Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Έως 60 δολάρια το βαρέλι

Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Έως 60 δολάρια το βαρέλι Facebook Twitter
0

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά να θέσουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα έχει ως ανώτατο όριο τιμής τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.  

Η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει, τουλάχιστον με την ίδια ένταση, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών πέρασαν αρκετές μέρες διαπραγματευόμενοι σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κυμαινόταν το πλαφόν. 

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής υιοθέτησαν μια σκληρή στάση και πίεσαν για ένα ισχυρό πλαφόν ακόμα και στα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Από την άλλη η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, των οποίων οι εγχώριες ναυτιλιακές βιομηχανίες παίζουν βασικό ρόλο στη διεθνή μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, ζήτησαν ανώτατο όριο 70 δολαρίων, όπως δήλωσαν στο Euronews διπλωμάτες με γνώση της κατάστασης.

Οι διαπραγματευτές προσπάθησαν να βρουν μια μέση λύση μεταξύ των δύο πλευρών, με τον πρώτο συμβιβασμό στα 65 δολάρια ανά βαρέλι και έναν δεύτερο στα 62 δολάρια. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην επιβολή, τη διαφάνεια και μια πιθανή νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ.

Την Πέμπτη υπήρξε συμβιβασμός για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με διπλωμάτες, μετά από νέα προσφορά της Κομισιόν που ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της G7.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ