Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια- Η απάντηση της Άγκυρας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια- Η απάντηση της Άγκυρας Facebook Twitter
EPA
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και ζήτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Την Πέμπτη άνοιξε το σημείο διέλευσης προς την παραλία των Βαρωσίων, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, κίνηση που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ενώ η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια και ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται από προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν συμφωνούν με αυτά τα κείμενα».

Τονίζοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των ψηφισμάτων του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε «τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο, με αίσθημα επείγοντος, μετά την εκλογική διαδικασία στην κοινότητα των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για μία βιώσιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, η οποία θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη στην πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ να γίνει συνάντηση, όπως έχει συμφωνηθεί, ανάμεσα στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η απάντηση της Άγκυρας

Η Άγκυρα απάντησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε αυτή, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η απόφαση για τα Βαρώσια «δεν δημιουργεί αδικία στην περιοχή που άνοιξε για επισκέψεις», ενώ συμπληρώνει ότι το καθεστώς της περιοχής «δεν έχει αλλάξει». «Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι η απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί, όχι την παραπλανητική προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και να εξετάσει τις εξελίξεις χωρίς την όποια προκατάληψη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η υπεράσπιση της διατήρησης του status quo δεν θα ωφελήσει τους δύο λαούς που είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, ούτε θα βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ