλουσιότερων χωρών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε το Σάββατο μία νέα συμβιβαστική πρόταση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο Μισέλ πρότεινε μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, και αύξηση του ύψους των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και συζήτησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θέματα στα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM