Στις κάλπες σήμερα η Βρετανία - Κρίσιμες εκλογές για το Brexit και τον Μπόρις Τζόνσον

Στις κάλπες σήμερα η Βρετανία - Κρίσιμες εκλογές για το Brexit και τον Μπόρις Τζόνσον Facebook Twitter
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται σήμερα στις κάλπες για τις τρίτες εκλογές της χώρας σε λιγότερο από πέντε χρόνια, που θεωρούνται κρίσιμες για το Brexit.

Τα εκλογικά τμήματα σε 650 εκλογικές περιφέρειες σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα και οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (ώρα Βρετανίας). Ωστόσο τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το πρωί της Παρασκευής.

Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για μια ιστορική αναμέτρηση που κρίνει το μέλλον της χώρας η οποία έρχεται μετά από μήνες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με ανατροπές. Αν η κάλπη βγάλει νικητή τον Μπόρις Τζόνσον, το Brexit τότε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί. Εάν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν καταφέρει τελικά να πείσει τους Βρετανούς να του δείξουν εμπιστοσύνη, τότε ένα δεύτερο δημοψήφισμα θεωρείται βέβαιο.

Πέρα από το Brexit, οι Βρετανοί καλούνται με την ψήφο τους να επιλέξουν μεταξύ της ριζοσπαστικής σοσιαλιστικής οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας του Τζέρεμι Κόρμπιν που υπόσχεται δραστική ανατροπή της λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας και του «υπευθύνου καπιταλισμού» υπό τη μορφή του «συντηρητισμού του ενιαίου έθνους» που προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο αντίπαλοι

 

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επέλεξε να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιθυμώντας να άρει το αδιέξοδο που επικρατεί στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit. Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα.

Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα

 

«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. «Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι. «Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.

Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί. Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Δημοσκόπηση YouGov

Η τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ινστιτούτο YouGov εμφανίζει τους Συντηρητικούς να κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 339 έδρες. Όμως το περιθώριο λάθους, η ψήφος τακτικής και η πρόσφατη άνοδος των Εργατικών ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα και πάλι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Δημοσκόπηση Opinium: Το προβάδισμα του Τζόνσον έναντι των Εργατικών μειώθηκε στις 12 μονάδες

Το προβάδισμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στις 12 από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον μειώθηκε στο 45% από το 46% σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου. Το ποσοστό για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθηκε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 12%. Η δημοσκόπηση με δείγμα 3.005 ενήλικες διενεργήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Mε πληροφορίες από BBC/ Εuronews/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM