Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές ΝΑΤΟ- Ρωσίας

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές ΝΑΤΟ- Ρωσίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι διαφορές ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα «δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου της Συμμαχίας με τη Ρωσία, στις Βρυξέλλες. 

«Η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι' αυτό είναι σημαντική», δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας. Έπειτα από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ και η Μόσχα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί εντός και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Επιπλέον, η Συμμαχία καλεί τη Μόσχα να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς Συμμάχους του, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει το δικό του δρόμο. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

«Τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι η Συμμαχία θέλει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις. 

Επίσης, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία, με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.

«Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος», τόνισε ο Στόλντεμπεργκ. Αύριο θα γίνουν συζητήσεις στη Βιέννη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη. Οι συνομιλίες με τη Ρωσία, υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, είναι «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί, για το συμφέρον της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ