Στην Ισπανία ακόμα και με τζετ σκι φτάνουν οι μετανάστες - Μεγαλύτερο κύμα ροών και από της Ελλάδας

Στην Ισπανία ακόμα και με τζετ σκι φτάνουν οι μετανάστες - Μεγαλύτερο κύμα ροών και από της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ισπανία μέσω θαλάσσης, με λέμβους ή ακόμη και με τζετ-σκι, μπορεί να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό εκείνων που θα φτάσουν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).


Σε ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την Ισπανία, δεκάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν χθες ανάμεσα στους τουρίστες σε μια παραλία κοντά στο Κάδιθ, αφού διέπλευσαν το Στενό του Γιβραλτάρ. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ, τους βλέπει κανείς να κατεβαίνουν γρήγορα από μια φουσκωτή λέμβο για να ανέβουν τρέχοντας την παραλία.


Την ίδια ημέρα, δώδεκα άλλοι εισήλθαν με τζετ-σκι στα χωρικά ύδατα του ισπανικού θυλάκου της Θέουτα στο Μαρόκο και ένας απ' αυτούς πνίγηκε πριν φθάσει στην παραλία, ανακοίνωσε η νομαρχία της Θέουτα.


«Δεν ακούγαμε να μιλούν πολύ για την Ισπανία, αλλά φέτος αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοέλ Μιλμάν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη. Το μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής ροής εξακολουθεί να περνά από την Ιταλία, όμως «η Ισπανία μπορεί να ξεπεράσει φέτος την Ελλάδα», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή 3 φορές πάνω από τους περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στις 6 Αυγούστου, 11.713 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα.
Από την αρχή του χρόνου, 120 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου προς την Ισπανία, έναντι 128 ολόκληρο το 2016, πάντα σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.


Πολλοί μετανάστες έρχονται από τη Δυτική Αφρική και «ένα μέρος αυτής της ροής περνά από το Μαρόκο» μάλλον, παρά από τη Λιβύη που έχει εγκαταλειφθεί στις πολιτοφυλακές, εξηγεί ο εκπρόσωπος. «Υποθέτουμε πως η οδός κατά μήκος της ακτής για να φθάσουν στο Μαρόκο θεωρείται ασφαλέστερη».

Με πληροφορίες ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM