Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Σε μια σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις και αναρτήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του προκάλεσαν σύγχυση τη Δευτέρα για το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με εμπορικούς εταίρους και εντεινόμενης πίεσης στις διεθνείς αγορές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Τραμπ ανέφερε ότι από σήμερα Δευτέρα η κυβέρνησή του ξεκινά να αποστέλλει επιστολές σε εμπορικούς εταίρους με τους νέους δασμολογικούς συντελεστές: «Μπορεί να είναι 12, ίσως 15 [επιστολές]», είπε. «Έχουμε ήδη κάνει και κάποιες συμφωνίες, οπότε θα υπάρξει ένας συνδυασμός επιστολών και συμφωνιών».

Όταν ρωτήθηκε αν οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα, όπως όριζε η προηγούμενη προθεσμία της 9ης Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου, όπως διακινούνταν από άλλα κυβερνητικά στελέχη, η απάντησή του ήταν ασυντόνιστη: «Θα είναι δασμοί, οι δασμοί, οι δασμοί θα είναι, οι δασμοί… Νομίζω μέχρι τις 9 Ιουλίου θα έχουμε τελειώσει με τις περισσότερες χώρες. Είτε με γράμμα, είτε με συμφωνία».

Αντιλαμβανόμενος τη σύγχυση, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ παρενέβη για να διευκρινίσει: «Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Ο πρόεδρος απλώς καθορίζει τώρα τα ποσοστά και τις συμφωνίες».

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί παράταση τριών επιπλέον εβδομάδων πέρα από την αρχική αναστολή των δασμών, η οποία όριζε την έναρξη εφαρμογής στις 9 Ιουλίου. Όμως, η έλλειψη σαφούς σχεδίου και ο πολλαπλασιασμός ερμηνειών από κυβερνητικά στελέχη δημιουργούν νέο κύμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

Επιστολές, δασμοί και απειλές για τις χώρες των BRICS

Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ επανέλαβε: «Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποστέλλουν ΤΑΡΙΦΕΣ – επιστολές ή/και συμφωνίες – από τις 12 μ.μ. (ώρα Ουάσινγκτον)». Σε ξεχωριστή ανάρτηση τόνισε ότι «οποιαδήποτε χώρα ταυτίζεται με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρύνεται με επιπλέον δασμό 10%, χωρίς εξαιρέσεις.».

Η αναφορά στον αναπτυσσόμενο συνασπισμό των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ήρθε λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση των ηγετών του μπλοκ από τη Βραζιλία, όπου εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο μονομερών δασμολογικών πρακτικών» και προειδοποίησαν για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο CNN πως η Ουάσινγκτον προετοιμάζει επιστολές και προς 100 χώρες με τις οποίες δεν έχει σημαντικό εμπορικό όγκο: «Ο πρόεδρος θα στείλει μηνύματα λέγοντας: αν δεν κινηθείτε, από 1η Αυγούστου επιστρέφετε στο επίπεδο δασμών της 2ας Απριλίου. Νομίζω ότι θα δούμε πολλές συμφωνίες πολύ σύντομα».

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος αναμένει εξελίξεις με την Ε.Ε., η οποία, σύμφωνα με τον Μπέσεντ, «έχει σημειώσει καλή πρόοδο» στις συνομιλίες της με τις ΗΠΑ.

Δασμοί Τραμπ: Πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω αβεβαιότητας

Το κλίμα ασάφειας και ανασφάλειας αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές της Ασίας, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα:

  • Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,3%
  • Οι μετοχές στη Νότια Κορέα σημείωσαν πτώση 0,7%
  • Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) έχασε 0,1%

Ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για κάποιες χώρες:
«Υπάρχουν προθεσμίες, αλλά και περιπτώσεις που είναι κοντά σε συμφωνία. Ίσως κάποια πράγματα μετακινηθούν πέρα από την προθεσμία. Ο πρόεδρος θα αποφασίσει».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM