No.1

Στο «εδώλιο» η Credit Suisse για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε δίκη Βούλγαρων ναρκεμπόρων

Στο «εδώλιο» η Credit Suisse για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε δίκη Βούλγαρων ναρκεμπόρων Facebook Twitter
0

Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα η Credit Suisse που κατηγορείται πως επέτρεψε σε βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης το ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ


Σύμφωνα με τους Ελβετούς εισαγγελείς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και ένας από τους πρώην αξιωματούχους της δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της απόκρυψης εσόδων και των παράνομων συναλλαγών μεταξύ 2004 και 2008. 


«Η Credit Suisse απορρίπτει απερίφραστα ως αβάσιμες τις κατηγορίες για το ζήτημα αυτό υστεροφημίας και είναι πεπεισμένη πως ο πρώην υπάλληλός της είναι αθώος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Reuters η τράπεζα. 


Στην πρώτη ποινική δίκη μιας μεγάλης τράπεζας στην Ελβετία, η εισαγγελία ζητά από τον όμιλο να αποδώσει περί τα 42,4 εκατ. ελβετικά φράγκα ως αποζημίωση. 

Η υπόθεση έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον πολιτών και μέσων ενημέρωσης στη χώρα καθώς εκλαμβάνεται από πολλούς ως τεστ για ενδεχομένως σκληρότερη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στον τραπεζικό τομέα. 


Το κατηγορητήριο, άνω των 500 σελίδων, επικεντρώνεται στις σχέσεις της τράπεζας και του πρώην υπαλλήλου της με τον πρώην Βούλγαρο παλαιστή Έβελιν Μπάνεφ και συνεργούς του, εκ των οποίων δύο κατηγορούνται για την υπόθεση. Ένα δεύτερο κατηγορητήριο αφορά τον πρώην διευθυντή σχέσεων για διευκόλυνση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην υπάλληλος της τράπεζας έφερε τουλάχιστον ένα Βούλγαρο πελάτη που ήταν συνεργάτης του Μπάνεφ, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου το 2004. Ο πελάτης που αργότερα πυροβολήθηκε θανάσιμα καθώς έβγαινε με τη σύζυγό του από εστιατόριο της Σόφιας, το 2005, είχε αρχίσει να τοποθετεί βαλίτσες γεμάτες με μετρητά σε χρηματοκιβώτιο της Credit Suisse. 


Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η συμμορία χρησιμοποιούσε το λεγόμενο «smurfing» -όπου ένα μεγάλο ποσό «σπάει» σε μικρότερα ώστε να μην ανιχνεύεται από τα συστήματα παράνομων δραστηριοτήτων- για να ξεπλενουν χρήματα, βάζοντας εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς μικρής αξίας σε θυρίδες ασφαλείας και στη συνέχεια μεταφέροντάς τα σε λογαριασμούς. 
 


Σύμφωνα με πηγή, τον Ιούνιο του 2007, οι εισαγγελείς ζήτησαν από την τράπεζα πληροφορίες για τους λογαριασμούς του Μπάνεφ και των συνεργατών του μετά από σχετικό αίτημα της Βουλγαρίας. Έχοντας παρατηρήσεις μια σειρά αναλήψεων, το αρμόδιο τμήμα της Credit Suisse ρώτησε την εισαγγελία για το αν ήθελε να παγώσουν τους λογαριασμούς, για να λάβει αρνητική απάντηση. 

Όταν πλέον η εισαγγελία έδωσε το πράσινο φως για το πάγωμα των λογαριασμών, τα περισσότερα χρήματα είχαν εξαφανιστεί. 

H τράπεζα θα επικαλεστεί την προθυμία της για συνεργασία μεταξύ άλλων, ως πειστήριο αθωότητας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM