Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στο στόχαστρο του Μπολσονάρου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
0

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, θύμα βασανιστηρίων κατά την δικτατορία Πινοσέτ και σημερινή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ έγινε σήμερα ο τελευταίος στόχος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου την κατηγόρησε για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Με δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της αστυνομικής βίας στις Πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο «εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης για νομιμοποίηση εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία λογοδοσίας».

Η Μπατσελέτ, που είχε βασανισθεί υπό το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοσέτ και διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί «να εδραιώσει μια ατιμωρησία και να ενισχύσει το μήνυμα ότι οι κρατικοί εκπρόσωποι είναι υπεράνω του νόμου και αποτελεσματικά σε θέση να σκοτώνουν χωρίς να λογοδοτούν».

Επιπροσθέτως επέκρινε «μια συρρίκνωση του πολιτικού και δημοκρατικού χώρου» τους πρόσφατους μήνες στην Βραζιλία και τις επιθέσεις ενάντια σε κοινότητες αυτοχθόνων εν μέσω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Αντιδρώντας, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε την επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της παγκόσμιας αντίδρασης και κατακραυγής για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.

«Η Μπατσελέτ...ακολουθεί τη γραμμή Μακρόν στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις και στη βραζιλιάνικη κυριαρχία», έγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε ανάρτηση στο facebook. «Επιτίθεται στη Βραζιλία με την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εγκληματιών), επιτίθεται στην θαρραλέα μας...αστυνομία».

Όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μπολσονάρο επιτέθηκε προσωπικά στην Μπατσελέτ, ο πατέρας της οποίας, πτέραρχος της χιλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεινε πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ το 1973 και πέθανε στην φυλακή.

«(Η Μπατσελέτ) ξεχνά ότι ο μόνος λόγος που η χώρα της δεν είναι σαν την Κούβα είναι χάρη σε εκείνους που είχαν το κουράγιο να βάλουν ένα τέλος στην Αριστερά το 1973», συνέχισε η ανάρτηση του Μπολσονάρο. «Ανάμεσα σε αυτούς τους κομμουνιστές ήταν...ο πατέρας της».

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 1.075 ανθρώπους, περισσότερους από πέντε ανθρώπους την μέρα, μια αύξηση 20% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου και πορεύεται να καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των θανάτων από το 2003, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος εκλέχθηκε με τη δέσμευση να μην δείξει έλεος σε εγκληματίες έπειτα από μια ιλιγγιώδη αύξηση της βίας στη Βραζιλία. Επαινεί τη βία των αστυνομικών δυνάμεων που παραμένουν ο κύριος πυλώνας των υποστηρικτών του.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες πριν την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Μπολσονάρο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με παγκόσμιους ηγέτες που ανησυχούν για τις πολιτικές του για τον Αμαζόνιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό θρίλερ: Πώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε στόχος έρευνας σε Ελβετία νήσο του Τζέρσεϊ

Διεθνή / Δικαστικό θρίλερ: Πώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε στόχος έρευνας σε Ελβετία νήσο του Τζέρσεϊ

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά: οι αρχές του Τζέρσεϊ ερευνούν τα δισεκατομμύρια της Sibneft και τις offshore συναλλαγές του Ρώσου ολιγάρχη
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM