Συνελήφθη ο αντιφρονών Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί

Συνελήφθη ο αντιφρονών Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ο αντιφρονών κινηματογραφιστής Τζαφάρ Παναχί, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2015, συνελήφθη σήμερα στο Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Παναχί, 62 ετών, είναι ένας από τους πιο βραβευμένους Ιρανούς κινηματογραφιστές: έχει λάβει το βραβείο σεναρίου στις Κάννες στο 2018 για τα "Τρία πρόσωπα", τρία χρόνια μετά τη Χρυσή Άρκτο για το "Ταξί στην Τεχεράνη".

Αντιφρονών καλλιτέχνης, καταδικάστηκε το 2010 σε φυλάκιση έξι χρόνων και 20ετή απαγόρευση να σκηνοθετεί ή να γράφει ταινίες, να ταξιδεύει ή να μιλάει στα ΜΜΕ, με την κατηγορία της "προπαγάνδας κατά του καθεστώτος" επειδή υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας του 2009 κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Συνέχισε ωστόσο να ζει και να εργάζεται στο Ιράν.

"Ο Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη σήμερα (Δευτέρα) κατά την άφιξή του στην εισαγγελία της Τεχεράνης προκειμένου να παρακολουθήσει την υπόθεση ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ", ο οποίος κρατείται από την Παρασκευή, ανέφερε το Mehr.

Ο Ρασουλόφ και ο συνάδελφός του Μοσταφά Αλεαμάντ συνελήφθησαν από τις αρχές για "διατάραξη της δημόσιας τάξης". Κατηγορήθηκαν ότι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου που προκάλεσε 43 θανάτους τον Μάιο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

"Εξακολουθούν να μην υπάρχουν πληροφορίες για τους λόγους της σύλληψης του Παναχί, τη σχέση του με την υπόθεση του Ρασουλόφ ή με άλλα πρόσωπα που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα", διευκρίνισε το Mehr.

Οι επικεφαλής της Μπερλινάλε Μαριέτε Ρίσενμπεεκ και Κάρλο Σατριάν αξίώσαν  από τις ιρανικές αρχές την άμεση απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη. 

Τελευταία οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις μεταξύ των οποίων του Μοσταφά Τατζαντέχ, μορφής του μεταρρυθμιστικού κινήματος, που συνελήφθη την Παρασκευή και κατηγορείται για "δραστηριότητες κατά της ασφάλειας του κράτους".

Με επικεφαλής τον Ρασουλόφ, μια ομάδα Ιρανών κινηματογραφιστών μεταξύ των οποίων ο Παναχί δημοσίευσε στα τέλη Μαΐου μια ανοικτή επιστολή που καλούσε τις δυνάμεις ασφαλείας να "καταθέσουν τα όπλα" απέναντι στην οργή κατά "της διαφθοράς" και "της ανικανότητας" των υπευθύνων για την κατάρρευση του κτιρίου.

Οι διοργανωτές του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου (Μπερλινάλε), που απένειμε στον Ρασουλόφ την ανώτατη τιμητική διάκριση το 2020, διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της σύλληψης του κινηματογραφιστή και του Αλεαμάντ, ζητώντας την απελευθέρωση των δύο καλλιτεχνών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM