Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν την πρώτη ανεξάρτητη πώληση ομολόγου από το Ιράκ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, σε μια ένδειξη συνεχιζόμενης ζήτησης για επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

 

Το ομόλογο του 1 δισεκ. δολαρίων, λήξης 2023, συγκέντρωσε προσφορές 6,6 δισεκ. δολαρίων όταν άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών. Η απόδοση καθορίστηκε στο 6,75%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απόδοση πάνω από 7%. Η υψηλή ζήτηση καταγράφεται ενώ ενισχύεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ρίσκο στις κεφαλαιαγορές, καθώς τα χαμηλά επιτόκια τους ωθούν στο να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις αλλού.

 

Η πώληση χρέους από το Ιράκ είναι μια σημαντική στιγμή για τη Βαγδάτη, η οποία ποτέ δεν είχε προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη κοινοπρακτική ομολογιακή έκδοση αυτού του τύπου. Η χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων ύστερα από την εισβολή των ξένων δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ το 2003, προχώρησε το 2006 σε έκδοση ομολόγων 2,7 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης παλαιότερων δανειακών της υποχρεώσεων.

 

Σύμφωνα με τον Σαμάντ Σιροχέι, επικεφαλής των αγορών χρέους στην αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Citigroup, πρόκειται για την πρώτη κοινοπρακτική, διεθνή έκδοση ομολόγου της χώρας και «η ανταπόκριση επικυρώνει με ισχυρό τρόπο τα όσα έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια».

 

Νωρίτερα φέτος, το Ιράκ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων ύψους 1 δισεκ. δολαρίων με την εγγύηση των ΗΠΑ και με κουπόνι 2,149%, η οποία συνδέθηκε με ένα διεθνές πακέτο στήριξης. Στα μέσα του 2016, η Βαγδάτη συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 5,4 δισεκ. δολαρίων.

 

πηγή: Financial Times

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr