Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια- Η απάντηση της Άγκυρας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια- Η απάντηση της Άγκυρας Facebook Twitter
EPA
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και ζήτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Την Πέμπτη άνοιξε το σημείο διέλευσης προς την παραλία των Βαρωσίων, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, κίνηση που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ενώ η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια και ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται από προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν συμφωνούν με αυτά τα κείμενα».

Τονίζοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των ψηφισμάτων του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε «τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο, με αίσθημα επείγοντος, μετά την εκλογική διαδικασία στην κοινότητα των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για μία βιώσιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, η οποία θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη στην πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ να γίνει συνάντηση, όπως έχει συμφωνηθεί, ανάμεσα στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η απάντηση της Άγκυρας

Η Άγκυρα απάντησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε αυτή, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η απόφαση για τα Βαρώσια «δεν δημιουργεί αδικία στην περιοχή που άνοιξε για επισκέψεις», ενώ συμπληρώνει ότι το καθεστώς της περιοχής «δεν έχει αλλάξει». «Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι η απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί, όχι την παραπλανητική προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και να εξετάσει τις εξελίξεις χωρίς την όποια προκατάληψη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η υπεράσπιση της διατήρησης του status quo δεν θα ωφελήσει τους δύο λαούς που είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, ούτε θα βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM